Liigat

Oilers otti virheistä opiksi ja siirtyy uuteen akatemiamalliin – ”Miesten pelit ovat pelaajakehitykselle olennaisia”

14.02.
2021
Liigat

Oilers pyrkii jatkossa marinoimaan Olli Jokelan kaltaisia lupauksia Suomisarjassa. Kuva: Juha Käenmäki

Esport Oilers tiedotti tällä viikolla muutoksista seurarakenteessa. Pääkallo jututti urheilutoimenjohtaja Henry Arrheniusta, joka valotti muutosten taustoja.

Oilers siirtyy junioriakatemia-mallista aikuisten akatemiamalliin. Aiemmilla kausilla A- ja B-juniorit ovat olleet samassa joukkueessa. Ensi kaudesta lähtien B-pojat eriytetään omaksi joukkueekseen. A-juniorit taas muodostavat yhteisen akatemiajoukkueen aikuisikäisten pelaajien kanssa. Se pelaa A-poikien SM-sarjan lisäksi Suomisarjaa. Suomisarja-paikan se perii SBS Kingsiltä.

Oilersin tiedotteessa urheilutoimenjohtaja Arrhenius kommentoi tiedotteessa junioriakatemia-mallin onnistuneen hyvin. Hän kertoo Pääkallolle, että selkeänä mittarina toimii se, kuinka paljon Oilersin junioreista on noussut pelaajia liigakaukaloihin. Ei pelkästään Oilersin paitaan, vaan myös muihin liigajoukkueisiin.

– Meidän seuran tasolla ollaan onnistuttu kohtalaisen hyvin, kun joka vuosi yksi junnupelaaja on noussut liigapelaajaksi ja kohtalaisen isoon rooliin. 00-syntyneistä Jani Rauhala, 02-syntyneistä osittain Aaro Kuusela ja Jesper Silvonen, ja nyt 03:sta Olli Jokela. Näiden lisäksi on monta muuta pelaajaa, jotka nousevat maltillisesti, Arrhenius toteaa.

Hän kuitenkin painottaa, että juniori-ikäisen pelaajan on todella vaikea nousta suoraan junioripeleistä vastuulliseen rooliin liigan kärkijoukkueessa.

– Jos miettii sitä parin vuoden takaista A-junnujen mestarijoukkuetta. Moni pelaa liigajoukkueessa, mutta monilla se reitti olisi ollut meidän kautta haastavaa. Ainoa tavoite ei ole nousta Oilersin kautta. Mutta kun tehdään hommat hyvin, niin heillä jää hyvä fiilis seurasta ja sitä kautta on mahdollista palata meille liigamaailmaan.

Virheistä opiksi

Keväällä 2019 SM-kultaa juhlineesta Oilersin A-juniorijoukkueesta peräti 10 pelaajaa vaihtoi kauden päätteeksi muihin liigajoukkueisiin. Pääkallo teki ”joukkopaosta” kattavan jutun vuosi sitten. Arrhenius sanoo, että parin vuoden takaisilla tapahtumilla on ollut osansa siihen, että Oilers siirtyi nyt uuteen pelaajakehitysmalliin vanhimpien poikajuniorien osalta.

– Tuollaiset asiat on seuralle isoja tekijöitä ja niitä käydään hyvinkin kriittisesti läpi. Se saattaa kuulostaa rajulta, mutta joskus voi olla ihan positiivistakin, että tämmöisiä kriittisiä juttuja tulee, niin homma kehittyy nopeammin.

– Siinä joukkueessa oli niin paljon laadukkaita pelaajia, että kaikkia ei olisi pystyttykään hyödyntämään, mutta myös pelaajia, joiden kehitystä ei pystytty optimaalisesti hyödyntämään.

Parin vuoden takaisen ”joukkopaon” jälkeen Oilers teki strategisen valinnan nuorentaa juniorien akatemiajoukkuetta, josta myös liigajoukkueen Heikki Luukkonen puhui vuoden takaisessa jutussa. Myös Arrhenius puhuu juniorimaailman nuorennusleikkauksesta. Tuolloin B-juniori-ikäiset lupaukset ovat kuitenkin varttuneet.

Nykyisellä mallilla jatkaminen olisi tuottanut saman ongelman, kuin kaksi vuotta sitten. Tietynlaisen limbon poikamaajoukkuetason pelaajille, jotka alkavat olla liian hyviä junioripeleihin, mutta eivät vielä riittävän hyviä liigan kärkijoukkueeseen.

– 98-99-ikäluokissa oli niin paljon laadukkaita pelaajia, että junioriakatemia-malli ei olisi istunut heidän pelaajakehitykseen. Moni onkin pystynyt osoittamaan olevansa laadukas liigapelaaja.

– Nyt junnumaailma on taas vanhentunut siihen pisteeseen, että miesten pelit ovat pelaajakehitykselle olennaisia.

Investointi

Arrhenius paljastaa, että tulevaan malliin siirtymistä on valmisteltu keväästä 2019 lähtien.

– Meillä on ollut monta vuotta yhteistyö SBS Kingsin kanssa, joka on osittain toiminut vähän haasteellisessa kokonaisuudessa, mutta siitä ei olla saatu parhaita irti. On nähty tämä (tuleva akatemia) toimintamalli tulevaisuudessa, kun aika on sille kypsä.

Oilersin tiedotteessa todettiin, että akatemiajoukkue etsii 10-12 aikuisikäistä pelaajaa, jotka ovat valmiita sitoutumaan laadukkaaseen viikoittaiseen harjoitteluun. Suomisarja-paikan tulevalle akatemiajoukkueelle vapauttavaa SBS Kingsiä voisi pikemminkin luonnehtia jäähdyttelyjoukkueeksi. Monelta Kingsin pelaajalta löytyy liigakokemusta.

– Siellä on paljon pelaajia, joille malli ei istu, mutta myös pelaajia, joille malli sopii.

– Aikuispelaajien runko rakentuu suurimmaksi niistä, ketkä ovat toimineet meillä junnumaailmassa ja kasvaneet sieltä yli. Kaikilla kenen kanssa ollaan käyty keskusteluja, palaute on ollut positiivinen ja kiinnostus hommaan iso. A-juniorikokemusten kautta he tietävät, mihin lähtevät.

Pääkallo teki syksyllä pidemmän jutun akatemiajoukkueista. Tällä hetkellä niitä löytyy EräViikingeiltä, Nokian KrP:lta ja Classicilta. Yksi asia, mikä nousi keskusteluissa esiin, oli raha. Vaikka akatemiamallin urheilulliset hyödyt ovat ilmeiset, se on seuralle myös taloudellinen investointi.

– Se on juuri näin. Tämä on meillekin oma taloudellinen investointi ja nähdään se tärkeänä pelaajakehityksen kannalta. Suomisarja sopii tällaiseen maailmaan paremmin kuin Divari. Tämä on taloudellisesti ja kuormitukseltaan järkevämpi malli.

Arrhenius summaa, että Oilersilla on tähän malliin ja pelaajakehitykseen laajemminkin kaksi tulokulmaa.

– Nuoria pelaajia halutaan viedä liigaympyröihin ja nykyisiä runkopelaajia kansainväliselle tasolle.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira