Divarit

Pääkalloennakko: Lappeenrannassa ja Kirkkonummella ollaan isojen unelmien äärellä

13.03.
2021
Divarit

SaiPalla on kotietu Kirkkonummi Rangersia vastaan. Kuva: Esa Jokinen

Lappeenrannan palauttamista liigakartalle hamuava SaiPa selvisi heti fuusioseuran avauskaudella Divarin välieriin. Vastaan tulee tapahtumarikkaan kauden kokenut Kirkkonummi Rangers. Molemmat joukkueet tavoittelevat isoa unelmaa.

Lähtökohdat:

Divarin runkosarjassa neljänneksi sijoittunut SaiPa ja seitsemänneksi tullut Rangers väänsivät kumpikin puolivälierissä täyden kolmen ottelun sarjan.

Etukäteen tiukaksi povatun SaiPan ja O2-Jyväskylän ottelusarjassa kotietu oli valttia, kun joukkueet voittivat kotiottelunsa melko selvästi. Rangersin ja FBC Turun ottelusarjassa jokainen kolmesta ottelusta ratkesi yhden maalin erolla – kaksi ensimmäistä vieläpä jatkoajalla.

Rangers ei hämmentynyt edes kotikentällään Pommarissa koetusta jatkoaikatappiosta, vaan teki Turkuun vielä toisen ryöstöretken. Näin kirkkonummelaiset katkaisivat Divarin runkosarjavoittajan kevään heti alkuunsa.

SaiPan ja Rangersin välieräsarjaa kuvaa tietty raikkaus. Molemmat joukkueet ovat ison unelman äärellä. Divarin finaaleihin eteneminen ja pääsy sitä kautta tavoittelemaan liigapaikkaa on sekä SaiPalle että Rangersille suuri mahdollisuus.

SaiPa tuli salibandykentille täksi kaudeksi NST:n tilalle. Lappeenrannassa on lähdetty kehittämään toimintaa tulevaisuutta ja liiganousua silmälläpitäen. Nuori joukkue väläytteli potentiaaliaan jo viime kaudella, ja nyt se on ottanut taas askeleita eteenpäin vuoden vanhempana ja vahvempana uusi logo rinnassa. Puolivälierissä se osoitti kypsyyttä nujertamalla paperilla kokeneemman O2:n.

Myös Rangers on puhunut ääneen liiganoususta. Rangers on kärsinyt koronavirusepidemiasta kenties kaikista pääsarjajoukkueista eniten, kun kirkkonummelaisilla oli Divarin runkosarjan aikana kolme erillistä karanteenia. Sen vuoksi joukkueelle kertyi ottelusumia, jotka joukkue kuitenkin selvitti pudotuspelipaikan arvoisesti.

FBC-ottelusarja osoitti, että pelillistä tasoitusta joukkue ei kauden kulun suhteen keväällä anna. Karanteenit ovat sen sijaan voineet kasvattaa Kirkkonummella jopa tiettyä yhteenhitsautumista ja näyttämisenhalua.

Molemmat joukkueet ovat hyökkäysvoimaisia ryhmiä. Huomio keskittyy ykköskenttiin – joskus ehkä liikaakin. SaiPan ykkösviisikko Oskari Möykkynen-Antti Suoraniemi-Juuso Kekki puolustajinaan Jere Niemelä-Mika Hietamäki on erittäin tehokas ja vaarallinen. Kentällinen oli tehokas myös ottelusarjassa O2-Jyväskylää vastaan, mutta osa heistä jäi plus/miinus-tilastossa pakkaselle tai nollille.

Isoon rooliin ratkaisevassa kolmannessa ottelussa nousi kakkosketjun Lassi Junnilainen. SaiPan leveydestä kertoo jotain, että kolmessa ottelussa O2:ta vastaan 14 pelaajaa keräsi vähintään yhden tehopisteen.

Rangersista pääsi FBC-ottelusarjassa pisteille myös hyvä määrä pelaajia, 11. Keihäänkärkenä paineli menemään tulikuumaan kevätvireeseen äitynyt ykköskentällinen. Kaius Klemetti-Erik Helenius-Kristian Lamminen puolustajinaan Markus Fredriksson-Emil Vehanen voitti FBC:ta vastaan oman pelinsä useammalla maalilla. Tämä oli iso arvo ottelusarjassa, jossa jokainen peli ratkesi yhden maalin marginaalilla.

Ja kun puhutaan ratkaisijoista viimeisessä kolmannessa ottelussa, niin Rangersin kakkosketjusta nousi esiin Niklas Paul kahdella maalillaan.

Halukkaat käsi ylös! Rangers on ilmoittautunut taisteluun Divarin finaalipaikasta. Kuva: Anssi Koskinen

SaiPa tuli salibandykentille täksi kaudeksi NST:n tilalle. Lappeenrannassa on lähdetty kehittämään toimintaa liiganousua silmälläpitäen. Nuori joukkue väläytteli potentiaaliaan jo viime kaudella, ja nyt se on ottanut taas askeleita eteenpäin vuoden vanhempana ja vahvempana uusi logo rinnassa. Puolivälierissä se osoitti kypsyyttä nujertamalla paperilla kokeneemman O2:n.

Myös Rangers on puhunut ääneen liiganoususta. Rangers on kärsinyt koronavirusepidemiasta kenties kaikista pääsarjajoukkueista eniten, kun kirkkonummelaisilla oli Divarin runkosarjan aikana kolme erillistä karanteenia. Sen vuoksi joukkueelle kertyi ottelusumia.

FBC-ottelusarja osoitti, että pelillistä tasoitusta joukkue ei tämän suhteen keväällä anna. Karanteenit ovat sen sijaan voineet kasvattaa Kirkkonummella jopa tiettyä yhteenhitsautumista ja näyttämisenhalua.

Knopit:

Kirkkonummi Rangers on pelannut liigassa kolme kautta, 2002-05. Nykyinen päävalmentaja Sebastian Fager-Pintilä on Rangersin liigahistorian kolmanneksi tehokkain pelaaja: 53 pistettä (30+23) 88 ottelussa. Edellä tilastossa ovat yli sata liigapistettä Rangersissa nakuttaneet Iiro Oksanen (104) ja Juha Vehkaoja (101). Myöhemmin urallaan Fager-Pintilä oli voittamassa neljää SM-kultaa SSV:ssä.

Lappeenrannan NST putosi liigasta keväällä 2016. Seuraavalla kaudella viikatemies liippasi liki myös Divarissa, kun 13:nneksi runkosarjassa sijoittunut NST hävisi playoutien ensimmäisen ottelun LeBalle pystyyn Kontiolahdella. Kahdessa seuraavassa playout-pelissä NST kuitenkin voitti LeBan ja säilytti Divari-paikkansa niukasti. Seuraavalla kaudella NST voitti runkosarjan, mutta hävisi Divarin välieräsarjan Karhuille, joka nousi lopulta Divarin voittajana liigaan.

Taistelupari:

Oskari Möykkynen (SaiPa) – Kristian Lamminen (Rangers)

Joukkueiden tehokkaiden ykköskenttien varassa lepää paljon. Laiturit Möykkynen ja Lamminen ovat nimiä, joihin katseet kääntyvät, kun otteluita aletaan ratkoa. Ratkaisuksi voi kääntyä myös se, jos jompikumpi heistä tai heidän kentällisistään onnistutaan nollaamaan vastustajan taholta.

Vaikka kokoonpanoissa riittää leveyttä ja ratkaisuvoimaa myös alemmissa kentällisissä, kumpikin joukkue tarvitsee onnistumisia ykkösiltään. Sen merkitys nousee sitä suuremmaksi, mitä pienemmäksi marginaalit kapenevat ja mitä pidemmälle ottelusarja etenee.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

5.12.2020 Rangers-SaiPa 10-14
18.2.2021 SaiPa-Rangers 6-7

Näin pelataan:

La 13.3.2021 klo 18.30 SaiPa-Rangers, Lappeenrannan UT
Su 14.3.2021 klo 18.00 Rangers-SaiPa, Kirkkonummen VS
Ti 16.3.2021 klo 18.30 SaiPa-Rangers, Lappeenrannan UT (tarvittaessa)

Divarin ottelut ovat katsottavissa Solidsport-palvelussa.

Kumpi voittaa?

Luvassa on kiinnostava ja tasainen välieräpari. Esimerkki siitä, minkä vuoksi on sääli, että näitä ratkotaan paras kolmesta -systeemillä. Sillä systeemillä Rangers etenee Divarin finaaleihin voitoin 2-1.

Pääkallo.fi