Kolmossentterin rooli sopii pelaajana uudistuneelle Casper Pfitznerille: ”Haluan meidän kentän olevan semmoinen, joka näyttää esimerkkiä”

Casper Pfitznerin johtama Oilersin kolmonen oli espoolaisten paras kentällinen sunnuntaina. Kuva: Juhani Järvenpää

Casper Pfitznerin johtama Oilersin kolmonen oli espoolaisten paras kentällinen sunnuntaina. Kuva: Juhani Järvenpää

Pääkallo jututti sunnuntaina viidennen välierän jälkeen Oilersin Casper Pfitzneriä. Kolmen pelin maaliputkeen yltynyt kokenut hyökkääjä kertoi näkemyksiään muun muassa tämän kauden roolistaan.

Ennen kuin mennään tarkemmin Pfitzneriin ja hänen johtamaan Oilersin kolmoskenttään, otetaan kiinni sunnuntain ottelusta. Oilers ei onnistunut tarttumaan ensimmäiseen ottelupalloon. Pfitzner näki Öljymiesten pahimmaksi ongelmaksi pallollisen maltin puuttumisen.

– Jos vertaa viime peliin Turussa, missä jaksettiin pitää pallo meidän hallussa, pelata pitkiä hyökkäyksiä, eikä tunkea keskustaan poikkareita. Tänään (sunnuntaina) sorruttiin siihen, pettynyt Pfitzner analysoi Tapiolan urheiluhallin pukukoppikäytävällä.

– Tehtiin itse peli vaikeaksi. Ei oltu teräviä ja lepsuiltiin puolustuspäässä. Varsinkin eka erä oli kaameaa. Loppua kohden päästiin terävöittämään omaa peliä, mutta ei saatu enää jahdattua vastustajaa. Mutta tiedetään kyllä missä pitää parantaa.

Viides välierä sujui pitkälti turkulaisten käsikirjoituksen mukaan. Oilersilla oli suuria vaikeuksia edetä hyökkäysalueelle kontrolloidusti. Se yritti ylittää keskialuetta lyhyillä syötöillä. Niitä TPS osasi odottaa.

– Kolmoskentällä yritettiin puhua, miten päästään ylös helposti, eikä lähdetä pikkukivaan. Kolmoskentässä ei ole semmoisia tassuja, mitä kärkiäijiltä löytyy. Haluan, että meidän kenttä pelaa pallon simppelisti ylös. Vähän oli kiireen tuntua kokoajan, kun kaveri oli vähän aktiivisempi, mitä aiemmissa peleissä. Tänään ei löydetty siihen avaimia.

Maaliputkessa

Oilersin kolmoskentällisen kontribuutiosta sunnuntain ottelu ei jäänyt kiinni. Pfitznerin johtama kentällinen oli kotijoukkueen paras. Se teki Oilersin ainoan tasaviisikoin räppäämän maalin ja pystyi muutenkin pelaamaan tasapainoisesti. Oma osuus päättyi 1–1.

Espoolaisten kolmonen ei ole repinyt tänä keväänä otsikoita, mutta on onnistunut vähintäänkin kiitettävästi. Esimerkiksi Pfitzner on ollut kymmenessä ottelussa vain seitsemän kertaa kentällä, kun pallo on viuhunut Oilers-maaliin. Sentterin teholukema on +1.

– Haluan meidän kentän olevan semmoinen, joka näyttää esimerkkiä. Tullaan pallolla vaihtoon ja päästetään meidän kärkiäijät pallolla sisään vastustajan kärkiäijiä vastaan.

– Tähän sarjaan otettiin enemmän hyökkäyspää-teemaa ja ollaan terävöitetty hyökkäyspeliä. Voidaan maltilla pitää palloa syvällä ja hakea sitä kautta meidän omia vahvuuksia. Eli simppeliä peliä, mennään maalia kohti, kun siihen on tontteja ja haetaan hyviä kääntöjä.

Vaikka tulosvastuu on kahdella muulla kentällä, Oilersin kolmonen on onnistunut TPS-sarjassa. Pfitzner itse on kolmen ottelun maaliputkessa, kun kevään seitsemän ensimmäistä peliä menivät ilman täysosumia. Espoolaisten kolmonen on toistaiseksi voittanut oman osuutensa 5–4.

– Ollaan onnistuttu aika hyvin. (Jani) Rauhala on iskenyt pari, mulle on tullut pari ja (Eino) Pesukin on painanut yhden. Olen ollut ihan tyytyväinen.

Ykköskentän ratkaisijasta kolmosen sentteriksi

Syyskuussa 30 vuotta täyttävää Casper Pfitzneriä voi luonnehtia Oilers-ikoniksi. Liigaura alkoi Öljymiehissä kaudella 2008-09. Nyt meneillään on 13. kausi. Runkosarjassa Pfitzner on pelannut 298 ottelua, pudotuspeleissä 79. Salibandyliigan kaikkien aikojen pistepörssistä hän löytyy sijalta 24. iskettyään 252+190=442 pistettä.

Viime kausina pistetehtailu on laantunut, mutta se on johtunut erilaisesta roolista. Pfitzner pommitti aiemmin maaleja ykköskentän laiturina. Tällä kaudella hän on ollut kolmosketjun keskellä tasapainottavassa roolissa.

– Ekat sentteripiirrot tuli jo pari kautta sitten. Viime kaudella, kun Justus Kainulainen loukkaantui, pääsin hänen tilalleen vetämään sentterinä kärkiketjussa. Tällä kaudella koko kausi on mennyt kolmosen sentterinä. Enää ei tarvi hirveästi miettiä.

Rooli on sopinut Pfitznerille.

– Ennen kauden alkua kun mietittiin sopparihommia ja omaa roolia jos lähden mukaan, niin tämmöistä roolia oli tarjolla ja se oli munkin kova halu. Meillä on ihan tarpeeksi kärkiäijiä. Tämä joukkue kaipasi enemmän yhtä kenttää, joka pystyy tekemään pallovaihtoja ja olemaan joukkueelle hyödyksi sitä kautta. Mutta myös sitä, että meillä olisi kolme vitjaa, joista kaikista löytyisi hyökkäyspeliosaamista.

Pfitzner sanoo, että alkukaudesta yhteisiä säveliä piti vielä hakea, mutta enää niitä ei tarvitse miettiä.

– Kaikki jutut tulee aika luonnostaan. Ollaan hyvin sovittu juttuja. Esimerkiksi miten lähdetään paineen alta. Kaikki on ihan selkeää.

– Tämä on yksi syy, miksi ollaan tässä (TPS-)sarjassa uskallettu hyökätäkin. Haluttiin kolmoskentälle hyvä startti pleijareihin ja saatiin se Indians-sarjassa. Vain yksi tai kaksi meni omiin. Nyt mennään kovaa eteenpäin kenttänä ja myös henkilökohtaisesti on enemmän nälkää hyökkäyspäässä.

Edelleen ensimmäistä mestaruuttaan jahtaavan hyökkääjän palkintokaapista löytyy hopeaa ja pronssia. Yhdet kappaleet molempia värejä. Vaikka liike ei ole enää takavuosien veroista ja pistetehtailukin on rauhoittunut, on Pfitzner osoittanut tällä kaudella suuruutensa pelaajana. Hän on pystynyt mukautumaan ja uudistumaan pelaajana, ja omaksunut uuden pienemmän roolin erinomaisesti.

Täysin uudestisyntyneestä pelaajasta ei kuitenkaan voi puhua.

– Jos alkukaudella oli enemmän nälkää puolustuspäässä, niin nyt sitä on vähän enemmän hyökkäyspäässä ja tulostahan sieltä tulee. Ei se maalintekotaito ole mihinkään kadonnut.