Pääkalloennakko: Espoon derbykiima jää torsoksi – Oilers jyrää jatkoon

Antti Suomelan Oilers piti Valtteri Kainulaisen Indiansia pihdeissään runkosarjassa. Kuva: Juhani Järvenpää

Antti Suomelan Oilers piti Valtteri Kainulaisen Indiansia pihdeissään runkosarjassa. Kuva: Juhani Järvenpää

Vuosi sitten espoolaiset Oilers ja Indians olivat unelmapari puolivälieriin. Nyt vuorossa on revanssi, mutta kiima on kateissa. Ei pelkästään tyhjien katsomoiden, vaan ennen kaikkea naapurusten eri nuotissa sujuneiden runkosarjojen takia.

Lähtökohdat:

Espoolaisjoukkueet lähtevät puolivälieräsarjaan samoilta sijoilta kuin vuosi sitten, mutta huomattavan erilaisista asemista. Oilers meni viime kaudesta eteenpäin. Indians taantui. Vuosi sitten joukkueiden piste-ero oli kahdeksan pinnaa. Nyt 22 paunaa.

Oilersin runkosarja oli vakuuttava. Se ei juurikaan notkahdellut ja hävisi vain neljästi. Avainpelaajat pysyivät iskussa ja kentälliset kasassa, mikä näkyi hyvänä rutiinina. Öljymiesten koheesio oli kunnossa. Tämä näkyi molemmissa päissä kenttää. Oilersin maaliero koheni 47 maalin verran.

Indiansin runkosarjan taas voi jakaa kahteen osaan. Syksyyn, kun Aaro Astala oli pelikunnossa ja kevääseen, kun ykköstähti paranteli leikattua jalkaanasa. Astala pelasi 13 peliä, joista Heimo raapi yhdeksän voittoa. Ilman Astalaa joukkue voitti yhtä monella yrittämällä vain viidesti. Astalan poissaolo näkyi karusti etenkin sen takia, koska Indiansin paletti oli levällään runkosarjan alusta loppuun. Osin toki muidenkin loukkaantumisten takia, joita Indians kärsi runsaasti kauden aikana. Tähtisentterin loukkaantuminen kuitenkin rikkoi alkukauden joukkuetta kannatellaan ykköskentän.

Materiaalivertailu menee selvästi Oilersille, jokaisen viisikon osalta ja myös maalivahtipelissä. Indiansin ykkösen pitäisi Astalan paluun myötä pystyä haastamaan ”Kainulais-kenttä” tasaväkisesti. Kakkosviisikkojen osalta ero kuitenkin repeää. Myös Oilersin kolmoskenttä on Heimon vastaavaa ehjempi kokonaisuus.

Oilers vakuutti jo viime kaudella loistavalla pallottomalla pelillään. Tällä kaudella se kehittyi entisestään. Oilers antaa aktiivisesti painetta, mutta tekee sen hallitusti. Se tunnistaa tilanteet, milloin lähteä pumppaamaan. Se luokin maalipaikkansa pitkälti karvauksen kautta. Ykköstaso ohjaa ja ahdistaa, kakkostaso ottaa riistot.

Ottelusarjan kulminaatiopiste onkin se, miten Indians onnistuu purkamaan Oilersin antamaa painetta. Heimon aiemmilla kausilla vahva pallollinen peli on sekin taantunut tällä kaudella. Etenkin tämän vuoden puolella Indians oli pallolla seisova ja verkkainen. Aloitteet olivat vähissä. Jos pallollisen pelin rytmi on yhtä staattinen ja seisova, tulee Oilers-karvaus syömään intiaanit elävältä.

Vaikka Indians saisi Oilersin karvauksen puhkottua, Oilersin murtaminen on hankalaa. Se puolustaa laadukkaasti myös omalla alueella. Lähtökohtaisesti Oilers haluaa saada pelin virtaamaan. Sillä tavalla se onnistui myös myrkyttämään pallokontrolliin pyrkineiden joukkueiden pelaamista runkosarjassa.

Toinen ennakkoon mielenkiintoinen taktisen puolen seikka on Indiansin oman alueen puolustaminen. Oilersin pallollinen peli on löyhästi organisoitua ja hyvin yksilövetoista. Aloitteen kanssa Oilers ei ole omimmillaan. Pallo lähtee usein muutaman pakkipakkisyötön jälkeen pitkänä luotina kulmaan. Yleensä huonoon peliasentoon.

Oilersilla on kuitenkin vikkeliä laatupelaajia, jotka yleensä voittavat pallolliset 1v1-tilanteet. Oilers siis saa luotua laadullisia ylivoimia. Organisoitujen mallien puuttuminen näkyy kuitenkin siinä, että pallollinen maltti rakoilee toisinaan. Tässä on Indiansin tilaisuus. Sen ei välttämättä kannata rynnätä aktiivisesti kulmiin. Jos se häviää 1v1-tilanteet ja muut joutuvat reagoimaan, Oilersin huippuyksilöt kyllä osaavat käyttää tyhjät tilat. Tiiviin viisikon murtamisessa Oilers voi olla ongelmissa.

Erikoistilanteissa molemmat olivat hyviä runkosarjassa. Indians ylivoima jauhoi epävirallisten tilastojen mukaan maalin 57,9-prosenttisesti, mikä oli sarjan kovin noteeraus. Oilers kierrätti yv-viisikoitaan, mutta pelasi silti sarjan 4. parasta ylivoimaa (52,4%). Alivoimapelissä Oilers taas oli naapuriaan edellä. Se tappoi keskimäärin kaksi jäähyä kolmesta. Indiansin alivoima oli 58,5-prosenttista.

Knopit:
Vaikka Oilers oli vuosi sitten Indiansia edellä runkosarjassa, Heimon maaliero oli parempi. Tällä kaudella osat kääntyivät selvästi. Oilers teki 23 maalia enemmän ja päästi 24 maalia viime kautta vähemmän. Indians vastaavat luvut menivät huonompaan suuntaan, 14 tehtyjen osaltalta ja 24 päästettyjen saralla.

Materiaalieron osalta kuvaavat lukemat löytyvät plusmiinustilastoista. Siinä missä 13 Indians-pelaajaa jäi runkosarjassa miinukselle, Oilersista peräti 15 pelaajaa ylsi vähintään +10-teholukemaan.

Oilers oli läpi runkosarjan todella vahva otteluiden aluissa. Se voitti avauserän peräti 19 kertaa. Maalinteon Oilers aloitti 22 kertaa. Myös Indians oli helisemässä keskinäisten pelien aluissa. Syksyllä Oilers johti ensimmäiselle erätauolle siirryttäessä 2–0, runkosarjan lopulla Otahallissa 4–1.

Indiansia povattiin kauden alla ensimmäistä kertaa kärkitaistoon. Se ei kuitenkaan vastannut huutoon, vaan oli yksi runkosarjan pahimpia pettymyksiä. Nuori ja lupaava ryhmä ei ottanut odotetunlaisia kehitysaskelia. Indians-leiristä vakuuteltiin kauden aikana, että ulkopuolelta tulleet odotukset eivät luoneet ylimääräistä painetta. Tulevan puolivälieräsarjan asetelma onkin Indiansille huomattavasti syksyyn lähtöä tutumpi. Se on selkeä haastaja.

Taistelupari:
Justus Kainulainen, Oilers – Aaro Astala, Indians

Jos Indians mielii Oilersia haastaa, Aaro Astalan on pakko olla huippuiskussa. ”Otahallin Kim Nilsson” on tärkein yksittäinen pelaaja omalle joukkueelleen koko liigassa. Vaikka Astala huilasi puolet runkosarjasta, hän oli 32 pisteellään joukkueen toiseksi paras pistemies. Justus Kainulaisen kuorma taas ei ole niin raskas, sillä myös Oilersin kakkoskenttä on huippuvaarallinen. Parhaimmillaan Kainulaisen johtama viisikko on sarjan viihdyttävin, mutta suoritustaso heittelee.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
25.9.2020 Oilers – Indians 6–1
17.2.2021 Indians – Oilers 5–11

Näin pelataan:
To 04.03.2021 18:30 Oilers – Indians, Tapiolan UH (Ruutu)
La 06.03.2021 18:00 Indians – Oilers, Otahalli (Ruutu, fanikamera)
Ma 08.03.2021 18:30 Oilers – Indians, Tapiolan UH (Ruutu, fanikamera)
Ke 10.03.2021 18:30 Indians – Oilers, Otahalli (Ruutu)
Pe 12.03.2021 18:30 Oilers – Indians, Tapiolan UH (Ruutu) tarvittaessa
Su 14.03.2021 18:00 Indians – Oilers, Otahalli (Ruutu) tarvittaessa
Ti 16.03.2021 18:30 Oilers – Indians, Tapiolan UH (Ruutu) tarvittaessa

Kumpi voittaa?
Jos vuosi sitten derbysarjaan lähdettiin tasaisista merkeistä, nyt asetelma on selvä. Oilers on iso voittajasuosikki. Indians ei ole esittänyt tällä kaudella mitään sellaista, mikä viittaisi siihen, että se voisi yllättää Oilersin. Öljymiesten vahvuudet ovat kirkastuneet ja niihin vastatakseen vastustajan pallollisen pelaamisen täytyy olla erittäin laadukasta. Sitä Indiansin tekeminen ei ole pian vuoteen ollut.

Oilers jatkoon voitoin 4–1.

Äänestystilanne keskustelufoorumilla julkaisuhetkellä:
Välieriin etenee…
Oilers 84,6 %
Indians 15,4 %