Divarit

Nouseeko SS Novan tähti vai nähdäänkö pohjalaista kettuilua? F-liiga voi saada uuden joukkueen jo viikonloppuna

26.03.
2021
Divarit

Viikonloppuna selviää, jatkuuko Blue Foxin tuulettaminen liigakarsinnoissa. Kuva: Anders Wingren/Photomoments.fi

F-liigan naisten B-lohko saa pian täydennystä. SS Nova ja Blue Fox kohtaavat 1. divisioonan finaaleissa, joiden voittajaa odottaa menolippu ylemmäs. Mutta mikä ihme on SS Nova ja miksi Blue Fox pelaa suosiolla kaksi vierasottelua?

Naisten 1. divisioonan välierissä SS Nova kukisti SPV:n suoraan otteluvoitoin 2-0 ja Blue Fox puolestaan Northern Starsin samoin lukemin 2-0. SS Novan ensimmäinen peli venyi jatkoajalle, Blue Foxin jälkimmäinen peräti rankkareihin.

Helsinkiläinen SS Nova pelaa SBS Bluesin sarjapaikalla.

– Tarina on alkanut 5-6 vuotta sitten SBS Bluesista 4. divisioonasta. Sieltä ollaan noustu vuosi kerrallaan. Yksi pysäkki oli, kun kävimme HIFK:ssa samalla rungolla. Viime vuonna irtauduimme HIFK:sta ja meistä tuli SS Nova, valmentaja Sami Martikainen kertoo.

Aikanaan Bluesiin perustettuun naisjoukkueeseen hakeutui pohjoisemmasta Suomesta pääkaupunkiseudulle muuttanut tuttava- ja kaveriporukka, jonka varaan joukkue rakentuu. Matkan varrella osa alkuperäisistä pelaajista on pudonnut pois, mutta täydennystäkin on tullut pelaajien lähipiiristä ja tuttujen kautta.

Yksi nimi pelaajalistasta osuu silmään: Jenni Morottaja. Liigassa 277 runkosarja- ja 83 playoff-ottelua pelannut konkari erottuu tässä katsannossa.

SS Novan riveistä löytyy myös muutamia entisiä O2-Jyväskylän liigajoukkueen pelaajia. Tähän liittyen mielenkiintoinen tapaus oli, kun Emmi Mörsky liittyi joukkueeseen karsintojen kynnyksellä.

Mörsky pelasi O2-Jyväskylässä täyden kauden B-lohkon runkosarjassa, mutta siirtyi sitten pelaamaan karsinnat Novaan. Erikoisen kauden erikoisuuksia tämäkin.

– Emmi on käynyt meidän mukana treenaamassa käydessään pääkaupunkiseudulla ja tiesimme hänet hyväksi tyypiksi, joten kysyimme, kiinnostaisiko tällainen. Hän sai O2-Jyväskylältä luvan, mistä olemme kiitollisia. Yritimme saada erästä tuttua pelaajaa myös toisesta seurasta, mutta sieltä ei päästetty, Martikainen kertoo.

– Tarkoitus ei ollut ottaa mitään arsenaalia karsintaan, vaikka mahdollisuus olisi ollut saada muitakin pelaajia. Emmi oli poikkeus.

Karsintoihin on SS Novassa ladattu paljon, sillä kauden alla joukkueella ei ollut mitään muuta tavoitetta kuin nousu F-liigan B-lohkoon.

– On ollut tuskaista odotella, miten tässä käy, ja hirveä hinku pelaamaan pelejä. Olemme tosi kiitollisia, että tämä mahdollistui. Meille on tosi tärkeää, että pääsemme tavoittelemaan unelmaa, Martikainen juttelee.

– Uskon, että päätyyn asti mennään. Meillä on nälkäinen ryhmä.

Emmi Mörsky pelasi kuluvan kauden O2-Jyväskylässä F-liigan B-lohkossa, jonne hän nyt pyrkii vielä kauden päätteeksi SS Novan riveissä karsinnoissa. Kuva: Esa Jokinen

Erikoisuutena otteluohjelma

Kahdesta voitosta ratkeavan ottelusarjan erikoisuus on, että kaksi ensimmäistä ottelua lauantaina ja sunnuntaina pelataan SS Novan kotiotteluina Stars Arenassa Espoossa. Jos otteluvoitot ovat sunnuntaina 1-1, ratkaiseva kolmas ottelu olisi ohjelmassa Uudessakaarlepyyssä keskiviikkona kello 18.

– Se voisi olla Foxeille etu. Joukkueen kesken meillä on suorastaan kirosana se kolmas ottelu. Siitä ei ole oikeastaan edes puhuttu, vaan tämä on tarkoitus hoitaa suoraan 2-0, Martikainen kuittaa.

Blue Foxin valmentaja Andreas Nyby kertoo aluksi, miksi joukkue pelaa viikonloppuna kaksi kotiottelua ja kotiottelun vasta mahdollisessa kolmannessa pelissä sunnuntaina. Blue Fox järjesti ottelunsa samoin myös edellisessä vaiheessa espoolaista Northern Starsia vastaan.

– Meillä on muutama pelaaja, jotka kirjoittavat keskiviikkona ylioppilaskirjoituksissa.

Näin heiltä onnistuu tarvittaessa sekä lakkijahti että liigajahti, kun kirjoituspäivänä keskiviikkona ei tarvitse matkustaa vierasotteluun pääkaupunkiseudulle.

Blue Foxin joukkue on nuori: Nybyn mukaan noin puolet pelaajista on ikäluokkaa 2002-03.

Valmentaja kertoo, että myös Uudessakaarlepyyssä kauteen lähdettiin tavoitteena vähintään nousukarsinta. Se oli ajatuksena jo viime vuonna, mutta silloin korona löi kauden poikki kesken kevään, eikä nousua päästy tavoittelemaan.

Blue Fox pelasi naisten 1. divisioonassa kaudet 2017-19, mutta taival päättyi pettymykseen. Blue Fox sijoittui kaudella 18-19 divarin runkosarjassa viidenneksi, kun neljä parasta lunastivat suoran paikan seuraavaksi kaudeksi perustettuun NLB:hen.

Blue Fox joutui putoamiskarsintaan, jonka ensimmäisessä vaiheessa se voitti SB Vantaan, mutta toisessa vaiheessa hävisi Kuopion Welhoille otteluvoitoin 2-3. ”Siniketut” johti tuota ottelusarjaa 2-1, mutta hävisi kaksi viimeistä ottelua.

– Sen jälkeen oli paha maku. Se oli kova isku koko joukkueelle, kun hävittiin viides ottelu ja piti aloittaa uudestaan 2. divisioonassa.

Täyden tuvan lupaus ja seurayhteistyötä

Liigaan saattavat lopulta nousta vaikka molemmat joukkueet, sillä divarifinaalien häviäjä kohtaa vielä liigakarsinnassa Lohjan Salibandyn.

Jos nousu tulee, millaiset rahkeet seuroilla olisi pelata liigatasolla?

Andreas Nyby näkee, että Blue Foxilla on aika paljon hyviä tyttöjunioreita. Hän myös tiedostaa, että ison osan pelaajista täytyy tulla omasta seurasta sekä yhteistyöllä muiden Pohjanmaan joukkueiden kanssa.

– Ei kukaan pelaaja tule tänne Helsingistä tai etelästä, Nyby naurahtaa.

Isot kaupungit voivat vastaavasti viedä Uudestakaarlepyystä. Nyby tunnustaa, että pelaajia muuttaa varmasti pois opiskelujen perässä.

– Pitää vain laskea, että näin se menee. Tämä ei ole mikään opiskelukaupunki.

Salibandykulttuuria pikkukaupungissa kuitenkin riittää. Omia on opittu Blue Foxissa kannustamaan jo miesten pitkällä liiga- ja divaritaipaleella, ja kannustuksen kulttuuri on tarttunut myös naisten otteluihin.

– Jos päästäisi pelaamaan NLB:hen, se on ihan varma, että tupa olisi täynnä. Se oli sitä jo, kun pelattiin naisten divarissa, Nyby sanoo.

Yhteistyön nimiin vannotaan myös Helsingissä, jossa Nova-nimi saattaa jäädä yhden kauden mittaiseksi tähdenlennoksi: suunnitelmat ovat jo pitkällä sen suhteen, että joukkue siirtyy Helsinki Unitedin siipien alle. Helsinki United on jo nyt tukenut joukkueen pelaamista varusteiden muodossa.

Yhteistyö ja todennäköinen siirtymä on sikäli luonteva, että valmentaja Martikainen on myös Helsinki Unitedin puheenjohtaja.

– Olemme jo kartoittaneet yhteistyöseuroja. Tarkoitus on saada seuraan tytöistä ja pojista omat junnut pikkunappuloista asti. Emme halua hakea mitään pikavoittoja, vaan lähteä tekemään oma juttu, Martikainen selvittää.

Hänen mielestään on hyvä, että F-liigapaikkaan kytkeytyy myös muun muassa junioritoimintaan liittyviä velvoitteita ja mittareita.

– Se on tosi terve homma, että seuroja ajetaan siihen. Ei voi olla sitä, että kausi kerrallaan, katsotaan riittääkö happi seuraavalle kaudelle, Martikainen sanoo.

– Meidän ajatuksemme on, että joka kausi ei tarvitse henkihieverissä haalia pelaajia.

Naisten 1. divisioonan finaalien otteluohjelma:

La 27.3.2021 klo 16.30 Stars Arena SS Nova – Blue Fox
Su 28.3.2021 klo 13.00 Stars Arena SS Nova – Blue Fox
Tarvittassa: 31.3.2021 klo 18.00 Tähtihalli Uusikaarlepyy Blue Fox – SS Nova

Kahdella voitolla F-liigaan. Häviäjä liigakarsintaan Lohjan Salibandya vastaan.

Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola