Divarit

Pääkalloennakko: Karhut niittää välieräviljaa – Pori on nyt LNM:lle vaikea paikka tyhjilläkin katsomoilla

12.03.
2021
Divarit

Porin Karhut kantaa nyt Divarin suurimman suosikin viittaa. Kuva: Kari Saha/Urheilusuomi.com

Divarissa nyt ykköshevosen aseman saanut Porin Karhut kohtaa välierissä yllättäjä Limingan Niittomiehet.

Lähtökohdat:

Karhut oli ainoa joukkue, joka selvitti Divarin puolivälierät suoraan voitoin 2-0. Karhujen uhriksi joutui M-Team lopulta varsin selvin lukemin.

Muut otteluparit venyivät kolmansiin otteluihin, kuten myös Niittomiesten sarja Tampereen Kooveeta vastaan. LNM jatkoi omaa tämän kalenterivuoden tuhkimotarinaansa pudottamalla tamperelaiset jatkoajalla.

Kun puolivälierissä putosivat sekä runkosarjan voittaja FBC Turku että kolmonen Koovee, Divari-kevään suurimman ennakkosuosikin asema on nyt runkosarjassa toiseksi sijoittuneella Karhuilla.

Porilaisten puolesta puhuu myös hurja voittoputki: Karhut on voittanut nyt Divarissa peräti 17 ottelua putkeen. Ainoa tappio välissä on vieraskentällä pelattu cupin puolivälierä Nokian KrP:lle, joka sekin ratkesi vasta jatkoajalla.

Niittomiehet on rakentamassa melkoista ryysyistä rikkauksiin -tarinaa, kun katsotaan joukkueen koko kauden kaarta. Joukkueeseen ei paljon ennen kautta uskottu, ja syksy alkoi perin takkuisesti. Lopulta putoamisviiva vaihtui kuitenkin pudotuspeliviivaksi, jonka yli LNM punnersi loppukaudella ja varmisti paikkansa kahdeksan joukossa vasta viimeisellä kierroksella.

Puolivälierissä LNM hävisi avausottelun jatkoajalla Kooveelle, mutta niin vain kampesi ottelusarjassa 2-1-voittoon. Puolivälieräsarjan voitto kokeneesta Kooveesta osoitti, että LNM:n aktiivinen pelitapa toimii, paketti pysyy kasassa ja nuoren joukkueen kantti kestää myös pudotuspeleissä.

Puolivälierissä Karhujen tehokkaimpia olivat viiden tehopisteen miehet: Janne Kuusiluoto iski viisi maalia, Juuso Ahola syötti saman verran.

LNM:sta irti pääsi Iiro Savela, joka keräsi Kooveeta vastaan tehot 5+1. Tuttu tehomies Mika Heiskanen (2+3) säesti.

Karhuissa on pelaajia, joilla kokemusta ja rutiinia kevään kovista peleistä. Se on hyvällä tavalla veemäinen vastustaja, eikä Porin urheilutalo ole vierasjoukkueelle helppo paikka pelata edes katsomoiden ollessa tyhjinä.

Niittomiehet oli Kooveeta vastaan rohkea: se karvasi pääosin aggressiivisesti ja hyödynsi sen, että oli kentällä olevista joukkueista liikkuvampi ja nopeampi.

Limingan Niittomiehet on rakentanut tällä kaudella omaa tuhkimotarinaa. Kuva: Esa Takalo

Karhuja vastaan samat aseet eivät pure samalla tavalla, sillä Karhuillakin tossu liikkuu erinomaisesti ja joukkueen taitavat yksilöt kääntävät pallonmenetykset isolla prosentilla tehokkaiksi vastaiskuiksi. Ylirohkeus on tapa, jolla Karhuja vastaan puree helposti itseään nilkkaan. LNM:n on siis löydettävä tasapainoiset lääkkeet tähän, koska liian passiiviseksikaan ei porilaisten kanssa voi ryhtyä.

LNM:n tulee pystyä tunnistamaan tilanteet pallonmenetyksen jälkeen todella hyvin: isketäänkö paine täysille vai hidastetaanko Karhujen kääntöä niin, että Niittomiehet ehtii saada miehet pallon alle.

Karhut pyrkii aktiivisesti maalin eteen niin sanotulle ykkössektorille. Siellä Niittomiesten on oltava tarkkana. Puolivälieräsarjassa Kooveeta vastaan tässä jäi parannettavaa.

Knopit:

Karhut paahtaa tosiaan hurjan tuntuisessa 17 ottelun voittoputkessa, mutta joukkueen edellinen tappio tuli juuri LNM:lle – ja vieläpä Porissa. Niittomiehet niisti marraskuussa urheilutalolta 4-3-vierasvoiton.

Tammikuussa Karhut maksoi Kempelehallissa potut pottuina, vaikka silloinkaan loppunumerot (3-5) eivät revenneet suuriksi.

Taistelupari:

Arvid Vonk (Karhut) – Aki Karjalainen (LNM)

Ottelupari on myös kahden Divarin huippumaalivahdin kaksintaistelu. Vastakkain ovat tietyllä tapaa myös kliseisesti kokemus ja nuoruus, vaikka Vonk, 26, ei ole mikään ikäloppu, ja vastaavasti Karjalainen, 18, on kerännyt jo ikäisekseen tuhdin kokemuksen miesten otteluista. Hollannin maajoukkueessakin nähdyn Vonkin vyöllä on yli 200 pääsarjaottelun kokemus.

Kahdesta voitosta ratkeava ottelusarja on siitä raaka, että joukkue ei kestä siinä maalivahdeilta ohipelejä. Vastaavasti isot torjunnat ratkaisevilla hetkillä voivat keikauttaa koko ottelusarjan suunnan. Molemmat maalivahdit ovat sellaisia, jotka kykenevät tarvittaessa nappaamaan kiinni sankarinviitan reunasta, jos sellaista tarjotaan.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

15.11.2020 Karhut-LNM 3-4
9.1.2021 LNM-Karhut 3-5

Näin pelataan:

La 13.3.2021 klo 16.00 Karhut-LNM, Porin UT
Su 14.3.2021 klo 18.00 LNM -Karhut, Kempelehalli
Ti 16.3.2021 klo 18.30 Karhut-LNM, Porin UT (tarvittaessa)

Divarin ottelut ovat katsottavissa Solidsport-palvelussa.

Kumpi voittaa?

Karhut ei suostu taipumaan edelleenkään, vaan etenee Divarin finaaliin voitoin 2-0. LNM on venynyt, mutta vahvoja porilaisia vastaan keinot ja bensa loppuvat. Tuhkimotarina päättyy tältä keväältä tähän.

Pääkallo.fi