Pääkalloennakko: Classic hakee parasta virettään, mutta LASB on mahdottoman paikan edessä

Santtu Pohjonen tulee olemaan tärkeässä roolissa lahtelaisten maalilla, kun LASB lähtee haastamaan Classicia. Kuva: Juhani Järvenpää

Santtu Pohjonen tulee olemaan tärkeässä roolissa lahtelaisten maalilla, kun LASB lähtee haastamaan Classicia. Kuva: Juhani Järvenpää

Tampereen Classic lasketteli tuttuun tyyliin runkosarjan voittoon, mutta tällä kertaa suksi lipsui edellisiä kausia enemmän. LASBin hyvä syyskausi riitti lopulta pudotuspeleihin asti ja se pääsee yrittämään dynastian horjuttamista ensimmäisenä joukkueena.

Lähtökohdat:

Classic oli runkosarjan ykkönen häviten yhden ottelun varsinaisella peliajalla ja yhden jatkoajalla. Koko runkosarjassa se menetti yhdeksän pistettä, joista peräti kahdeksan tämän vuoden puolella. Yllättävimpänä kompurointina voi pitää päätöskierroksen jatkoaikatappiota Tiikereitä vastaan. Se lähtee kuitenkin pudotuspeleihin jälleen suurimpana ennakkosuosikkina.

LASB saavutti historiansa ensimmäisen pudotuspelipaikan, jota voi pitää hienona suorituksena. Tämän vuoden puolella meno on ollut kuitenkin heikkoa. Se voitti vain sarjan jumbojoukkueen Welhot ja hävisi muut yhdeksän peliä vuonna 2021. LASB oli pitkään tukevasti kiinni vitostilassa ja kutostilassakin, mutta lopun kompurointi pudotti sen kahdeksanneksi.

Classic on luonnollisesti materiaaliltaan selkeästi kovempi joukkue. Ykkösviisikko on sarjan paras, mutta Nico Salon loukkaantuminen osoitti myös sen haavoittuvuutta, vaikka Eemeli Salin ja Sami Johansson onnistuivat jälleen loistokkaasti. Vaikka Classicilla piisaa maajoukkuemiehiä kahteen viisikkoon, on varsinkin sen kakkoskentän peli ollut tahmaista. Kolmoskenttäkin on liigatasolle erinomainen viisikko.

LASBin tärkein kenttäpelaaja, puolustaja Miska Mäkinen on ollut telakalla ja se on näkynyt myös tuloksissa, vaikka yhden pelaajan merkitystä ei pidä liiotella. LASBilla on ollut muitakin loukkaantumishuolia, mitkä ovat vaikuttaneet, mutta se kertoo myös materiaalin kapeudesta. Kaikkiaan joukkue on muutamia yksilöitä lukuunottamatta aika tasavahva ja pallollisesti hyvä ryhmä. Parhaiten se haastaa Classicin materiaalisesti tolppien välissä, sillä Santtu Pohjonen on hyvä torjuja, ja Classicin Lassi Toriseva ei ole tämän vuoden puolella ollut parhaassa iskussa.

Pelillisesti LASBin tulee olemaan vaikea haastaa tamperelaisia. Vaikka se pystyy hyvään pallokontrolliin parhaimmillaan, niin Classic pystyy mukautumaan sarjan parhaiten vastustajan pelaamiseen. Classicia vastaan pallon kanssa puolustaminen on haastavampaa kuin muita joukkueita, eikä vastaiskuja ole tarjolla niin paljoa kuin monesti. Vaikka LASB sai suoraviivaistettua peliään tälle kaudelle niin pudotuspelien Classicia vastaan maalinteko tulee olemaan normaaliakin vaikeampaa.

Classic luottaa edelleen vahvaan pallolliseen jauhamiseen. LASB on sinällään hyvä vastus tähän väliin, että hiukan kadoksissa ollut paras mahdollinen taso on helpompi hakea runkosarjan heikointa pudotuspeleihin yltänyttä ryhmää vastaan. Tiukka puolustuspeli on ollut joukkueen isoin vahvuus viime kausilla, mutta sen suhteen oli pientä sakkaamista havaittavissa. Tiivistä puolustuspeliä vaaditaan LASBiltakin, jos se mielii haastaa ennakkosuosikkia. LASB kyllä taitaa maalinestopelin, mutta nyt vastus on muuten todella kova. Jo mainittu materiaaliero on sarjaan lähdettäessa huomattava etu tamperelaisille.

Jos tamperelaisten runkosarja ei ollut muutenkaan nappisuoritus niin erikoistilannepelaaminen ei ottanut sujuakseen epävirallisten tilastojen mukaan. Se oli ylivoimalla 7. paras (46,3%) ja alivoimalla vasta 11. paras (48,9%). Varsinkin alivoimalla se on useilla kausilla ollut ihan sarjan kärkeä. LASBin ylivoimapeli tökki (34,9%) joukkueen ollessa sen tilaston 12. Alivoimalla se sijaan onnistui hyvin suorittaen 64% tasolla. Tuossa tilastossa joukkue oli runkosarjan 3. paras.

Knopit:
Classic päästi kolmella viime kerralla runkosarjassa alle 100 maalia. Nyt sen päästettyjen maalien lukema 126 on heikoin sitten kauden 2013-14, jolloin omiin sujahti 157 kertaa. Vaikka LASBin maaliero oli runkosarjassa miinuksella (-14) niin se päästi vain 11 maalia vähemmän kuin Classic.

LASB on historian ensimmäinen lahtelainen pudotuspelijoukkue ja samalla liigahistorian 33. joukkue pudotuspeleissä. Tänä vuonna riitti viime kauden pistemäärä pudotuspeleihin, joten sillä saralla sen ei tarvinnut parantaa.

Joukkueet ovat kohdanneet runkosarjassa kaikkiaan 10 kertaa ja Classic on voittanut jokaisen kamppailun. Maaliero on tamperelaisten hyväksi 100-42. Karkeasti peliä kohden 10-4.

Taistelupari:

Lassi Toriseva, Classic – Santtu Pohjonen, LASB

Toriseva on tontillaan Suomen ja maailman kärkeä. Alkuvuosi ei ole ollut ehkä sitä ihan parasta Torisevaa, mutta ainakin tähän mennessä veräjänvahti on tavannut syttyä uudenlaiseen liekkiin tosipelien alkaessa. Viime vuonna oli samanlaista arvuuttelua ennen Suomen Cupin finaalia. Pohjonen tuntuu nauttivan pallosateesta ja ottaa monesti ison määrän koppeja. Voidaankin puhua erilaisista torjujista siinä mielessä, että Toriseva on tottunut enemmän siihen, että tiukan puolustuksen takana tulee vähemmän laukauksia ja tärkeissä paikoissa pitää olla hereillä.

LASB puolustaa normaalisti syvällä, joten vastustajien laukaukset saattavat paikoin tulla huonoista paikoista. Classi ei kuitenkaan tunnetusti juurikaan läiski turhaan pienemmistä kulmista tai huonommista paikoista. Lähtökohta on, että Classic on sarjassa edellä, joten selvää on, että Pohjosen taakka on torjuntavastuun suhteen isompi.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

11.11. 2020 LASB-Classic 4-6
27.1. 2021 Classic-LASB 8-7

Näin pelataan:

Pe 05.03.2021 18.30 Classic – LASB, Tampere Areena (Ruutu monikameratuotanto)
Su 07.03.2021 16.00 LASB – Classic, Suurhalli Areena (Ruutu, fanikamera)
Ti 09.03.2021 18.30 Classic – LASB, Tampere Areena (Ruutu, fanikamera)
To 11.03.2021 18.30 LASB – Classic Suurhalli Areena (Ruutu monikameratuotanto)
La 13.03.2021 16.00 Classic – LASB Tampere Areena (tarvittaessa, Ruutu)
Ma 15.03.2021 18.30 LASB – Classic Suurhalli Areena (tarvittaessa, Ruutu)
Ke 17.03.2021 18.30 Classic – LASB Tampere Areena (tarvittaessa, Ruutu)

Kumpi voittaa?

Aika lahtelaishenkinen saa olla, että näkee tässä parissa mastokaupungille mahdollisuuksia jatkoon. Varsinkin sarjan alkuun on tietysti voittomahdollisuuksia. Voi vaikuttaa siltä, että tämän hetken Classic on aiempaa helpommin kaadettavissa, mutta joukkue todennäköisesti syttyy toden teolla vasta nyt. Rutiinietu kovista peleistä on Classicille varsin huomattava. LASBin heikon vireen huomioiden sarja menee 4-0 Classicille.

Äänestystilanne keskustelufoorumilla julkaisuhetkellä:
Välieriin etenee…
Classic 84,8 %
LASB 15,2 %