Mielipide: Verovähennyksen laajeneminen tukisi urheiluseuroja

Ding Ma kirjoittaa mahdollisesta uudistuksesta, jonka avulla seuroille olisi helpompi lahjoittaa rahaa. Kuva: salibandy.fi

Ding Ma kirjoittaa mahdollisesta uudistuksesta, jonka avulla seuroille olisi helpompi lahjoittaa rahaa. Kuva: salibandy.fi

Urheiluseurojen ahdinko on puhuttanut paljon koronan aikana. SaiPa Salibandy ry:n puheenjohtaja Ding Ma kirjoittaa mielipidepalstalle kansalaisaloitteesta, joka helpottaisi urheiluseurojen tukemista.

Korona on vienyt jo nyt paljon lapsia ja nuoria urheiluharrastusten parista. Valtakunnallisesti yli 7 000 lasta ja nuorta on joutunut lopettamaan salibandyn harrastamisen viime vuoden aikana. Paikkakunnilla on jouduttu rajoittamaan lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksia ja käynnissä olevat huippu-urheilusarjat on jouduttu pelaamaan ilman yleisöä.

Urheiluseurat tekevät korvaamatonta työtä lasten ja nuorten liikuttajina. Korona ja sen tuomat rajoitukset uhkaavat eri lajiseurojen toiminnan jatkamista. Opetus ja kulttuuriministeriö, kaupungit ja lajiliitto ovat onneksi heränneet tähän avunhuutoon korona-avustusten muodossa.

Tarvitsemme kuitenkin uudenlaisia keinoja urheiluseurojen tukemiseksi.

SaiPa Salibandyn pelaajan vanhempi Mikko Utunen on juuri tehnyt kansalaisaloitteen aiheesta, joten kansalaiset voivat tuoda kantansa aiheesta esiin sitä kautta. Valtakunnallisesti tämä vaatii 50000 nimeä, jotta eduskunta ottaisi asian käsittelyyn.

Kannatamme tätä lämpimästi!

Kolmannella sektorilla toimivien urheiluseurojen tulorakenne perustuu sponsorikumppanuuksiin, yhteisön talkoisiin, edustusjoukkueiden ottelutapahtumien myyntiin ja julkisiin tukiin. Verovähennyksen laajentaminen yhdistyspohjaisiin urheiluseuroihin antaisi meille veronmaksajille mahdollisuuden vaikuttaa siihen, mihin osa yhteistä veropotistamme ohjautuu. Tällä hetkellä yksityishenkilöt saavat esimerkiksi vähentää vähintään 850 euron rahalahjoituksen, jonka on suunnattu yliopistoille ja korkeakouluille (TVL 98a§).

Toivomme, että yliopistojen tai korkeakoulujen rinnalla lähitulevaisuudessa myös liikunta- ja harrastusyhdistykset voisivat olla verovähennyskelpoisten rahalahjoitusten kohteita. Mahdollisuuden tarjoamisen merkitys korostuu erityisesti koronakriisin aikana ja sen jälkihoidossa. Liikunta- ja harrastusyhdistykset tarvitsevat kaiken tuen ahdingosta selviämiseksi ja ihmisten liikuttamisen mahdollistamiseksi.

Linkki kansalaisaloitteeseen

Ding Ma
Puheenjohtaja, SaiPa Salibandy ry

Mielipide- ja palautepalstalla julkaistaan lukijoiden tai laji-ihmisten vapaamuotoisia kirjoituksia. Kirjoituksen voi lähettää osoitteeseen vihjeet@paakallo.fi tai muulla tavoin. Vaikkapa tekstiviestitse jos siltä tuntuu. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä. Muokkaamme sekä kuratoimme kirjoitusasuja ja -muotoja tarpeen mukaan.

Toimituksen yhteystiedot