Viikon top 5

Viikon top 5: Kovimmat miesten liigapelaajat ilman valintaa kuukauden pelaajaksi

14.02.
2021
Viikon top 5

Krister Savosen palkintakaapista ei löydy kuukauden pelaajan -titteliä. Kuva: Juhani Järvenpää

Viime viikon top 5 -listauksessa laitoimme järjestykseen eniten kuukauden pelaaja -valintoja saaneet pelaajat. Tällä viikolla jatketaan samalla teemalla, mutta toisessa päässä. Ketkä ovat kovimmat liigapelaajat ilman valintaa kuukauden pelaajaksi?

Listalla on painotettu tietysti pelaajan absoluuttista tasoa, mutta myös liigauran pituutta.

5. Markus Bollström

Bollström lienee lahjakkaimpia salibandypelaajia, mitä Suomessa on nähty. Lohjalainen pelasi 2000-luvun puolessa välissä kovalla tasolla Oilersissa. Kaudella 2005-06 Bollström pelasi yhdessä Tero Tiitun ja Jaakko Hintikan kanssa, niin liigassa kuin kevään MM-kisoissakin. Pahoista loukkaantumisista kärsinyt monikäyttöinen pelaaja teki vielä kaksi comebackia. Ensin Erässä, josta hän ponnahti joulukuun 2010 kotikisajoukkueeseen. Kaudella 2015-16 Bollström nähtiin Superfinaaliin yltäneessä Oilersissa. Yhteensä 228 otteluun syntyi 250 pistettä, vaikka Bollström pelasi ison osan peleistään puolustajana.

4. Jani Kukkola

Nousi nuorena huipulle ja pelasi ensimmäiset MM-kisansa jo 22-vuotiaana. Vaikka tällä kaudella ei ole kulkenut Kukkola on eittämättä 2000-luvun parhaita senttereitä. Hän kuitenkin pelasi uransa parhaat vuodet (2011-2016) Ruotsissa. Silti liigapelejä on kertynyt yli 400 ja pisteitäkin on pian 600. Mitaleita löytyy viisi kappaletta. Siihen nähden kuinka dominoiva pelaaja Kukkola on parhaimmillaan ollut, kuukauden pelaajan valinnan kiertämistä voi pitää yllättyksenä.

3. Tatu Väänänen

Lajin historian parhaisiin puolustajiin lukeutuva Väänänen on ollut huipulla pian 20 vuotta. Hänkin on tosin pelannut pitkän pätkän ulkomailla. Liigapelejä löytyy pudotuspelit mukaan lukien 338 kappaletta. Tehopisteitäkin lähes saman verran, 319. Etenkin SPV:ssä pelatessaan (2010-2013) Väänänen oli liigan kirkkainta kärkeä, monen mielestä koko sarjan paras pelaaja.

2. Krister Savonen

Savonen murtautui liigan puolustajaeliittiin kaudella 2013-14. Sittemmin hän on kasvanut huippu-urheilijaksi ja maailman parhaaksi puolustajaksi. Neljä SM-kultaa voittanut kaksinkertainen maailmanmestari ei kuitenkaan ole ehkä pompannut esille siinä määrin kuin monet hyökkääjät. Savonen on suorittanut tasaisen korkealla tasollaan illasta toiseen, mikä lienee syy siihen, että myöskään kuukauden pelaaja -valintaa ei ole kuulunut.

1. Harri Forsten

Ottaen huomioon kuinka pitkään Forsten pelasi aivan absoluuttisella huipputasolla, tosiasia, ettei häntä ole valittu kuukauden pelaajaksi on hämmentävä. Ykkössentterinä Forsten oli SSV:n dynastian kulmapala ja myös maajoukkueen luottoratsu. Tililtä löytyy 458 ottelua, 592 pistettä ja seitsemän Suomen mestaruutta. Forstenin pätevät samat sanat kuin Savoseen. Pelityyli oli vähemmän räiskyvä ja suoritustaso aina tasaisen korkea.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira