Liigat

F-liigan toimitusjohtaja: Ottelusarjat ratkaistaan pelaamalla, vaikka joku joukkue joutuisi karanteeniin – ”Seurat ovat halunneet pitää kiinni paras seitsemästä -systeemistä”

04.03.
2021
Liigat

F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen vastaili Pääkallon kysymyksiin pudotuspelien läpivientiin liittyen. Kuva: Juhani Järvenpää

Tällä viikolla alkavat miesten F-liigan pudotuspelit pelataan paras seitsemästä -formaatilla. Vallitsevassa koronatilanteessa pudotuspelien läpivientiin liittyy paljon avoimia kysymyksiä. F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen antoi niihin vastauksia Pääkallon haastattelussa.

Lentopalloliitto uutisoi aiemmin kaikkien sarjojen ratkeavan kahdella voitolla. Salibandyssa pitäydyttiin kuitenkin paras seitsemästä -formaatissa. Ratkaisun voi nähdä riskaabelina, sillä puolivälierissä pelataan 16-28 ottelua. Kahdeksan joukkuetta taustatiimeineen, bussikuskeista fysioterapeutteihin ja treenipelaajiin kattaa karkeasti arvioituna 250 ihmistä. Puolet joukkueista (Oilers, Indians, LASB ja TPS) tulee leviämisalueelta.

Nurminen sanoo, että ratkaisuun päädyttiin seurojen toiveesta.

– Viime keväänä oli hyvä tekemisen meininki. Kun Suomen mestaruus jäi ratkeamatta, joukkueet pitivät tärkeänä, että tänä keväänä paremmuus mitataan urheilullisesti, vaikka sitten tyhjille katsomoille. Vaikka tappiota on tullut tyhjille katsomoille pelaamisesta, seurat ovat halunneet pitää kiinni paras seitsemästä -systeemistä, Nurminen sanoo.

Yksi keskeisimpiä kysymyksiä on se, mitä tapahtuu, jos joku joukkue joutuu karanteeniin? Yhtäkään joukkuetta ei tulla hylkämään karanteenin takia, Nurminen sanoo. Sarjat ratkaistaan urheilullisin perustein, eli ne ovat jäissä sen ajan, kun joukkue on karanteenissa.

Seuraava vaihetta ei kuitenkaan voida aloittaa ennen kuin kaikki edellisen vaiheen sarjat on saatettu loppuun.

Teoriassa sarjoja voidaan kuitenkin tiivistää. Esimerkiksi paras viidestä -systeemiin, Nurminen vahvistaa. Salibandyliiton hallitus linjasi aiemmin, että kautta voidaan jatkaa toukokuun loppuun.

– Se, että jouduttaisiin tiivistämään tarkottaisi, että sarjaan osuisi useampia karantiineja.

Alustavien pelipäivien mukaan miesten finaalien seiskapeli pelataan huhtikuun 22. päivä. Eli pelivaraa on reilut viisi viikkoa. Naisissa viimeinen finaalipäivä on 29.4. Nurminen kuitenkin täsmentää, että seuroja kuunnellaan sarjojen pituuksista päätettäessä.

– Jos yksittäinen tai parikin sarjaa menee kesken, sitten pitää katsoa, missä vaiheessa kalenteria ollaan. Jos välieriä ei päästäisi aloittamaan ennen kuin finaalisarjan pitäisi olla käynnissä, niin kausi jatkuisi toukokuulle. Seurojen pitäisi miettiä, haluavatko he pelata paras seitsemästä.

Runkosarjassa muutama miesten liigajoukkue virui parin viikon karanteenin, mutta yleisesti ottaen F-liiga selvisi vähillä ottelusiirroilla.

– Olen itse henkilökohtaisesti vedonnut seuratoimijoihin, että toimittaisiin vastuullisesti. Määrätä ei tietenkään voi, eikä pelaajien yksityiselämää voida rajoittaa. Mutta seurat ovat olleet hyvin talkoissa mukana, eivätkä urheilijat pyöri tapahtumissa, missä tartuntoja voi saada.

– Niin miesten kuin naistenkin puolella se on yksi selittävä tekijä, miksi ollaan pystytty pelaamaan sarjaa ja päästy toimimaan lähes alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Fanikameratuotantoja puolivälierissä

F-liigan pudotuspelit tullaan hyvin suurella todennäköisyydellä pelaamaan tyhjille katsomoille tai ainakin de facto tyhjille. Joissakin paikoissa saa ottaa jokusen katsojan, mutta ei siinä määrin, että se näkyisi olennaisesti seurojen kassavirroissa, otteluiden tunnelmasta puhumattakaan.

Näin ollen lähetykset, niin sanottu TV-tuote korostuu. Puolet puolivälieräsarjojen varmoista peleistä näytetään seurojen tekeminä fanikameralähetyksinä. Jokainen seura tuottaa yhden fanikameralähetyksen. Toisen varman kotipelin Ruutu lähettää monikameratuotantona.

Fanikamera-lähetykset ovat laji-ihmisille mukava lisä runkosarjaan, mutta tv-tuotteen näkökulmasta niiden taso on vaihteleva. Joissain paikoissa kuvan laatu on heikomman puoleinen. Esimerkiksi Happeen fanikameralähetyksissä ei ollut selostusta. Kahdeksan ottelun tuottaminen seurojen vastuulle ei ole ainakaan ulkopuolisen silmiin optimaalisin ratkaisu.

– Täytyy muistaa, että sopimus, mikä kolme vuotta sitten solmittiin Ruudun ja Sanoman kanssa tarkoittaa sitä, että liikkuvan kuvan oikeus on heillä, eli he määrittelevät ne kanavat, joissa pelit näkyvät. Ruudulle on tärkeää, että kaikki pelit tulevat keskitetysti heidän alustallaan. Volyymisesti ollaan pystytty näyttämään pelejä laajasti Ruudun kautta. Kun volyymia on paljon, niin laatu ei ole ehkä niin hyvää, mitä kuluttaja tänä päivänä toivoisi sen olevan.

– Määräyksiä (fanikameratuotantoihin) ei ole ollut. Seuroilla on ollut mahdollisuus tuottaa tai olla tuottamatta. Olen vedonnut seuroihin, että näkyvyys kannattaa hyödyntää. Halutaan kuitenkin palvella F-liigan kuluttajia siten, että pelejä olisi mahdollisimman paljon nähtävillä.

VeikkausTV näytti tällä kaudella Suomen Cupin finaalit ja 25 runkosarjapeliä. Se on myös lähettänyt pudotuspelejä aiemmilla kausilla. Tänä keväänä VeikkausTV ei kuitenkaan ole mukana tekemässä lähetyksiä pudotuspeleistä. Sen tuottamat lähetykset ovat olleet laadukkaita, mutta alusta on saanut risuja.

– Tämä kevät oli ensimmäinen kerta, kun Ruutu linjasi, että kaikki pelit tulevat Ruudulta. Saatiin viime keväänä negatiivista palautetta siitä, miksi pelejä tulee eri alustoilta.

Välierävaiheessa fanikameralähetykset tippuvat kuitenkin pois ja kaikki ottelut tuotetaan Ruudun toimesta. Finaalisarjassa kameroita lisätään ja lähetystekniikka on mallia 3+3.

– Se on samanoloinen konsepti kuin keväällä 2019, kun Classic ja TPS pelasivat finaaleissa.

EDIT: Myös LASB tulee leviämisalueelta. Juttua korjattu siltä osin. 4.3.2021 klo 11:10.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira