Pääkirjoitus: Joulukuun MM-kisat voisi pelillistää – miten sinä manageroisit kohti voittoa?

Miltä MM-managerointi kuulostaisi? Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Miltä MM-managerointi kuulostaisi? Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Salibandyn MM-kisat pelataan joulukuussa Suomessa. Nykyisessä koronatilanteessa on todella helppo laittaa kysymysmerkki tuon väitteen perään, mutta tässä kirjoituksessa nyt lähdetään siitä, että kisat tosiaan pelataan viimeisimmän suunnitelman mukaisesti joulukuussa 2021.

Pääkallossa on mietitty monella kaudella liigatasolle manageripelin lanseerausta. Toistaiseksi ajatuksen tasolla kiintoisa suunnitelma ei ole ottanut toteutuakseen. Tälle ajatukselle ollaan kuitenkin jatkuvasti avoimia.

Lajia ympäröi nyt monet haasteet, ja nyt olisi paikallaan saada hiukan eloa salibandymaailmaan. Neljien MM-kisojen syksy tarjoaa paljon mahdollisuuksia, jos vain pelit oikeasti pystytään pelaamaan jonkin sortin yleisöjen edessä.

Kotimaisia miesten MM-kisoja varten Pääkallo suunnittelee MM-manageripelin toteutusta. Yksin tällainen ei ihan niin vain luonnistu, joten apuja kaivataan myös muilta merkittäviltä lajitoimijoilta IFF:stä paikalliseen liittoon. Tässä vaiheessa voidaankin puhua vasta idea-asteesta, mutta toteutuessaan ja toimiessaan sitä voitaisiin laajentaa myös pidemmällä kausikohtaisesti.

MM-kisojen rakenne aiheuttaa aika paljon haasteita. A- ja B-lohkojen managerointi pysyy vielä näpeissä, mutta B-tason ja C- ja D-lohkojen mukaanottaminen on liian vaikea rasti suoritusten arvottamisen vuoksi. Jo kahdeksassa joukkueessa on kuitenkin 160 pelaajaa.

Lisähaasteen tuo neljännesvälierävaihe, joka pitäisi jättää pois, koska siinä nämä kaksi tasoa kohtaa. Ehdottaisin kuitenkin, että alkulohkojen jälkeen jatkettaisiin puolivälieristä tiedostaen, että puolivälieriin saattaa tulla uusia joukkueita, joiden myötä pitää luoda lisää tietoja nopeasti. Mahdollisten puolivälieräjoukkueiden arvot pitäisi julkaista jo etukäteen, jos ne tulevat B-tasolta.

Kaikkihan siis lähtisi siitä, että joukkueet pitäisi julkaista tarpeeksi aikaisin jo marraskuussa. Sen jälkeen kokoonpanot pitäisi arvottaa rahallisesti. Tietysti tätä ennen pitäisi arvottaa se miten pisteitä jaetaan mistäkin suorituksesta.

Lisätwistinä voisi olla joukkueista tehdyt pelaajakortit, joissa on arvioitu varsinkin top8-joukkueiden pelaajat, miksei kaikkienkin joukkueiden, ainakin kepein arvoin kuten laukaus, juoksunopeus ja niin edelleen. Tämä vaatisi kansainvälistä yhteistyötä, mutta arvatkaapa mitä laji nyt muutenkin tarvitsee? Niinpä.

Manageroitava joukkue voisi olla mallia 1+6 tietyllä pelin rahamäärällä, siten että yhdestä joukkueesta ei voisi ottaa yli kahta pelaajaa. Tietysti peli tarvitsisi myös verkkoalustan, jossa joukkuetta hallinnoitaisiin vaihdoista lähtien.

Tätä kautta suurempi yleisö voisi kuitenkin saada arvokastakin lisätietoa myös muiden kuin top4-maiden pelaajista. Manageroinnin kautta kisoihin saattaisi tulla sellaista kiinnostusta mitä ne eivät normaalisti saa. Sen lisäksi pelaajiin saattaisi hyvinkin muodostua parempi side tätä kautta.

Kaiken kaikkiaan laji tarvitsisi tällaisia nykyaikaisia elementtejä, joista seuraajat voivat päästä paremmin sisälle lajiin. Totta kai tällaisessa pelissä on paljon työtä hinnoittelusta ja säännöistä lähtien, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö sitä kannattaisi pyrkiä toteuttamaan. Laji on nimittäin tietyllä tavalla hiukan jäässä tällä hetkellä.

Palkinnoista ja mahdollisista osallistumismaksuista on vaikea sanoa tarkasti tällä hetkellä, joten niistä ei vielä enempää. Asiasta kiinnostuneet yhteistyötahot voivat olla Pääkalloon ja allekirjoittaneeseen yhteydessä.

Miltä kuulostaa, olisiko sinusta MM-manageriksi?