Liigat

Pääkalloennakko: Odotettavissa eläimellistä menoa – rytke haastaa rockin

04.03.
2021
Liigat

Rytkettä ja ryminää on tiedossa, kun KrP ja Happee mittaavat toisiaan. Kuva: Esa Jokinen

Runkosarjan nelosen ja vitosen kohtaaminen ovat useimmiten pudotuspelien kiinnostavimpia. Näin voi todeta myös Nokian KrP:n ja Jyväskylän Happeen tulevasta sarjasta.

Lähtökohdat:

KrP oli pitkään kiinni korkeammissakin sijoituksissa, mutta heikko loppukiri tammikuisen cupin finaalipaikan varmistumisen jälkeen pudotti joukkueen lopulta neljänneksi. Viimeisestä seitsemästä cupin tai liigan ottelusta se voitti vain kaksi. Kotietu oli varma jo pidemmän aikaa, joten lopullinen sijoitus oli pettymys. Viidenteen sijaan kertyi kuitenkin kahdeksan pisteen kaula.

Happee sen sijaan sai langan päästä kiinni varsinkin tämän vuoden puolella. Vuoden 2021 peleistä se voitti yhdeksän ja hävisi vain kaksi. Oliko kyse kauden alla puhutun toimintakulttuurin muutoksesta, joka eteni pikkuhiljaa? Happee oli ainoa, joka voitti Classicin varsinaisella peliajalla runkosarjassa. Hyvä kevätvire nosti sen lopulta selville vesille jo hyvissä ajoin, eikä pudotuspelipaikasta tarvinnut jännittää yhtä paljon kuin alemmaksi jääneiden piti.

Materiaalin suhteen voidaan tehdä yksi selkeä jakolinja: Happeella on jonkin verran parempi materiaali puolustuksessa, kun taas KrP:n hyökkäys on laajuudeltaan laadukkaampi. Joka tapauksessa molemmista ryhmistä löytyy huippuosaamista ja huippupelaajia, kuten Peter Kotilainen, Henri Johansson, Jami Manninen ja Joona Rantala. Eikä pidä unohtaa Paul Kotilaista, joka on sentterin roolissa sarjan parhammistoa. Puolustusosastolta Jonne Junkkarinen on selkeä keihäänkärki, vaikka KrP:n Joni Henttonen pelaa erinomaista kautta. Maalivahtipeli menee KrP:n eduksi Miro Tuomalan myötä, mutta Markus Laakso on myös erinomainen torjuja.

Pelillisesti on mielenkiintoista nähdä minkälaisiin uomiin joukkueiden pelit asettuvat. Varsinkin KrP on pyrkinyt parempaan pallokontrolliin ja parempaan pallottomaan puolustuspeliin, ja on molemmissa asioissa paikoin onnistunutkin, mutta heikoilla hetkillä oma pää vuotaa liian helposti. Joka tapauksessa KrP:n peliä värittää Näätärock, jonka tunnusmerkki on terävä suunnanmuutospeli.

Happeen kohdalla sen sijaan on kyse niin kutsutusta Hirverytkeestä. Se on myös nimenmukaisesti vahvasti pelin virtaukseen luottava pelitapa. Myös Happeessa on haettu tasapainoa menneiden vuosien epätasapainoisimpiin pelitapoihin. Puolustuspeli toimii nykyisin paikoin hyvin ja Happee pystyy myös puolustamaan pallon kanssa hyvin. Joka tapauksessa voi pitää jopa todennäköisenä, että laidat rytkii ja rokki soi tässä sarjassa. Sen alkaessa etu ei ole selkeästi kummankaan hyväksi.

Paljon on kyse siitäkin, että miten parhaat avut pystytään eliminoimaan vastustajalta. KrP on enemmän ykkösviisikon varassa, siinä missä Happeen talentti jakautuu paremmin useisiin kenttiin. On mielenkiintoista miten se tulee näkymään sarjassa, sillä KrP on toisaalta myös hyvin vahvasti juuri ykkösensä varassa, vaikka muissakin kentissä on osaamista.

KrP:n ylivoimapeli on toiminut hyvin. Joukkue iski runkosarjassa 53,8 % tehokkuudella ja oli siinä tilastossa sarjan kakkonen. Alivoimaprosentti 58,5 % oli sen sijaan runkosarjan 8. paras. Happee oli runkosarjassa vielä parempi. Sen ylivoimaprosentti oli tasan sama kuin KrP:n. Alivoimaprosentti 72 % oli taasen sarjan paras runkosarjassa.

Knopit:

KrP on edennyt vain kerran pudotuspeleissä välieriin asti. Happee eteni vuosien 2012-2018 välillä jokaisena keväänä välieriin ja putki katkesi vuonna 2019 Oilersia vastaan.

486 runkosarjan peliä ja ennätykselliset 1047 runkosarjan pistettä iskenyt Henri Johansson ei ole voittanut urallaan SM-kultaa. Samassa veneessä on Peter Kotilainen, joka on pelannut runkosarjassa 206 ottelua ja iskenyt yhteensä 470 pistettä. Epävirallisesti voi todeta, että tämä kaksikko on liigatasolla kovin jos mitataan piste per -peli tahtia sellaisilta pelaajilta, joilla on kokemusta useammalta kaudelta.

Taistelupari:

Henri Johansson, Nokian KrP – Peter Kotilainen, Happee

Molemmat rightin pistenikkarit tarjoavat eniten arvoa joukkueilleen pisteiden muodossa. Johanssonissa ja Kotilaisessa voi nähdä paljon samaa, vaikka ikäeroa onkin reippaasti. Johansson oli myös nuorena hyvin sähäkkä ja röyhkeä, pallollisesti taitava pelaaja, kuten Kotilainen. Iän myötä jalka on toki hieman hidastunut. Molempien hyökkäyspelin panos tulee olemaan tärkeää sarjassa. Vaikka Kotilainen on ikänsä vuoksi erilaisessa tilanteessa, ovat molemmat vuosien mittaan monipuolistaneet peliään, eikä kumpikaan ole esimerkiksi selkeästi pelkästään maalintekijä. Kummallakaan ei tosiaan ole Suomen mestaruutta, mutta maailmanmestaruudet löytyy.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
23.10. 2020 KrP-Happee 9-3
23.1. 2021 Happee-KrP 7-5

Näin pelataan:

Pe 05.03.2021 18.30 Nokian KrP – Happee Raholan lk (Ruutu, fanikamera)
Su 07.03.2021 18.30 Happee – Nokian KrP Monitoimitalo (Ruutu monikameratuotanto)
Ti 09.03.2021 18.30 Nokian KrP – Happee Raholan lk (Ruutu monikameratuotanto)
To 11.03.2021 18.30 Happee – Nokian KrP Monitoimitalo (Ruutu, fanikamera)
La 13.03.2021 17.00 Nokian KrP – Happee Raholan lk (tarvittaessa, Ruutu)
Ma 15.03.2021 18.30 Happee – Nokian KrP Monitoimitalo (tarvittaessa, Ruutu)
Ke 17.03.2021 18.30 Nokian KrP – Happee Raholan lk (tarvittaessa, Ruutu)

Kumpi voittaa?

Sarjasta tulee todennäköisesti hyvinkin vaihteleva pelillisesti. KrP varmasti toivoisi enemmän kontrollia, mutta näyttää siltä, että Näätärock kohtaa Hirvirytkeen. Sarjassa pelataan pitkään ja vaikka Kotilainen jo julisti, että joukkuetta ei pysäytä mikään, etenee KrP välieriin voitoin 4-3.

Äänestystilanne keskustelufoorumilla julkaisuhetkellä:
Välieriin etenee…
KrP 36,4%
Happee 63,6%

Pääkallo.fi