Joonas Kaltiainen venyi jälleen huippukoppeihin kriittisillä hetkillä – ”Karvauksessa ollaan oltu liian varovaisia”

Joonas Kaltiainen on jättänyt Indiansin jokaisessa pelissä neljään maaliin. Kuva: Jarmo Koskela

Joonas Kaltiainen on jättänyt Indiansin jokaisessa pelissä neljään maaliin. Kuva: Jarmo Koskela

Oilers voitti maanantai-illan trillerin ja siirtyi ottelusarjassa Indiansia vastaan jo 3–0-johtoon. Yksi Oilersin voittojen takuumiehistä on ollut totutun hyviä otteita maalin suulla esittänyt Joonas Kaltiainen.

Oilers voitti avauspelin 5–4. Toisessa se oli parempi maalein 6–4 ja voitti maanantaina jatkoajan jälkeen 5–4. Ottelut ovat olleet tasaisia, mutta Oilers on pystynyt suorittamaan kriittisilä hetkillä naapuriaan paremmin.

Kaltiaisen otteet kolmannen ottelun lopussa ovat tästä hyvä esimerkki.

Heti Indiansin 4–3-maalin jälkeisessä vaihdossa Niko Laiti pääsi nokikkain Kaltiaisen kanssa. Oilers-vahti piti kuitenkin torjunta-asentonsa kasassa ja pysäytti Laitin torsoksi jääneen viimeistely-yrityksen. Jatkoajan alussa Indians sahasi Oilers-puolustuksen halki kahdella poikittaissyötöllä. Kaltiainen kuitenkin venyi kenties tämän kevään toistaiseksi upeimpaan venytykseen pysäyttäessään Aaro Astalan laukauksen.

– Kenttäpelaajista en tiedä, mutta itse en ainakaan mitenkään stressaa tai purista. Rennosti vaan, Kaltiainen kuvailee kriittisillä hetkillä suorittamista Pääkallolle.

Hän arvelee, että ratkaisevat erot niissä kohdissa, kun pelejä ratkotaan voivat olla peräisin juuri siitä, että 22 kertaa voittaneen Oilersin runkosarja sujui mallikkaasti, kun taas Indiansilla meni alakanttiin.

– On siinä varmasti sitäkin. Runkosarjassakin luotettiin omaan tekemiseen ja uskotaan, että tulos tulee, kun saadaan rummutettua omaa tekemistä.

Liian varovaista karvausta

Kolmen ensimmäisen pelin antia ruotiessaan Kaltiainen sanoo, ettei Oilersin pelaaminen ole ollut mitenkään loistokasta, mutta ei surkeaakaan. Ihan ok tekemistä, 28-vuotias veskari tiivistää.

– Meidän osalta ekat erät ovat olleet kahdessa viime pelissä nihkeitä. Ollaan lähdetty liikaa kaverin peliin mukaan. Mutta kun peli on auennut, niin ollaan oltu ihan hyviä.

Vaikka Oilers on voittanut kaikki kolme ottelua, on sarja ollut ennakoitua tasaisempi. Runkosarjan paikallispelit Oilers vei suvereenisti 6–1 ja 11–5. Indians on nostanut selvästi tasoaan pudotuspeleihin. Oilers taas ei ole päässyt runkosarjan tasolle. Paikallisvastustajan tason nosto ei kuitenkaan ole yllättänyt Kaltiaista.

– Panokset kun kovenee, niin jengi syttyy. Vastassa on ollut tiivis sumppu, jonka aukomiseen meillä on ollut vaikeuksia löytää avaimia. Runkosarjassa peli oli avoimempaa, mikä sopi meille ja saatiin ne pelit voitettua.

Kaltiainen antaa tunnustusta Indiansille, joka onnistunut tasoittamaan puntteja oikeansuuntaisilla taktisilla valinnoilla. Heimo on puolustanut tiiviisti, hyökännyt melko varovaisesti ja saanut riisuttua Oilersin ehkäpä suurimman aseen, aktiivisen pumppukarvauksen.

Indians voittikin 5vs5-pelin kahdessa ensimmäisessä ottelussa, mutta erikoistilannepelaaminen ratkaisi ottelut Oilersille. Kolmannessa tasakentällisten osumat menivät tasan.

– Karvauksessa ollaan oltu omasta mielestä liian varovaisia. Kun on menty, niin on menty vähän puolittain, eikä ole ollut sitä viimeistä kiimaa, vaan ollaan jääty puolitiehen heilumaan. Kaverilla on sen verran taitavia jätkiä, että ne kyllä tulee ohi. Pitäisi vaan mennä täysillä jos haluaa sen pallon. Meilläkin on sellasia jätkiä, jotka kyllä sen osaavat riistää.

– Indians myös tykkää jäädyttää peliä ja syötellä omassa päässä, mikä on ollut meille haastavaa. He ovat onnistuneet hyvin omassa hommassaan.

Indians on luovuttanut aloitteen pitkälti Oilersille. Etenkin Indiansille aiemmin ominaiset hyökkäyspään vyörytykset ovat jääneet vähiin. Kaltiaisen torjuntatyöt ovatkin tulleet pitkälti vastaiskuista.

– Kaksi ekaa peliä oli fyysisestikin aika kevyitä, kun ei tullut myllytyksiä, vaan lähinnä vastaiskuja. Mutta omalta kohdalta on mennyt ihan hyvin. Parit ekat pelit oli vielä runkosarjatekemistä, mutta eilen tarttui jo mukavasti, 17 kertaa pallon tielle venynyt veskari pohtii.

Nykytaso ei riitä

Vaikka Oilers ei ole ollut pelillisesti ihan parhaimmillaan, on kolme voittoa kolmesta pelistä kova saldo. Vahvan joukkueen merkki, joku voisi sanoa.

– Kyllähän se on positiivinen juttu, että vaikka peli ei välttämättä ole ollut ihan timanttista ja ollaan silti onnistuttu raapimaan voitot. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole mitään väliä, vaikka voitot tulisivat minkälaisella antisalibandylla, kunhan voitot vaan napsuvat.

Puolivälieräsarja on Oilersille katkolla keskiviikkona Otahallissa. Vaikka sarjan katkaisemiseen vaadittavan täplän puhutaan olevan se haastavin otettava, voi asetelman kääntää myös niin, että vastapuolella selkäranka monesti naksahtaa, kun tilanne muuttuu kolme-nollaan.

– Olen todella luottavainen, että saadaan sarja katki seuraavassa pelissä. Ollaan nyt saaatu hyvä draivi päälle ja otettu pelit haltuun niiden edetessä.

Jos Oilersin matka jatkuu välieriin, Kaltiainen näkee, että nykyinen suoritustaso ei tule riittämään. Hänen mielestään etenkin pallollisesta pelaamisesta täytyy karsia turha huolimattomuus pois. Kuulan kanssa tekemiseen pitäisi saada malttia ja fiksuja ratkaisuja, Kaltiainen pohtii.

Maajoukkueveskarin omalla tontilla, maalinestopelaamisessa Oilers on kuitenkin ollut vahva. Indians on jäänyt jokaisessa ottelussa neljään maaliin.

– Puolustuspeli on ollut hyvällä tasolla. Jos pystytään ottamaan neljä maalia omiin per peli, meidän hyökkäysarsenaalilla pitäisi olla aika vahvoilla.