Liigat

Pääkalloennakko: Steelers on suosikki, mutta sitkeä Jymy osaa turhauttaa vastustajansa

12.03.
2021
Liigat

Jymyn ja Steelersin runkosarjakohtaamiset olivat vähämaalisia vääntöjä. Kuva: Juha Käenmäki

Runkosarjassa sijoille 12. ja 13. päätyneet Steelers ja Jymy kohtaavat playouteissa. Voittaja pääsee kesälomille sarjapaikka takataskussaan. Hävinnyt osapuoli jatkaa liigakarsintaan Divarin finaalit hävinnyttä joukkuetta vastaan. Lauantaina käynnistyvän playout-sarjan voittoon vaaditaan kolme voittoa.

Lähtökohdat:

Kotiedun turvin playout-sarjaan lähtevä Steelers oli kauden yllättäjiä, vaikka puristus ei ihan loppuun saakka riittänytkään. Hämeenlinnalaiset paransivat 10 pistettä viime kaudesta ja onnistuivat raapimaan pisteitä eri puolilta sarjataulukkoa aina Classicista lähtien.

Jymyn kausi taas oli melko odotetunlainen. Kärkijoukkueita vastaan lunta tuli tupaan välillä reippaankin puoleisesti, mutta häntäpään peleistä lohkesi riittävästi pinnoja suoran putoamisen välttämiseksi. Jymy myös lähtee playoutsarjaan paremmasta vireestä, sillä se otti viimeisestä neljästä pelistään kaksi voittoa. Steelersin runkosarja taas päättyi kuuden ottelun tappioputkeen.

Steelersin kokoonpano on elänyt kauden mittaan. Sensaatiomaisen alkukauden pelannut Teuvo Kinnunen loukkaantui jo syksyllä, eikä ole pelannut marraskuun jälkeen. Hyökkäyksen ykkösmies Markus Sipronen taas loukkasi polvensa helmikuussa ja joutui leikkaukseen. Myös Eero Kososella on ollut vaivoja. Maajoukkueen ykköstorjuja on aloittanut luukulla vain neljästi kymmenessä viime pelissä.

Toisaalta Steelers sai kuitenkin Sveitsistä lainamiehiä, Pieti Alatalon ja Niko Einiön, joiden lainat muuttuivat loppukauden mittaisiksi NLB-kauden jäätyä kesken. Etenkin Einiö on ollut iskussa. 12 peliin on syntynyt yhtä monta maalia ja yhteensä 16 pistettä. Teholukema ehti kuitenkin painua 20 maalia pakkaselle, mikä kuvastaa joukkueen laskusuuntaista runkosarjaa. Jälkimmäiset 13 ottelua tuottivat vain seitsemän pinnaa, kun ensimmäisellä irtosi 15.

Jymyn keihäänkärkenä ovat erottuneet kokeneet pelaajat. SPV:stä tullut Tommi Hakala oli ylivoimaisesti kovin pistenikkari tehoin 18+16=34. Seuraavat sijat sisäisessä pistepörssissä valtasivat vuonna 1988 syntyneet Hannu Palomäki (10+10) ja Joona Kukko (8+10). Jymyä voi kuitenkin kehua sitkeydestä. Tammikuun lohduton jakso, johon osui pari rumaa tappiota ei lannistanut ryhmää, vaan se onnistui nostamaan tasoaan helmikuussa ja Welhot pysyi takana.

Tulevasta playout-sarjasta on turha odottaa ilotulitusta. Molemmat runkosarjakohtaamiset päättyivät vierasvoittoihin. Molemmissa verkko heilui vain seitsemän kertaa.

Steelers pelasi parhaat pelinsä, kun sen puolustusilme oli kunnossa. Jymy taas pelaa melko inhorealistista salibandya. Se makaa syvällä ja kyttää vastaiskuja. Steelers on moniulotteisempi, etenkin pallolla, mutta sekin hyökkää yleensä melko suoraviivaisesti.

Vähämaalisissa peleissä erikoistilanteiden merkitys korostuu. Siinä etu on selvästi Steelersillä. Jymy oli runkosarjan selvästi heikoin joukkue niin yli- kuin alivoimallakin. Alle joka neljäs (23,4%) nurmolaisten ylivoimista päättyi maaliin. Alivoima taas piti vain 34-prosenttisesti. Jymy oli molemmissa tilastoissa omilla kymmenluvuillaan prosentuaalisesti mitattuna.

Steelers taas oli selvästi sarjasijoitustaan parempi erikoistilannejoukkue. Teräsmiehet pelasivat liigan viidenneksi tehokkainta ylivoimaa (52,4%) ja kuudenneksi sitkeintä alivoimaa (61,3%). Alivoimaa Steelers tosin sai harjoitellakin. Se oli 62 pikkukakkosella sarjan selvästi eniten kahden minuutin jäähyjä kerännyt joukkue. Jymy sen sijaan istui boksissa 42 kaksiminuuttista. Jymyn alivoima päästi silti neljä maalia enemmän.

Knopit:

Steelersiä voi luonnehtia kokeneeksi playout-joukkueeksi. Joukkue joutui nyt neljättä kautta peräkkäin playouteihin. Keväällä 2018 teräs taipui Kooveelle 2–3. Vuotta myöhemmin se kaatoi Karhut puhtaasti 3–0. Viime keväänä playout-sarja Welhoja vastaan jäi pelaamatta kauden jäätyä kesken.

Molemmat joukkueet kärsivät runsaasti loukkaantumisista kauden mittaan. Sekä Jymyn että Steelersin kokoonpanoissa kävi peräti 31 pelaajaa. Esimerkiksi Classicin, Tiikerien ja TPS:n kokoonpanoissa nähtiin 25 pelaajaa. Timi Ahola oli ainoa Steelers-pelaaja, joka pelasi kaikki 26 runkosarjan ottelua. Nurmon riveistä taas täyden runkosarjan pelanneita löytyi neljä kappaletta.

Molempien joukkueiden maalivahdit olivat kovassa pallosateessa läpi runkosarjan. Jymyn maalia kohti ammuttiin keskimäärin 29,5 laukausta ottelua kohden. Steelersin maalia maaliverkkoa kohden lauottiin 28,4 kertaa.

Taistelupari:
Jarno Mäkinen (Steelers) – Tommi Hakala (Jymy)

Kokeneet vuonna 1990-syntyneet pelaajat ovat joukkueidensa selkeitä pelillisiä liidereitä kentän puolella. 21 pistettä tehtaillut Mäkinen taisteli puolustajien pistepörssin voitosta aina päätöskierrokselle asti. Koko aiemman liigauransa SPV:ssä pelannut Hakala taas löi piste-ennätyksensä uusiksi 12. liigakaudellaan. Joukkueidensa ykköskentissä viilettävät suoraviivainen vasen laitahyökkääjä ja hyökkäävä oikeapuolustaja tulevat kohtaamaan myös kaukalon puolella useasti.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
25.9.2020 Jymy – Steelers 2-5
13.12.2020 Steelers – Jymy 3-4

Näin pelataan:
La 13.03.2021 Klo 17:00 Steelers – Jymy, Loimua Areena
Su 14.03.2021 Klo 17:00 Jymy – Steelers, Nurmon Liikuntahalli
Ke 17.03.2021 Klo 18:30 Steelers – Jymy, Loimua Areena
La 20.03.2021 Klo 17:00 Jymy – Steelers, Nurmon Liikuntahalli
Su 21.03.2021 Klo 17:00 Steelers – Jymy, Loimua Areena

Kumpi voittaa?
Steelersin huipputaso on Jymyä kovempi. Se nähtiin runkosarjassa. Jymy kuitenkin onnistui passiivisella pelitavallaan tylsyttämään häntäpään joukkueita, joten otteluista voi povata tasaisia. Steelersin materiaali on kuitenkin syvempi ja sillä on yksipuolista Jymyä enemmän taktisia aseita. Viimeistään Eero Kosonen tekee ratkaisevan eron, jos huippuvahti on pelikunnossa.

Steelers pistää kautensa pakettiin voitoin 3–1.

EDIT: Juttua korjattu Steelersin playouthistorian osalta. Se pelasi Kooveeta vastaan 2018 ja kohtasi Karhut 2019, eikä toisin päin kuten jutussa alunperin luki. 13.3.2021 klo 11:35.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira