Yksikään joukkue ei kerännyt yli kahta pistettä peliä kohden, Niemelä ylivoimainen pisteykkönen – tilastopoimintoja naisten F-liigan A-sarjasta

Oulussa tuuletettiin ahkerasti tällä kaudella. Kuva: Ari Arola

Oulussa tuuletettiin ahkerasti tällä kaudella. Kuva: Ari Arola

Naisten F-liigan A-sarja saatiin runkosarjan osalta pakettiin lauantaina. Teimme tilastonostoja ennen joukkueiden jakautumista sijoitussarjoihin ja playoffs-karsintoihin.

A-sarja ei voi kuvailla millään muulla adjektiivilla kuin tasainen. Kärkikolmikko SB-Pro, SSRA ja PSS mahtuivat kaikki pisteen sisään. Tasaisuutta kuvastaa myös se, että runkosarjan voittanut Pro hävisi seitsemän ottelua varsinaisella peliajalla eli tasan kolmanneksen.

Tasaisuus näkyy myös pistekeskiarvoissa. Jokaisen kahdeksan joukkueen pistekeskiarvo mahtui yhden ja kahden pisteen väliin. Pro ja SSRA keräsivät 1,90 pinnaa peliä kohden. Vertailun vuoksi, miesten liigassa neljäntenä majaileva TPS on kerännyt keskimäärin 2,24 pistettä.

Jumboksi jääneen EräViikinkien pistekeskiarvo oli 1,05. Se on sama kuin miesten liigassa 11. majailevalla OLS:lla. Toki yksi yhteen vertailu miesten liigan kanssa ei ole ihan validi, sillä sarjoissa pelaa eri määrä joukkueita.

Mielenkiintoinen detalji joukkuekohtaisista tilastoista oli myös se, että playoff-karsintoihin valahtanut TPS päästi vähemmän maaleja, kuin varsinaisen peliajan voitoilla runkosarjan voiton Prolle hävinnyt SSRA. Oululaiset toki kontrasivat maalisuhdettaan tekemällä eniten maaleja eli 116 rysää 21 otteluun.

TPS erottui myös jäähytilastoissa. Sille tuomittiin 17 kahden minuutin jäähyä ja yksi 5-minuuttinen. Eniten jäähypenkkiä kulutti paikalliskilpailija Loisto 80 rangaistuminuutilla. Sarjassa pelattiin muutenkin varsin siististi, sillä puolet joukkueista ei saanut ainuttakaan yli kahden minuutin jäähyä.

Rankkojen Ankkojen tulivoima näkyi myös pistetilastoissa. Vastikään maajoukkueleirille valittu Hanna Niemelä vei pistepörssin näytöstyyliin. Tehot 25+18=43 niitannut Niemelä iski 10 pistettä enemmän kuin toiseksi tullut ErVi:n Sofia Mittentag, 23+10=33. Syöttöpörssin voitti Kooveen Veera Vilenius 11+21=32.

Niemelän jälkeen parhaalla pistekeskiarvolla pinnoja takoi Kooveen superlupaus Suvi Hämäläinen, joka iski 12 otteluun 19+5=24 pistettä.

Myös tehotilasto oli SSRA:n hallintaa. Jonna Virkkunen kirjasi teholukeman +33. Perässä seurasivat joukkuekaverit Laura Liimatta +31, Julia Kaan +28 ja Hanna Niemelä +25.

Veskaritilaston kärkinimi oli SB-Pron Juulia Kataja, joka koppaili palloa 83,45 prosenttisesti. Kaikkiaan viisi maalivahtia torjui yli neljä viidestä laukauksesta. Kovimmassa tulituksessa oli Kooveen Noora Laakso, joka torjui 429 kertaa, eli vajaat 23 kertaa ottelua kohden.

Naisten F-liiga jakautuu A-sarjan osalta kahteen sijoitussarjaan. Kärkikolmikko Pro, SSRA ja PSS muodostavat sijoitussarja A:n. Loisto, Classic ja Koovee pelaavat sijoitussarja B:ssä.

Runkosarjan pisteet jäävät voimaan. Molemmissa sijoitussarjoissa väännetään kaksinkertainen sarja, jonka perusteella lopulliset sijoitukset ennen pudotuspelejä määräytyvät.

Sijoille 7. ja 8. jääneet TPS ja ErVi taas kohtaavat F-liigan B-sarjan kärkijoukkueet. Ottelusarjat pelataan paras viidestä -systeemillä. Niiden voittajat etenevät pudotuspeleihin ja saavat paikan ensi kauden A-sarjaan.

B-sarja paketoidaan lauantaina 13.2. Näillä näkymin TPS kohtaa toisena B-sarjassa olevan Pirkat ja ErVi B-sarjaa johtava SaiPa:n. TPS saa playoffs-karsintaan kotiedun, kun taas ErVi aloittaa vieraskentällä B-sarjan voittajaa vastaan.