Liigat

Mediatuomarit: Miksi erotuomari ei aina näe maalia? ”Myös fyysisellä kunnolla on merkitystä”

21.02.
2021
Liigat

Maalin näkeminen on useimmiten helppoa salibandyssakin, mutta aina näin ei ole. Mediatuomarit avasivat asiaa. Kuva: Esa Jokinen

Mediatuomarit ovat täällä taas. Tällä viikolla Tero Fordell ja Lasse Vuola vastaavat kerralla useampiinkin askarruttaneeseen tilanteeseen.

Mukana on pelikieltotapauksia, yksi kysymys keskustelufoorumilta sekä julkiset onnittelut meritoituneelle viheltäjälle.

Ensimmäinen tapaus koskee EräViikinkien Tuomas Ahoa. Aho sai jo yhden ottelun pelikiellon ja on sen kärsinyt. Tuomion perusteluissa kerrottiin muun muassa siitä, että kurinpitäjä ei ole varma mihin osuma osui tilanteessa.

Mediatuomareilta kysyttiinkin, että mitä merkitystä sillä on mihin osuma tässä tilanteessa tulee? Entä miten se vaikuttaisi tuomion arviointiin, jos osuma osui päähän?

Tero Fordell: Ahon kontakti Aliniin on vaarallinen ja kuten kurinpitäjä raportissaan kirjoittaa, osumakohtaa ei pystytä tarkasti videosta osoittamaan. Kuitenkin kontakti osuu ylävartaloon suhteellisen kovassa vauhdissa ja ns. vastapalloon. Näissä tilanteissa vakavan loukkaantumisen riski on merkittävä ja tästä syystä olisin odottanut suurempaa rangaistusta rikkeestä kuin yhden pelin. Jos tämänkaltaiset kontaktit voidaan osoittaa tulleen pään ja/tai niskan alueella, on kovempi rangaistus (min. 3 peliä) perusteltu. Salibandyssa pelaajilla ei ole suojia ja peli on entistä nopeampi, jolloin myös kaukalossa olevilta vaaditaan entistä parempaa hahmottamista, mitä missäkin tilanteessa voi tehdä.

Lasse Vuola: Ylipäätään tarkalla osumakohdalla ei ole merkitystä rangaistuksen mittaamiseen, koska tuollainen menettely aiheuttaa aivovamman ja/tai ns. whiplash -vamman vaaran siitä huolimatta, osuuko välitön kontakti päähän vai ei. Rangaistuksen mittaaminen ei tässä tapauksessa ole linjassa valituslautakunnan ratkaisukäytännön kanssa (esim. 1/2013, case Matikainen).

Pidempi juttu

Seuraava tapaus lähti kysymyksenä ennen kuin kurinpitäjä ehti sitä käsitellä ja tarjolla oli tuolloin vain twitter-video. Joka tapauksessa Indiansin Olli Arkkilalle annettiin tilanteesta yhden ottelun pelikielto ulosajon jatkeeksi, joten parempi video ja seikkaperäisemmät perustelut löytyivät juttuun.

Alkuperäinen kysymys kuului näin: Mikä teki tästä tilanteesta erityisen rajun ja mikä olisi oikeanlainen pelikiellon pituus jos sellaista tulee?

TF: Ensimmäinen videotallenne oli Twitterin kautta saatu ja tästä videosta näyttää ihan normaalilta kamppailutilanteelta, kylläkin keltaisen joukkueen rikkeeltä. Kurinpitouutiseen oli saatu jo parempi tallenne, mutta edelleen kuvakulma on pelaajien selkäpuolelta, jolloin kontakti päähän jää epäselväksi. Tuomari oli tässä hyvin sijoittunut ja näkee selkeästi tilanteen. Pelkästään kuvakulman perusteella (tietämättä määrättyä rangaistusta) olisin tulkinnut rikkeen olevan vain vapaalyönnin tai kahden minuutin rangaistuksen arvoinen.

Pidempi juttu

Mediatuomarit sai kysymyksen myös keskustelufoorumilta. Aihe puhutti erityisesti Welhot-OLS-pelin jälkeen, kun OLS:n tekemä maali jäi tuomariparilta näkemättä ja Welhot nousi vielä voittoon. Tässä on käyttäjä Lännenhitain kysymysrypäs aiheesta.

”Mediatuomarit voisivat avata hieman tuomarien näkökulmaa siihen, miksi tuomareilla on tälläkin kaudella jäänyt näkemättä useampikin maali. Täälläkin foorumilla on todella monia, jotka eivät ole ikinä koettaneetkaan tuomarointia, mutta ovat kyllä haukkumassa tuomareita. Asiat eivät yleensä ole niin mustavalkoisia kuin videolta näyttää. Tottakai jokainen maali ja kaikki muukin kentällä pitäisi nähdä, mutta olisi mukava lukea se tuomarien näkökulma sille, miksi näin ei aina käy.”

TF: Erotuomareiden tila ja aika kentällä on pelin nopeutuessa käynyt myös vähemmäksi. Erotuomarin on pystyttävä ennakoimaan tulevia hyökkäyksiä ja kuinka peli virtailee. Joskus pelinluvussa epäonnistutaan ja joudutaan ”säkkiin” kaukalon ulkopuolelle, josta maaliviivan havainnointi on hankalaa. Kokemus, pelinlukeminen ja ennakointi korostuvat näissä hetkissä, kun pallo pyörii maaliviivan tuntumassa tai pomppaa maaliraudoista takaisin kentälle.

Myös fyysisellä kunnolla on merkitystä, koska pelin loppuhetkillä yleensä epäselviä maalinedustilanteita syntyy, jolloin erotuomarin tulisi olla hereillä ja hyvin sijoittunut, jotta näkee tilanteet maaliviivalla ja sen välittömässä läheisyydessä. Jos fyysinen kunto alkaa pettämään tuomarilla pelin loppuhetkillä, näkökenttä supistuu ja havainnointi heikkenee. Tällöin erotuomari pysyy kauempana tilanteista, jotta ei ole turhaan pelin tiellä.

LV: Toisaalta vaikka olisi kuinka skarppina ja oikein sijoittunut, syntyy tilanteita, joissa on vain mahdotonta todeta kävikö pallo maalissa vai ei. Muistan itse yhden tapauksen, jossa ääni kuulosti siltä että verkoissa kävi, mutta eipä sen perusteella kehtaa ruveta hyväksymään. Erotuomareiden moittiminen tästä aiheesta on aika turhaa. Pallo, joka tulee kolmesta metristä 170km/h ja kilahtaa takarautaan niin on osittain vain hyvää sattumaa, että sen näkee käyvän maalissa. Toki on niin, että jos samalle erotuomarille alkaa tulla toistuvasti tällaisia tilanteita, on tilanteeseen syytä kiinnittää huomiota.

Erotuomarikonkari Vesa Vilkki sai viikko sitten sunnuntaina 400 runkosarjan peliä täyteen Salibandyliigassa, joten Vilkki pääsi samalle sataluvulle kuin kollega Mikko Alakare. Mediatuomarit lähettivät terveisiä Vilkille merkkipaalun ansiosta.

TF: Kuten jo Twitterissäkin tuli kehuttua 400 pelin ylittänyttä Vilkkiä, niin nostetaan teräsmies ja parinsa vielä lopuksi framille. Vesalla ja Mikolla (Alakare) on kummallakin 400 ottelun raja rikottuna. Tuomittujen pelien määrä on jo itsessään kova suoritus, mutta entistä kovemmaksi sen tekee ammattitaito ja laatu, jotka ovat korkealla illasta toiseen. Tästä parista on hyvä nuoremman ja nykyisenkin tuomarikaartin ottaa mallia. Kannattaa myös tarkistaa herrojen CV:t salibandyn (ja Mikon myös futiksen) osalta. Vaikuttavaa luettavaa. Myös pelikenttien ulkopuolella herrasmiehet ovat mukavaa seuraa. Yhteistä jutunaihetta riittää salibandyn ulkopuoleltakin.

LV: Taitaa muuten kutsu olla voimassa ”Alakaarevan” mökille – aiheena tällöin varmasti myös kabinettipeleille naureskelu.

Lisää mediatuomareista:
Mediatuomarit: Indiansin Kainulaisen tapaus kurinpidossa – ”En odota tästä kovinkaan suurta rangaistusta”
Lähes neljä vuotta hyllytyksestä – Vuola ja Fordell tekevät paluun Pääkallon mediatuomareina

Mediatuomarit
Mediatuomarit
Mediatuomarit kommentoivat erotuomari- ja kurinpitoasioita rautaisella 20 vuoden tuomarikokemuksella. Löydät kaksikon myös Twitteristä:

@lassevuola ja @TFordell