Liigat

Seiskapeli on Classicille uusi kokemus, mutta sellaista Janne Lamminen on kaivannutkin – ”Nyt on saanut suorittaa kovalla intensiteetillä”

31.03.
2021
Liigat

Janne Lammisen mielestä Classic pelasi kauden parhaan pelinsä tiistaina Raholassa. Kuva: Esa Takalo

Classic on ollut tänä keväänä uuden äärellä. Ensin se pelasi veitsi kurkulla ja illalla se nähdään seurahistorian ensimmäisessä seiskapelissä. Kokenut kapteeni Janne Lamminen sanoo Pääkallolle, että nämä ovat niitä pelejä, joista pitää osata nauttia.

Classic selvitti ensimmäisen painetestin tiistaina Raholassa. Se oli pudotuspelisarjassa nurkkaan ahdistettuna pakkovoiton edessä ensimmäistä kertaa sitten kevään 2015.

Lammisen mukaan mitään erityistä tai aiemmasta poikkeavaa eiliseen peliin valmistautumisessa ei ollut.

– Ollaan ymmärretty, että pitää oppia nauttimaan näistä peleistä. Puhuttiin jo ennen sarjaa, että kupletin juoni on se, kumpi pystyy pelaamaan omaa peliä paremmin. Uskottiin edelleen, että pystytään voittamaan omalla tekemisellä. Kukaan ei tärissyt, eikä pakkovoittoa nostettu isommin framille.

KrP on haastanut Classicin erinomaisesti, kuten 3–3-voitotkin kertovat. Classic on ollut toista peliä lukuunottamatta niskan päällä kenttätapahtumien tasolla. KrP on kuitenkin onnistunut käyttämään hetkensä paremmin.

Lamminen antaa kunniaa vastustajalle, mutta toteaa samaan hengenvetoon, että omat momentumit pitäisi pystyä käyttämään paremmin.

– Kun ei itse tee ja kaveri saa momentumin, niin peli voi kääntyä ja kahdessa aiemmassa pelissä se kääntyi KrP:lle. Oltiin (viidennessä) kotipelissäkin vahvempia, mutta kun mennään jatkoajalle, niin ei tarvita kuin yksi kääntö ja yksi tilanne. Se nähtiin myös Turussa. Ei tarvi olla kummoisempi paikka.

– Pitää asennoitua niin, ettei jatkossa passivoiduta. Kun kaveri rupesi nousemaan aiemmissa peleissä, meidän aktiivinen peli passivoitui ja ruvettiin odottamaan, että kello vierii loppuun. Siitä oppineena eilen oli rutiininomainen 60 minuuttia. Kauden parasta Classicia.

Kakkosketjun haasteet

Aiempina kausina Classic on ollut omaa luokkaansa pelin sisällä elämisessä. Se on onnistunut käyttämään hetkensä tehokkaasti ja köysissä ollessaan minimoimaan vahinkoja. KrP-sarjassa asetelma on kääntynyt päälaelleen. Heikot hetket, vaikka niitä ei ole tullut montaa, ovat myös olleet heikkoja. Omien momentumien aikana Classic taas on tuhlaillut huippupaikkoja.

– En tiedä onko siihen mitään yksiselitteistä juttua. Tulivoimaa pitäisi löytyä kaikista kentistä. Kakkonen ja kolmonen ovat olleet vähemmän osallisena maalintekoon ja pelanneet nollanollaa tai yksiyhtä. Ykkönen on ollut kovassa iskussa, mutta laajemmalta rintamalta pitäisi löytää onnistumisia. Se antaisi muillekin kentille fiiliksen, että ollaan pelissä mukana ja omalla tekemisellä pystytään jeesaamaan joukkuetta.

Juuri Classicin kakkoskentällinen – jossa myös Lamminen on pelannut – on ollut framilla. Eikä niinkään hyvässä valossa. Välieräsarjassa kakkonen on hävinnyt oman osuutensa 2–8. Koko pudotuspelien osalta Lamminen on kuusi maalia miinuksella, pakkipari Juha Kivilehto seitsemän.

– Omassa päässä on ollut se, että muutamat maalit ovat tulleet omista huolimattomuusvirheistä. Myös oman pään merkkauspelissä on ollut haasteita. Kun vastustaja hyökkää neljällä, niin hoksottimien pitää olla koko ajan hereillä. Suorissa hyökkäyksissä ei ole ollut niinkään ongelmia, mutta kääntöjä on tullut liikaa. Kaveri on ollut hyvä vastaiskuissa.

Kakkoskenttä ei ole tuottanut myöskään hyökkäyspäähän toivotulla tavalla. Hyökkääjät ovatkin vaihdelleet tiuhaan välieräsarjan aikana.

– Ollaan lauottu liian vähän. Odotetaan, että joku muu painaa maalin. Eikä myöskään ole ollut nälkää mennä luukulle. Olen kuitenkin sitä mieltä, että sieltä maalin edustalta ne maalit monesti tehdään.

Mureneeko dynastia?

Väliotsikon kysymys on saanut etenkin tänä keväänä lisää tuulta purjeisiin. Lamminen on sitä mieltä, että aiempien kausien saavutuksiin on turha peilata. Vaikka Classicilla on ollut ajoittain pieniä pelillisiä ongelmia, näkee neljän mestaruuden puolustaja, että tilanteen tasoittumista selittää ennemminkin se, että muut ovat nostaneet tasoaan.

– Niinpäin se on mennyt. Mekin pyritään menemään kokoajan eteenpäin, mutta muut jengit ovat tulleet kovaa vauhtia ylöspäin. Tuntuu, että nyt on laajemmalla rintamalla joukkueita, jotka pystyvät meidät haastamaan.

Eikä Lamminen näe kehitystä mitenkään negatiivisena Classicin kannalta. Päin vastoin.

– Välillä on tuntunut, että pelaakin mielummin kovia sarjoja, kuin 4–0 päättyviä läpihuutosarjoja. Niissä ei oikein pääse playoff-moodiin. Nyt on saanut suorittaa kovalla intensiteetillä.

Jos veitsi kurkulla pelaaminen on Classicille vähemmän tuttu kokemus viime vuosilta, nyt se on täysin uuden edessä, kun torstaina pelataan tarunhohtoinen seiskapeli. Mestaruusjunan asetuttua raiteilleen keväällä 2016 Classic on pakotettu kuudenteen peliin vain kertaalleen. Tästäkin on aikaa viisi vuotta.

– Tietysti hyvät fiilikset. Onhan tämä nätti paikka. Tampereen derby ja välierien seiskapelin. Uskon, että se on vahvemmilla, kumpi nauttii enemmän.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira