Liigat

Laasonen lähti hakemaan uutta vauhtia uralleen Jyväskylästä: ”Kyse on pienistä asioista”

05.03.
2021
Liigat

Roni Laasonen lähti Helsingistä Jyväskylään hakemaan nostetta uralleen. Laituri edustaa Happeeta myös ensi kaudella. Kuva: Esa Takalo

Jyväskylän Happee voi lähteä pudotuspeleihin hyvillä mielin. Se paransi reippaasti vuonna 2021 ja pääsi lähtemään pudotuspeleihin sijalta 5.

Yksi Happeen hankinnoista oli helsinkiläishyökkääjä Roni Laasonen. Laasonen kirjautti runkosarjassa tehopisteet 22+8, mitä voi pitää aiempaan uraan peilaten hyvänä saldona.

– Keskiverrosti se mielestäni sujui. Tässä on ollut paljon uuden opettelua niin siihen se tietysti liittyy, Laasonen kommentoi debyyttikauttaan Happeessa.

Happee oli syksyllä hyvinkin ailahtelevainen peliesitysten suhteen. Pitkään näytti siltä, että se joutuu vielä kamppailemaan tosissaan pudotuspelipaikastaan. Tämän vuoden puolella se kuitenkin voitti yhdeksän peliä yhdestätoista. Komein päänahka oli Classicin kaato varsinaisella peliajalla, joka oli runkosarjan ainoa kolmen pisteen kaappaus runkosarjan voittajalta.

– Suurin syy kaksijakoiseen kauteen taitaa olla siinä, että meillä oli syksyllä paljon poissaoloja loukkaantumisten, sairasteluiden ja karanteenien vuoksi. Vuodenvaihteen tiimoilla saimme kolme toimivaa ketjua kasaan. Samojen äijien kanssa pelaaminen on tuonut otteisiin tasaisuutta, Laasonen avaa.

Laasosen siirtoa Jyväskylään saattoi pitää pienoisena yllätyksenä. Helsingistä on historian saatossa siirrytty harvemmin pelaamaan Jyväskylään, jos kyseessä ei ole ollut opiskeluun liittyvä muutto. Pelaamisen ulkopuoliset asiat ovat järjestyksessä ”Suomen Ateenassa”.

– Hyvin olen viihtynyt täällä. Olen pelaamisen ohella töissä iltapäiväkerhossa. Työhön kuuluu lasten kanssa läksyjen tekoa ja kaikenlaista pelailua. Se on hyvä kombo pelaamisen ohella.

– Kaupunkiin en ole sinällään ehtinyt juuri tutustua koronan vuoksi. Käytännössä siis aika kuluu pelatessa, töissä ja kotona. Sitten kun tilanne toivottavasti helpottaa ensi kaudella niin pitää ottaa asiaksi tutustua kaupunkiin paremmin, Laasonen kertoo.

Suuret odotukset toistaiseksi täyttämättä

Laasonen kuuluu 1994-syntyneiden ikäluokkaan, ja oli aikoinaan U19-poikien nuorisomaajoukkueessa yksi lupaavista pelaajista. Samasta joukkueesta tuttuja Happee-pelaajia ovat samanikäiset Peter Kotilainen sekä Lassi Kotovaara. Maalivahti Markus Laakso on vuoden nuorempi, mutta pelasi kauden samassa joukkueessa EräViikingeissä 2016-17.

Laasonen ei myönnä, että ennestään tutuilla pelaajilla oli sinällään merkitystä joukkuevalintaan. Kuitenkin Happee oli hänelle tuntematon organisaatio ja ennestään tutut pelaajat pystyivät antamaan hyvää informaatiota seurasta. Tärkeimmäksi syyksi Laasonen listaa luvatun pelillisen roolin sekä aiemmin mainitut kentän ulkopuoliset järjestelyt.

Rooliin liittyen on kiintoisaa, että aiemmin urallaan hyökkääjä on edustanut SSV:tä ja EräViikinkejä. Molemmissa joukkueissa peli on ollut erittäin organisoitua, kun taas Happee on ainakin maineeltaan tunnettu varsinkin rytkeestä, ja vähemmän organisoidusta pelistään.

– Kulttuuri eroaa eritoten siten, että täällä mennään paljon enemmän tunne edellä ja intohimolla. Valmentaja vaihtui tälle kaudelle ja hän on pyrkinyt luomaan kulttuuria, jossa kaikki lähtisi nöyryydestä ja vahvasta puolustuspelaamisesta. Sen suhteen uskon, että ollaan oikealla tiellä, Laasonen vakuuttaa.

Kuten jo mainittua Laasonen on löytänyt paikkansa Happeessa varsin hyvin. Laituri muodosti hyvän hyökkäysvitjan yhdessä Peter Kotilaisen ja Kaapo Siekkisen kanssa loppukaudesta. Pakkipari Lauri Viitala ja Eppu Suhanto ovat myös onnistuneet pakkiparina.

Roni Laasonen (vas.) on löytänyt paikkansa Happeen kakkosviisikossa. Kuva: Juhani Järvenpää

Laasonen nousi jo nuorena kivikovan SSV:n liigamiehistöön ja tämä on hyökkääjälle jo 10. liigakausi. Tehojen valossa se oli uran kolmanneksi paras runkosarjassa. Maalintekijä on iskenyt runkosarjassa 198 otteluun tehot 169+56 ja pudotuspeleissäkin 73 otteluun mukavat tehot 39+17. Palkintokaapista löytyy kolme hopeaa ja kaksi pronssia Helsingin vuosilta.

Vaikka Laasosen otteet ovat paikoin olleet oikein hyviä ja tehojakin on parhaimmillaan tullut ihan mukavasti, on ura polkenut kiistatta paikoillaan, eikä parhaassa peli-iässä oleva hyökkääjä ole noussut liigassa sellaiseen asemaan, mitä moni odotti nuorelta pelimieheltä.

Siirto Jyväskylään olikin uusi startti uralle.

– Olen miettinyt tätä asiaa kyllä, että mistä se on kiikastanut. Luulen, että kyse on pienistä asioista – arjesta ja urheilijaksi kasvamisesta. Lähdin osin siksi tänne uusiin ympyröihin, että saisin lisää nostetta ja motivaatiota uralle, Laasonen linjaa.

Peruuttelua turha odottaa

KrP-Happee -puolivälieräsarjasta voi odottaa hyvällä syyllä tasaista ja vauhdikasta sarjaa. Missä Happee on sitten edellä.

– Meillä on kolme laadukkaampaa viisikkoa kuin vastustajalla. Uskoisin, että olemme edellä puolustuspelissä. KrP:lla on toki erittäin hyviä yksilöitä hyökkäyspäässä.

Toinen odotusarvo on, että Näätärockin ja Hirvirytkeen kohdatessa nähdään vauhdikkaita otteluita, joissa liikutaan vauhdilla kentän päästä päähän. Molemmat joukkueet ovat erinomaisia vastaiskuryhmiä.

– Me ei ainakaan lähdetä peruuttelemaan. Uskoisin, että tästä on tulossa vauhdikas ja räiskyvä sarja. Ensimmäinen peli on varmasti vielä varovaisempi, Laasonen pohtii.

Otteluihin ei pääse katsojia, joten pelien tarkkailu tulee tapahtumaan lähetysten kautta.

– Tässä kannattaa seurata hyvää liikettä ja tämä tulee olemaan todella viihdyttävä sarja katsojalle. Peruuttelua ei tule olemaan, Laasonen lupaa.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen