Pääkalloennakko: Tämä lauma purjehtii hyvällä itseluottamuksella F-liigan satamaan

Taas kerran, pojat! Tatu Ruohonen (vasemmalla), Ville Salonen ja Kalle Santanen ovat Karhujen kokenutta kaartia. Kuva: Kari Saha/Urheilusuomi.com

Taas kerran, pojat! Tatu Ruohonen (vasemmalla), Ville Salonen ja Kalle Santanen ovat Karhujen kokenutta kaartia. Kuva: Kari Saha/Urheilusuomi.com

Porin Karhut (runkosarjan 2.) ja Kirkkonummi Rangers (7.) eivät kuuluneet syksyllä Divarin kuumimpiin voittajasuosikkeihin, mutta niin vain ne ovat raivanneet tiensä sarjan finaaleihin, jotka alkavat viikonloppuna. Voittajalle on tarjolla menolippu F-liigaan.

Lähtökohdat:

Divarin puolivälierä- ja välierävaiheista poiketen finaalit pelataan paras viidestä -järjestelmällä eli Divarin mestaruuteen vaaditaan kolme otteluvoittoa.

Karhut on ollut loppukauden ylivoimaisesti kuumin joukkue Divarissa. Se voitti runkosarjassa 15 viimeistä otteluaan, ja pudotuspeleissä voittoputki on venynyt jo 19:ään, kun se kaatoi sekä puolivälierissä M-Teamin että välierissä LNM:n suoraan voitoin 2-0. Lauantain finaaliavauksessa Porissa Karhuilla on siis haussa jo 20. perättäinen voitto.

Jo nyt Karhuilla on mitä ilmeisimmin hallussaan Divarin ennätys, sillä Salibandyliiton historiakertovat Divarin pisimmäksi voitettujen otteluiden putkeksi Tapanilan Erän 15 kaudelta 2002-2003, jolloin Erä jyräsi liigaan.

Rangers puolestaan jysäytti toistaiseksi Divari-kevään suurimman paukun, kun se pudotti puolivälierissä suursuosikin, runkosarjan voittaneen FBC Turun. Kaikki ottelut päättyivät vierasvoitoihin maalin erolla – kaksi ensimmäistä jatkoajalla. Rangers teki siis kaksi ryöstöretkeä Kupittaalle, mitä voidaan pitää erittäin kovana suorituksena.

Kirkkonummi Rangers on tarjonnut toistaiseksi pudotuspelien suurimman yllätyksen. Tässä läpsyttelee Kristian Lamminen. Kuva: Anssi Koskinen

Ryöstöretket jatkuivat välierissä, kun Rangers haki heti SaiPalta kotiedun Lappeenrannasta ja hoiti kotiottelunsa. Näin ollen finaalipaikka irtosi kirkkonummelaisille suoraan voitoin 2-0.

Viimeistä kautta Rangersin kotikenttänä oleva legendaarinen ”Pommari” on saanut yllättävää lisäaikaa nyt, kun otteluihin ei saa ottaa yleisöä ja Rangers jatkaa pelejään väestönsuojassa kameroiden edessä. Alun perin kirkkonummelaisten ajatus oli siirtyä jo pudotuspelivaiheessa kunnan uuteen halliin, mutta nyt ymmärrettävistä syistä avajaiset siirtyvät odottamaan hetkeä, jolloin tuoreita puitteita pääsee todistamaan myös yleisö. Siihen asti Rangers vääntää kirjaimellisessa kotiluolassaan.

Karhujen pörssikärjet ovat toistaiseksi nuoremman kaartin Eero Vanhatalo (4+3) ja Juuso Ahola (0+7), joiden seitsemän pinnan saldon rakenne on tosiaan hivenen erilainen. Runkosarjassa 15 osumaa tehneen Aholan maalitili pudotuspeleissä on vielä avaamatta. Tomi Jerkun playoff-vire (1+3) on toistaiseksi ollut jopa pieni pettymys.

”Ikikarhut” Ville Salonen ja Kalle Santanen ovat näyttäneet, mitä tarkoittaa kokemus pudotuspeleissä. Molempien plus/miinus on komeassa lukemassa +9. He ovat olleet kentällä vain kolmen vastustajan tekemän maalin aikana, mikä pätee myös kokemukseltaan samaan kastiin laskettavaan Tatu Ruohoseen (+8).

”Kylän Jätkiksi” itsensä ristineen Rangersin ykköskenttä on tehnyt pudotuspeleissä vakuuttavaa jälkeä. Sisäistä pörssiä johtaa ketjun sentteri, kapteeni Erik Helenius: viidessä ottelussa yhdeksän pinnaa (2+7). Puolustaja Emil Vehasen tämän hetken plus/miinussaldo pudotuspeleissä hipoo jo keskimääräisen suomalaisjuhannuksen lukemia (+10).

Divarin finaaleissa kohtaa kaksi erittäin vahvassa kevätvireessä olevaa maalivahtia: Karhujen Arvid Vonk (82,86 %) ja Rangersin Kari Vilén (84,76 %) ovat pudotuspelien torjuntatilaston kärkikaksikko. Vonkin taakse on tehty playoffseissa keskimäärin kolme maalia per ottelu ja Vilénin lukema on käytännössä sama (3,2). Ei ole ihme, että näillä lukemilla on läpäisty voitokkaasti kaksi pudotuspelisarjaa.

Molemmilla joukkueilla on hyvä itseluottamusbuusti alla ja kantin pettämisestä homman ei pitäisi jäädä kiinni. Se lupaa hyvää ja mielenkiintoista Divarin finaalisarjaa. Molempien pelin rakenne on kunnossa ja hiottu, joten myös taktisesti finaalit tulevat todennäköisesti tarjoamaan vaihtelevaa salibandya. Kun sarjan voittoon vaaditaan kolme voittoa, yhden ottelun tuloskaan ei sanele peliä aivan niin vahvasti kuin paras kolmesta -sarjoissa.

Kumpikin joukkue on ollut nyt hyviä kääntämään tiukkoja otteluita edukseen. Oletettavaa on, että finaaleissa hyvinkin myös jatkoajalle venyviä otteluita. Sankarin viitta on tarjolla, ja joukkueiden pelaajissa on monia sellaisia, jotka suorastaan hamuavat sitä niskaansa.

Kuten aiemmatkin Divarin ottelut, myös finaalit näytetään Solidsport-palvelusa, joka panostaa lähetyksiin erityisesti. Kaikissa finaaliotteluiden monikameralähetyksissä on mukana studio, joka tarjoaa ennakot, taukohaastattelut ja otteluspekuloinnit.

Knopit:

Divarissa on pelattu pudotuspelit loppuun asti kaudesta 2014-15 lähtien kaikkiaan viisi kertaa, kun koronan katkaisema viime kevät jätetään pois laskuista. Divarin loppuottelut on voittanut neljä kertaa joukkue, jolla on ollut kotietu finaaleihin lähtiessä – ja ainoa poikkeus on Karhut keväällä 2018.

Tuolloin kotietu oli Loviisan Torilla, joka pöllytti Karhuja ensimmäisessä loppuottelussa 9-2. Seuraavana päivänä Porissa Karhut pinnisti 7-6-voiton, kävi sitten Loviisassakin voittamassa maalilla (5-4) ja kruunasi kevään kotikentällä 6-5-jatkoaikavoitolla. Loviisan Torin tappioputki jatkui karsinnoissa, joissa se taipui Steelersille suoraan voitoin 3-0.

Karhujen liigataival katkesi heti seuraavana keväänä – ensin playouteissa samaisen Steelersin kustannuksella (3-0 hämeenlinnalaisille) ja sitten varsinaisissa karsinnoissa, joissa yllättäjä ÅIF kesytti Karhut otteluvoitoin 3-1. Myös ÅIF:n visiitti liigaan jäi lopulta ranskalaiseksi.

Taistelupari:

Tatu Ruohonen, Karhut – Erik Helenius, Rangers

Karhujen on saatava Heleniuksen johtama Rangersin ykköskenttä pysähtymään sekä syötävä heiltä niin tehoja kuin peli-iloakin. Tässä työssä kokenut Karhut-pakki Ruohonen on omimmillaan. Hän ei eikä kaihda tarvittaessa fyysistäkään peliä. Näissä väännöissä Ruohosella ja kumppaneilla on mahdollisuus pehmittää Helenius kenttineen – ellei sitten vastaavasti Rangersin ykkönen pyöritä liikkeellä ja juonikkuudella Karhujen puolusustusta pyörryksiin.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

11.12.2020 Karhut – Rangers 7-6
30.1.2021 Rangers – Karhut 4-6

Näin pelataan:

20.3.2021 16:00 Karhut – Rangers Porin UT
21.03.2021 17:00 Rangers – Karhut Kirkkonummen VS
24.03.2021 18:30 Karhut – Rangers Porin UT
27.03.2021 16:00 Rangers – Karhut Kirkkonummen VS (tarvittaessa)
28.03.2021 18:00 Karhut – Rangers Porin UT (tarvittaessa)

Ottelut nähdään suorana Solidsportissa.

Kumpi voittaa?

Mikään ei kestä ikuisesti, ei edes Karhujen voittoputki tämän kauden Divarissa. Se napsahtaa finaaleissa poikki, mutta tämä on porilaisille vain hidaste, ei este. Rangers tarjoaa vahvan vastuksen, mutta Karhut pusertaa finaalisarjan voittoon 3-1 ja nostaa Porin F-liigaan.

Rangers saa vielä uuden mahdollisuuden F-liigan karsinnassa, jossa vastaan tulee playotin häviäjä eli Steelers tai Nurmon Jymy.