Pääkalloparlamentti: Mitä jäi käteen puolivälieristä? ”Paljon himoittu valtamedian uutiskynnys ylittyi”

Puolivälieristä on päästy pikku hiljaa yli. Kuva: Jarmo Koskela

Puolivälieristä on päästy pikku hiljaa yli. Kuva: Jarmo Koskela

Pääkalloparlamentti kokoontuu jälleen miesten liigan puolivälierien jälkihöyryissä.

Tällä kertaa mennään hiukan vajaalla jäsenistöllä. Mukana ovat Jaakko Tiira, Toni ”Ylijohtava” Lötjönen, Iiro-Pekka Airola ja Joel Siltanen.

Miesten F-liigan puolivälierät miteltiin rauhallisissa merkeissä. Paljon on menty kaikenlaisen ruumiinkurituksen ja kohujen merkeissä, mutta nosta jokin positiivinen juttu puolivälieristä?

Jaakko: Tuuli yltyi niin voimakkaaksi, että se tavoitti Alakivenmäen bunkkerin hissinappulan, josta kaivauduttiin maan kamaralle.

Ylijohtava: Olen joskus ollut hieman kriittinen kurinpitäjä Jussi Waheen suuntaan, mutta hän on toistaiseksi kevään suurin onnistuja. Jämäkkää perustelua ja ammattitaitoista työtä kovassa ja yksinäisessä paikassa.

Hieman harmittaa, että liiton puolelta miestä työnnetään nyt bussin alle.

I-P: Se paljon himoittu valtamedian uutiskynnys ylittyi siellä, täällä ja tuolla.

Joel: Keikesta hälinästä huolimatta nähtiin myös oikein laadukkaita ja tiukkoja kamppailuita. Näin livenä pari, mikä on tässä oikeastaan se posi.

Selitä jokseenkin kansanomaisesti miksi ensin pelataan 6-7 kuukautta, eikä tapahdu oikeastaan mitään ja parissa viikossa tapahtuu enemmän kuin kolmen runkosarjan aikana?

Jaakko: Haukka keräsi potentiaalista kumulatiivista tavoittavuutta historian ensimmäisiä pudotuspelejä varten. Nyt niitetään satoa.

Ylijohtava: Ei haukka (Falco subbuteo) metsästä summittaisesti vaan odottaa sitä oikeaa hetkeä iskeä kyntensä saaliiseen.

I-P: F-liigalla kantti riitti ilmeisesti Suomen ainoana sarjana pelata täydet paras seitsemästä -pudotuspelit ja se avasi mahdollisuudet tapahtumien tulvalle. Kun kansa on käsketty kotiin, ei ole muutakaan tekemistä kuin tuijotella fani- ja muita kameroita, ja joku on näkemässäkin, kun sattuu ja tapahtuu. Some räjähtää. Lumipalloilmiö. Sitten tulee kesä.

Joel: Occamin partaterä selittää tämän siten, että top8-joukkueille runkosarja on pitkälti niin vaivatonta laskettelua, että tosipeleissä purkautuu paineita pitkältä ajalta.

Milloin on paras hetki purkaa sydäntään?

Jaakko: Tuuleenhuutajille tietysti koska vaan. Pelaajille ja valmentajille ei heti kauden päättymisen jälkeen, vaan seuraavana päivänä.

Ylijohtava: Heti kun paikallislehti soittaa hävityn ottelusarjan jälkeen.

I-P: Yöllä saunan lauteilla.

Joel: Sunnuntaisin Kansanradioon.

Kuvaile puolivälieriä yhdellä sanalla.

Jaakko: HISTORIALLINEN.

Ylijohtava: NHL.

I-P: Arvaamaton.

Joel: Kumulatiivinen.

Puolivälierien tähdistökenttä?

Jaakko: Peter Kotilainen – Justus Kainulainen – Mikko Hautaniemi
Mikko Leikkanen – Antti Suomela
Miro Tuomala

Ylijohtava: Peter Kotilainen – Jesse Arola – Joona Rantala
Tuukka Salo – Janne Nurminen
Markus Laakso

I-P: Peter Kotilainen – Justus Kainulainen – Mikko Laakso
Eemeli Akola – Lauri Stenfors
Miro Tuomala

Joel: Peter Kotilainen – Nico Salo – Mikko Laakso
Mikko Leikkanen – Antti Suomela
Oskari Fälden

Välieriin: Mitkä joukkueet finaaleihin, miten sarjat päättyvät ja miksi?

Jaakko: Classic–Krp 4-1, Oilers–TPS 2-4. Classic nostaa taas piirun tasoaan ja sehän tunnetusti tarkoittaa, että kukaan ei pysy kyydissä. TPS:n pelitapa sopii pudotuspeleihin, Oilersin vastaavasta en ole vielä täysin vakuuttunut, sillä espoolaiset eivät yltäneet runkosarjan tasolle. TPS-valmennus osoitti myös Oilers-penkkiä parempaa reagointikykyä puolivälierissä, joskin on sanottava, että myös vastapuolilla oli eri tason fläpille piirtäjät.

Ylijohtava: Classic-Krp 2-4. Oppirahat on vihdoin maksettu ja Jarmo Härmä saa virrassa ajelehtivan ajopuutukkinsa hallintaan. Classic ei ole viime vuosina joutunut oikeasti haastetuksi ja takaa-ajajaksi. Nyt joutuu.

Oilers – TPS 2-4. Tasainen sarja. Oilersille Indians-sarja oli painesarja, joten se tulee parantamaan selvästi peliään. Heikki Luukkosella on vielä myös ässiä hihassaan mitä tulee esim. karvauspelaamiseen. Joukkue ei tarvinnut antaa kuin murto-osa potentiaalistaan Inkkareita vastaan. Kysymysmerkki on saadanko se potentiaali ulosmitattua nyt. TPS:llä ei juuri kysymysmerkkejä ole. Stabiili ja rutinoitunut menee jatkoon.

I-P: Classic-KrP 4-2. Puolivälierien nousun hurmio kantaa nokialaisia jopa pariin voittoon, mutta Classicin leveys ja kärkiyksilöt ovat liikaa. Ratkaisuhetkillä kovimmat ovat kovimpia. Classicin juna jatkaa finaaleihin. KrP kerää lisää oppirahoja, jotka kasvavat kenties korkoa tulevaisuuteen.

Oilers-TPS 4-3. Kevään toinen game 7 saadaan Espooseen. Kova sarja, jossa sattuu ja tapahtuu. Kontrollia ei ole ihan niin paljon kuin TPS toivoisi ja hurlumhei kääntyy Oilersin eduksi. Espoolaiset taikovat jostain hatusta pari kania enemmän ja menevät finaaliin.

Joel: Classic-KrP menee 4-2. Vaikka näen jo pieniä joutsenlaulun merkkejä tässä Classicissa niin KrP:n kokonaispaletti ei vielä riitä neljään voittoon. Classic on isossa kuvassa edellä melkein kaikilla mittareilla, mutta kääntää hyvin myös pienet marginaalit edukseen.

Oilers-TPS 4-3. Oilers on pallollisesti edellä, TPS parempi puolustamaan. Oilers kääntää pienet marginaalit edukseen.

Mistä kohistaan välierissä?

Jaakko: Jaa-a. Fanikamera-korttikin toi paloa puolivälieriin. Välierävaiheet ovat olleet viime vuosina melko rauhallisia. Sitä ennen oli hyllytys-kohua ja rankkarifarssia.

Ylijohtava: Farkkushortseista.

I-P: Hei, oliko se maali vai ei? Miksei näitä voi tarkistaa videolta?

Joel: Nyt kun verta on päästy maistamaan niin kohistaan siitä, että ei kohistakaan mistään.

Naisten puolivälierät alkaa pari viikkoa jälkijunassa. Mihin pitäisi kiinnittää huomiota?

Jaakko: Rankkojen Ankkojen mestaruusmarssiin. CAMA OULU!.

Ylijohtava: Jokaisen maalin merkitykseen.

I-P: Pelirohkeuteen FBC Loiston ja Classicin ottelusarjassa.

Joel: Naisten liiga on todella tasainen, joten odotan myös tasaisia puolivälieriä. Siirtojen vuoksi myös pudotuspelikarsintojen voittajat saivat sopivan tauon tähän väliin. Kiinnittäisin huomiota siihen, että EräViikingit yllättää SSRA:n.

Mikä joukkue voittaa Divarin?

Jaakko: “Kylien äijät” ovat yllättäneet, mutta vaikea nähdä, että Karhut eivät Divaria voittaisi. Edellinen tappio on tosiaan marraskuulta ja syyskuun jälkeen käkättimeen on tullut vain kahdesti. Toinen tappioista oli cupissa jatkoajalla KrP:n vieraana. Porilaisilla on ehkäpä paremmat edellytykset myös pärjätä liigassa. Kolme liigajengiä Länsiväylän (51-tien) varresta on liikaa.

Ylijohtava: Lainaan tässä porilaista suurta ajattelijaa Aki Mannista.

“Eteenpäi sano elävä mieli.”

Ja eteenpäi menee myös Karhut. Porilainen hissiliike jatkuu ja tällä kertaa ylöspäin.

I-P: Kuten jo vuoden ensimmäisessä Pääkalloparlamentissa totesin: Karhun kämmen lyö (eikä metsänvartijatkaan niitä syö). Rangersilla on vielä saumansa liigakarsinnassa.

Joel: Hävettävän vähän tietoa Divarista tältä kaudelta. Divari ei ole mikään toivelaulukilpailu. Rangers siis voittaa, jos vanhat merkit pitää kutinsa.