Liigat

Timonen iloitsi voitosta, mutta on huolissaan pallottomiin pelaajiin kohdistuvista kontakteista: ”Jotain isompaa tapahtuu vielä”

10.03.
2021
Liigat

Indians pääsi juhlimaan sarjan avausvoittoaan keskiviikkona. Ottelussa sattui ja tapahtui. Kuva: Jarmo Koskela

Westend Indians ja Esport Oilers mittasivat toisiaan neljännen kerran F-liigan puolivälierissä keskiviikkona. Indians nappasi kotiluolassaan sarjan avausvoiton loppulukemin 5-3.

Alku oli Oilersin ja vierasjoukkue johti ensimmäiselle tauolle mentäessä 1-0. Oilers oli avauserässä edellä pallollisesti ja loi enemmän maalipaikkoja tiiviisti puolustaen. Kakkoserässä oli sekavampaa menoa puolin ja toisin. Ensiksi Indians osui ylivoimalla, sitten Oilersin Antti Suomela iski ”maalin”, josta ei videonkaan kautta ole tullut selvyyttä.

Erässä nähtiin lisää kiistanlaisia tilanteita, kun Rasmus Kainulainen sai viiden minuutin jäähyn. Sen Indians käytti hyväkseen iskien kahdesti. Indians osui vielä erän viimeisellä minuutilla Samuli Junnilan toimesta, joten päätöserään mentiin lukemissa 4-1. Oilers kiri maalin päähän, mutta Aaro Astalan maali tyhjiin ratkaisi pelin kotijoukkueen hyväksi.

Indians on ollut monessa pelissä jopa edellä, mutta hävinnyt. Nyt Oilers oli jonkin verran parempi, mutta joutui taipumaan.

– Aika samanlaisia nämä ovat olleet kaikki pelit. Tänään oli havaittavissa pientä jännitystäkin tuossa alussa, että ehkä joukkue oli hiukan hermostuneempi kun aiemmin tässä sarjassa. Ihan tyytyväinen olen, koska pelin sisällä oli tosi paljon hyviä hetkiä, vaikka toki niitä vaikeempiakin vaiheita aina mahtuu mukaan, Indiansin päävalmentaja Petri Timonen totesi taistelun tauottua ja jatkoi.

– Ollaan selkeästi saatu tehtyä sellainen ryhtiliike ja pelattu jokaisessa pelissä aika hyvin. Tänään onneksi saatiin hyvä tuloskin aikaiseksi.

Runkosarjaan nähden Indians on ollut tosiaan pirteä, vaikka Oilers johtaa sarjaa 3-1. Kakkos- ja kolmospeleissä se menetti johtonsa. Kolmospelissä jopa katkerasti ihan lopussa ja hävisi jatkoajalla.

Indiansin kohdalla puhutaan usein pallollisesta pelistä, mutta taitaa joukkue myös puolustamisen. Pudotuspeleissä on nähty hyvinkin uhrautuva ja ”ryynäävä” Indians, joka taisteli loppuun asti ottaen samalla voiton.

– Sanoisin, että me ollaan ryynätty koko sarja tässä aika hyvin. Ottelun viime hetkillä se on kuitenkin ehkä vähän lipsunut. Ollaan pelattu vähän turhankin passiivisesti ja ruvettu suojelemaan johtoasemaa. Kun lyö päätään tarpeeksi monta kertaa niin vähän jotain oppiikin niin ehkä tänään oltiin vähän jotain opittukin, Timonen linjasi.

Sarjan alussa ylivoima ei ottanut toimiakseen, mutta Oilers käytti omat tilaisuutensa. Keskiviikkona Oilers ei osunut ylivoimalla, mutta Indians iski kolmesti.

– Vähän saatiin erilaista ajatusta siihen mukaan. Totta kai yritetään koko ajan löytää lääkkeitä siihen mihin pystytään iskemään ylivoimalla. Jo ensimmäisen pelin jälkeen reagoitiin ja harjoiteltiin, ja koetettiin saada siihen jotain uutta. Seuraavassa pelissä se näytti samalta ja sen jälkeen pyöritettiin vähän äijiä, ja tuotiin erilaista ajatusta siihen miten niitä maalipaikkoja aukeaa. Työstetään sitä edelleen, Timonen avasi ylivoimapeliä.

Petri Timonen oli tyytyväinen kauden ensimmäiseen derbyvoittoon, mutta on huolissaan pallottomiin kohdistuvista kovista otteista. Kuva: Westend Indians

Laitin tilanne puhuttaa

Toisessa erässä tapahtui yksi tilanne, joka varmasti johtaa vielä debattiin. Indiansin Niko Laiti sai Oilersin kenttäpuolella vauhdissa ollessaan vähän lisävauhtia Tuomas Iiskolalta. Ilari Talvitie pysäytti Laitin kyseenalaisin ottein ja hyökkääjä jäi pitkäksi aikaa makaamaan kentälle. Laitin pää osui melko rajusti Talvitiehen tilanteessa, ja tilanne kirvoitti paljon keskustelua pelin seuraajien parissa.

– En nähnyt tilannetta. Pitää katsoa videolta tilanne, eikä ole nyt mitään tietoa mitä tapahtui. Ihmettelin vain sitä kun jäi makaamaan. Valitettava loukkaantuminen ja toivottavasti siinä ei käynyt mitään pahempaa, Timonen virkkoi heti pelin jälkeen.

Timonen vahvisti kuitenkin, että Laiti on lähtenyt ottelusta lääkäriin.

Timosella ei ollut kyseiseen tapaukseen kommenttia, mutta laajemmin hän halusi herätellä lajiväkeä.

– En tähän sarjaan halua viitata, mutta ylipäätään salibandyssa näitä pallottomien pelaajien töytäisyjä on ihan koko ajan kasvavassa määrin. Se antaa odottaa sitä, että jotain isompaa vielä tapahtuu ennen kuin asiaan otetaan selvästi kantaa. Se on henkilökohtainen mielipide ja koskee tätä koko liigan linjaa tällä hetkellä.

– Liikaa saa tehdä sellaisia asioita, jotka eivät kuulu peliin. Esimerkiksi juuri työntää nurin pallottomia pelaajia, jotka eivät osallistu peliin, Timonen paalutti.

Positiivisella puolella sarjassa on ollut yksi todellinen onnistujia. Vuonna 2002 syntynyt Juuso Jokisalo aloitti yllättäen Indiansin maalilla sarjan avauspelissä ja on esiintynyt erinomaisesti. On todella harvinaista, että runkosarjan ykköstorjuja yhtäkkiä ohitetaan pudotuspelivaiheessa.

– Juuso sai runkosarjan lopussa mahdollisuuden, ja sai sen jälkeen uuden mahdollisuuden. Hän on käyttänyt jokaisen mahdollisuutensa hyväksi niin ajateltiin, että täytyy tässä nyt joku ansaintalogiikkakin olla sen suhteen. Jos kaveri ansaitsee esityksillään paikkansa niin sitten hän pelaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että se on ollut ihan hyvä päätös, Timonen kertoi.

Sarja jatkuu perjantaina Tapiolassa ja on toistamiseen katkolla tilanteessa 3-1 Oilersin hyväksi. Perjantain ottelu käynnistyy klo 18.30.

Heikki Luukkosen kommentit ottelusta julkaistaan torstaiaamuna.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen