Mielipide: Salibandya terveydenkin uhalla?

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Julkaisemme mielipidekirjoituksen tällä kertaa nimimerkillä. Kyseinen salibandyn parissa toimiva kirjoittaja on vahvistetusti ammatiltaan lääkäri, ja samalla huolissaan pelien jatkumisesta nykyisessä koronatilanteessa.

Salibandy on joukkuelaji, jossa joukkueen menestys pohjautuu yhteiseen tekemiseen, tavoitteisiin ja toimintaan sitoutumiseen. Usein kuulee puhuttavan siitä kuinka joukkueen edun tulee mennä yksilön edun edelle. Ja näinhän se normaalitilanteessa pitääkin mennä. Mutta entä, jos vaakakupissa on joukkueen etu ja yksilön terveys? Onko silloinkin ajateltava vain joukkueen etua?

Edellä oleva kysymys nykyisessä koronapandemiassa on mielestäni erittäin keskeinen. Salibandyliitto on tehnyt päätöksiä, että lajia jatketaan hinnalla millä hyvänsä riippumatta tautitilanteesta. Pääkaupunkiseudun matkustamista suositellaan välttämään viranomaisten taholta, mutta samanaikaisesti salibandya on ”pakko” mennä pelaamaan myös pääkaupunkiseudulle. Salibandya pelaa ns. pääsarjatasolla melkoinen määrä ihmisiä, ei puhuta siis pienestä joukosta.

Haluaisin nostaa sen seikan esille, että ammatikseen pelaavia salibandyn pelaajia ei Suomesta montakaan löydy. Vaikka pelaisi liigassa, on käytävä töissä, opiskeltava ynnä muuta vastaavaa. Emme pysty olemaan ammattilaisten tavoin karanteenissa, ja siten varmistamaan turvallisuutta. Puhutaan lajista, jossa kontakteja syntyy alinomaan kentällä. Kentällä altistuneita tulee helposti 40 henkeä kerralla.

Salibandyliitto on liigan varjolla päättänyt muun muassa naisten liigakarsintojen jatkosta. He haluavat, että useita joukkueita tulee nykyisten liigajoukkueiden rinnalle pelaamaan noususta liigaan. He perustelevat asiaa urheilullisuudella. Tämä on mielestäni erityisen vastuutonta toimintaa. Tarvitseeko taas tapahtua ensin jotain ikävää ennen kuin herätään. Useilla pelaajilla on riskitekijöitä, kuten kroonisia sairauksia, jotka altistavat vakavalle koronalle. Lähipiirissä on riskissä olevia, moni työskentelee terveydenhoitoalalla, eikä halua altistaa hoitamiaan potilaita. Miten voidaan taata, että kentällä ei ole koronaan sairastunutta?

Kysynkin nyt salibandyliitolta. Miten voitte turvata turvallisen harrastuksen jatkamisen nykytilanteessa? Miten joukkueet voivat jatkaa pelaamista ja onko se urheilullista jos ja kun vastuulliset ihmiset jäävät toiminnasta pois? Joukkueet pelaavat vajaamiehitettyinä ja tulokset vääristyvät. Nyt olisi hyvä sauma olla se vastuullinen ja esimerkillinen lajiliitto ja laittaa pelit jäähylle. Pelataan sitten taas kun ei tarvitse pistää omaa henkeä joukkueen edun edelle!

Nimimerkki ”Terveys ensin”.

Mielipide- ja palautepalstalla julkaistaan lukijoiden tai laji-ihmisten vapaamuotoisia kirjoituksia. Kirjoituksen voi lähettää osoitteeseen vihjeet@paakallo.fi tai muulla tavoin. Vaikkapa tekstiviestitse jos siltä tuntuu. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä. Muokkaamme sekä kuratoimme kirjoitusasuja ja -muotoja tarpeen mukaan.

Toimituksen yhteystiedot