Viikon top 5: Eniten kuukauden pelaaja -valintoja miesten liigassa

Eemeli Salin ja Lassi Vänttinen ovat rohmunneet kuukauden pelaaja -titteleitä. Kuva: Esa Takalo

Eemeli Salin ja Lassi Vänttinen ovat rohmunneet kuukauden pelaaja -titteleitä. Kuva: Esa Takalo

Oilersin Tuomas Iiskola valittiin miesten F-liigan kuukauden pelaajaksi, toistamiseen urallaan. Kahdella kuukauden pelaaja -valinnalla ei kuitenkaan ole asiaa tämän viikon listalle, jossa rankattiin useimmin kyseisen kunnian saavuttaineita pelaajia.

Kaikkiaan viisi pelaajaa on valittu kuukauden pelaajaksi neljästi. Näissä tapauksissa järjestyksen määritti pelattujen otteluiden määrä. Mitä vähemmän pelejä, sitä korkeampi sijoitus. Näin ollen neljästi kuukauden pelaajaksi valitut Mikael Järvi ja Tero Tiitu jäivät ulos listalta.

5. Lassi Vänttinen – 4 kertaa

Yhteensä 410 Salibandyliigan ottelua pelannut tamperelainen valittiin Salibandyliigan kuukauden pelaajaksi ensimmäisen kerran tammikuussa 2004. Seuraava valinta osui lokakuulle 2007. Myös joulukuu 2009 ja lokakuu 2010 olivat 957 pistettä urallaan takoneen kaksinkertaisen maailmanmestarin kuukausia.

4. Santtu Manner – 4 kertaa

RuRu:a ja SSV:tä mittavalla, 405 ottelua ja 780 pistettä sisältäneellä urallaan edustanut Manner kuuluu harvalukuiseen joukkoon, joka on valittu kuukauden pelaajaksi kahdella vuosituhannella. Muut ovat entiset ketjukaverit Mikael Järvi ja Jari-Pekka Lehtonen sekä viime viikolla lopettanut kaikkien aikojen pelaaja Mika Kohonen. Mannerin ensimmäisen ja viimeisen kuukauden pelaaja -valinnan väliin mahtuu lähes tasan 10 vuotta. Ensimmäinen kunnia tuli syyskuussa 1999, viimeisin lokakuussa 2009.

3. Peter Kotilainen – 4 kertaa

Viimeisimmän kerran helmikuussa 2019 kuukauden pelaajaksi valittu Kotilainen nappasi kunnian ensimmäistä kertaa joulukuussa 2012, vain 18-vuotiaana. Tätä nykyä 26-vuotias Happee-hyökkääjä on pelannut urallaan yhteensä 277 liigapeliä, joten hän on kahminut neljä kuukauden pelaaja -titteliä huomattavasti muita neljän valinnan pelaajia pienemmällä pelimäärällä. Pisteitäkin on lävähtänyt mukavat 575 kappaletta.

2. Eemeli Salin – 5 kertaa

Salin valittiin kahdesti kuukauden pelaajaksi miehen edustaessa Kooveeta. Joulukuussa 2013 ja vajaat vuotta myöhemmin marraskuussa 2014. Heti Classic-uran ensimmäisenä kuukautena syyskuussa 2015 Salin arvostettiin kuukauden pelaajaksi. Viimeisin valinta löytyy viime kaudelta, joulukuulta 2019.

1. Henri Johansson – 6 kertaa

Listan kärkinimi tuskin tulee minkään sortin yllätyksenä. Yhteensä 1160 liigapistettä urallaan latonut Henri Johansson, 35, valittiin kuukauden pelaajaksi ensimmäistä kertaa jo parikymppisenä Classic-laiturina joulukuussa 2005. Näätä-ikonin viimeisin valinta löytyy tammikuulta 2018. Valinnat jakautuvat myös tasaisesti vuosikymmenten välillä, sillä Johansson arvostettiin kuukauden ykköseksi kolmesti niin 2000- kuin 2010-luvuillakin. Mikäli toijalalainen palkittaisiin kuukauden pelaajana vielä tulevaisuudessa, tulisi hänestä ensimmäinen kolmella eri vuosikymmenellä kunnian saanut pelaaja.