KrP-hyökkääjälle kolmen ottelun pelikielto – ”Viitakosken olisi pitänyt ymmärtää, että Lahdella ei ole mahdollisuutta vastaanottaa kontaktia”

Näätien Valtteri Viitakoski saa miettiä tekosiaan katsomon puolella seuraavat kolme ottelua. Kuva: Esa Takalo

Näätien Valtteri Viitakoski saa miettiä tekosiaan katsomon puolella seuraavat kolme ottelua. Kuva: Esa Takalo

Pääsarjojen kurinpitäjä määräsi Nokian KrP:n Valtteri Viitakoskelle kolmen ottelun pelikiellon Happeen Joel Lahden päähän kohdistuneesta kontaktista.

Pelitilanteessa Viitakoskelle ei tuomittu jäähyä. Tuomarit kirjoittivat omassa raportissaan, etteivät havainneet päähän kohdistunutta osumaa pelitilanteesta. Otteluvalvoja laittoi kuitenkin tapauksen eteenpäin.

Kolmannen ottelun lopussa sattunneen kontaktin kuvaillaan näkyvän videotallenteelta hyvin ja esteettömästi.

Lahti saa pallon keskialueella laidan vieressä. Hän syöttää sen välittömästi eteenpäin olleen sivuttaisliikkeessä hyökkäyspäätyä kohti. Puolustusalueelta kovalla juoksuvauhdilla lähestyvällä Viitakoskella on esteetön näkyvyys Lahteen. Hän lähestyy Lahtea tämän selän takaa. Viitakoski ottaa juoksulinjan aivan Lahden edestä, osuen oikealla olkapään seudulla Lahtea päähän. Ennen kontaktia Viitakoski valmistautuu törmäykseen kääntämällä hivenen ylävartaloaan. Lahti kaatuu kontaktin voimasta maahan.

Tapauksen arvioinnissa pääsarjojen kurinpitäjä Jussi Wahe katsoi Viitakosken osoittaneen tilanteessa merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan turvallista pelaamista ja terveyttä kohtaan ja täten syyllistyneen PS 617 2) kohdan raakaan rikkomukseen.

Viitakoskella on esteetön näkyvyys Lahteen. Juoksulinjalla ei ole muita pelaajia vaikuttamassa hänen päätökseensä pelata tilanne. Viitakosken olisi pitänyt ymmärtää, että Lahdella ei ole mahdollisuutta vastaanottaa kontaktia, joka tulee selän takaa. Viitakoski tietoisesti valmistautuu kontaktiin kääntämällä juuri ennen kontaktia ylävartaloaan.

Normaalisti kurinpitotapauksissa päähän kohdistuvista kontakteista on annettu kahden ottelun pelirangaistus. Katson kuitenkin, että tässä tapauksessa ankaroittavina seikkoina ovat; kova juoksuvauhti, toisen pelaajan mahdollisuus ottaa kontakti vastaan, leikkaavat juoksulinjat, tietoinen kontakti ja osuma päähän.

Joukkueiden vastineissaan esittämät tulkinnat erosivat vahvasti toisistaan. Happee katsoi turhautuneen Viitakosken tehneen tarkoituksenmukaisen vahingoittamisyrityksen pimeästä kulmasta, aiheuttaen tilanteessa loukkaantuneelle Lahdelle suuren loukkaantumisvaaran.

KrP taas näki kontaktin olleen puhdas vahinko, joka syntyi pelaajien ristenneistä juoksulinjoista.

– Viitakoski kurkottaa katkaisemaan syöttöä liikkeen ollessa palloon kohdistuvaa, Lahden samanaikaisesti jatkaessa etenemistään ja täten osuen Viitakoskea selkään ja loukaten itseään. Kummallakin tilanteessa olevalla pelaajalla on katse pallossa, ja täten he eivät havaitse toisiaan, mikä aiheuttaa yhteentörmäyksen. Viitakosken kertoman mukaan tilanteessa Lahti osuu hänen vasempaan lapaluuhunsa tilanteessa, ja täten Lahti on tilanteessa osuman tekevä osapuoli, KrP kirjoitti.

Kurinpitäjä ei kuitenkaan ostanut nokialaisten tulkintaa tilanteesta.

Viitakoskella on esteetön näkyvyys Lahteen. Juoksulinjalla ei ole muita pelaajia vaikuttamassa hänen päätökseensä pelata tilanne. Viitakosken olisi pitänyt ymmärtää, että Lahdella ei ole mahdollisuutta vastaanottaa kontaktia, joka tulee selän takaa. Viitakoski tietoisesti valmistautuu kontaktiin kääntämällä juuri ennen kontaktia ylävartaloaan. Täten KrP:n vastineessa väitetty ”puhdas vahinko” -väite, on väärä. Edelleen KrP:n vastineessa todetaan, että Lahdella oli epäedullinen peliasento. Juuri tämän epäedullisen asennon, Viitakoski olisi pitänyt ottaa huomioon ennen kontaktia.

Happee johtaa tänään Jyväskylässä jatkuvaa puolivälieräsarjaa voitoin 2–1. Viitakoski on näin ollen käytettävissä vasta sarjan seitsemännessä ottelussa, mikäli sarja sinne asti venyy.

Videotallenne: