Liigat

TPS-luotsi Kainulainen välieräotteluiden haasteista ja niitä edeltäneestä huutelukohusta: ”Se on ollut omalta osaltani hölmöä käyttäytymistä”

25.03.
2021
Liigat

Janne Kainulaisen TPS oli myrskyn silmässä ennen välieriä. Kuva: Juhani Järvenpää

TPS onnistui nappaamaan keskiviikkona välieräsarjan avausvoittonsa Espoossa jatkoajalla lukemin 5–4. Turkulaisten päävalmentaja Janne Kainulainen ruoti Pääkallon haastattelussa ottelusarjan antia ja otti kantaa TPS:aa piirittäneeseen huutelukohuun.

TPS oli kahdessa ensimmäisessä pelissä selvästi alakynnessä, eikä saanut pelin virtausta kuriin kovaa paineistaneen Oilersin alla. Kolmannessa pelissä käsikirjoitus oli toisenlainen. TPS otti pallonhallinnan, mikä tasasi puntteja.

– Ei ollut suunnitelmana vetää tempoa alas, mutta virtausta pyrittiin saamaan vähemmäksi ja järkeä hyökkäyspelaamiseen. Sen kanssa on kaksi vuotta jumpattu, joten aika tuskastuneena olin itsekin kahden ensimmäisen pelin otannalla, Kainulainen ruoti Tapiolan urheiluhallin uumenissa.

TPS-käskijän mielestä joukkue luopui pallosta liian helposti kahdessa ensimmäisessä Oilers-pelissä.

– Hölmöistä paikoista lähdettiin hakemaan 1-2 prosentin ratkaisuja. Se ei tuota laadukasta hyökkäyspelaamista, eikä jatkumoita. Sitä kautta kaveri sai pelin virtaamaan, mitä he myös haluavatkin.

TPS-valmennus oli reagoinut kahden ensimmäisen pelin laihaan antiin myös muuttamalla peluutusta. Waltteri Vesterisen johtama ketju pelasi pitkälti Justus Kainulaisen ykkösnyrkkiä vastaan. Voittomaalin jatkoajalla värkännyt Vesterisen poppoo oli toisinaan pahassa pesurissa, mutta voitti oman osuutensa 2–1.

– En tiedä oliko sillä (peluutusmuutoksella) vaikutusta. Jotain kania piti yrittää vetää hatusta, kun kahteen ensimmäiseen peliin oikeen mikään ei toiminut, Kainulainen kommentoi peluutusasiaa kryptisesti.

Ottelun loppuhetkillä, Oilersin vielä johtaessa, Heikki Luukkonen teki hämmentävän peliliikkeen ottaessaan aikalisän 39 sekuntia ennen päätössummeria. Ruudun lähetyksestä kuului Oilers-luotsin evästys: ”Katsokaa, että pääsette helposti syvään”.

Oilers kuitenkin lakaisi kaaripallon oman pään kulmalyönnistä pitkälle TPS-alueelle, hävisi pallon ja kahdeksan sekuntia myöhemmin peliväline oli Öljymiesten rysässä.

– Ei se hämmentänyt, koska sama homma oli viime pelissäkin. Meidän äijät sai ottaa happea, eikä siinä tarvinnut enää piirrellä. Pojat tietää, mitä kentällä tehdään. Tasoitusmaalikin tuli hienosti, kun pelaajat tunnistivat itse tilanteen. (Toni) Salminen näki tyhjän tilan, ajoi siihen ja räppäsi siitä maalin.

Turkulaiset olivat iskussa runkosarjassa ja puolivälierissä SPV:tä vastaan. Keskinäiset pelit muita kärkinelikon joukkueita (Classic, Oilers, KrP) vastaan ovat kuitenkin sujuneet nihkeästi. Ennen keskiviikkoa saldo oli kaksi voittoa kahdeksalla yrittämällä. Kainulainen kuitenkin toteaa, että asiaa ei ole turkulaisleirissä tuolta kantilta ajateltu.

– Mitään pelkoa ei ole ollut. Nyt halutaan vaan mennä pelaamaan kannusta, Kainulainen vastaa ja jatkaa ruotimalla välierävastustajaa.

– Oman lyhyen TPS-uran aikana meillä ei ole hirveästi ollut palaa Espoossa. Viime peli meni jatkoajalle, mutta oltiin pahasti ottavana osapuolena. Viime vuona hävittiin täällä ja tälläkin kaudella runkosarjassa tuli turpaan ihan kunnolla. Hyvä homma, että pystyttiin nyt täälläkin voittamaan.

Edellisen pelin missannut maajoukkuepuolustaja Lauri Stenfors palasi kokoonpanoon, mutta avausottelussa loukkaantunut Eero Jalo ei ollut mukana. Kainulainen vahvistaa, että kyseessä ei ole ainakaan sama polvivamma, joka piti ykköskentän laiturin sivussa kentiltä koko syyskauden.

– Kyllä se on mahdollista, mutta riippuu tietysti monesta asiasta, Kainulainen vastaa kysyttäessä voidaanko Jalo nähdä vielä askissa tämän kevään pudotuspeleissä.

Huutelukohu

TPS oli myrskynsilmässä ennen välieriä. SPV:n päävalmentaja Tommy Koponen luonnehti turkulaispelaajien käytöstä ala-arvoiseksi ja sairaaksi. Koponen kertoi Ilkka-Pohjalaiselle myös TPS:n valmennuksen osallistuneen huuteluun.

– Otan siitä täyden vastuun. Kukaan muu meidän valmentajista ei ole huutanut mitään. Se olin minä, joka huuteli ja se meni yli. Asianosaisilta haluan pyytää julkisesti anteeksi. Se on ollut omalta osaltani hölmöä käyttäytymistä ja esitän nöyrät anteeksipyynnöt myös liigan ja TPS:n salibandyn suuntaan.

– Henkilökohtaisella tasolla olen oppinut paljon tästä asiasta.

Yleisemmällä tasolla entinen liigapelaaja ja Happeessa Suomen mestaruuden keväällä 2014 voittanut Kainulainen näkee kuitenkin, että tilanne on mennyt parempaan päin.

– Omasta peliurasta ei ole kovin pitkä aika. Omasta mielestäni ja mitä olen muiden laji-ihmisten kanssa jutellut, niin fyysinen pelaaminen ja psyykkinen sodankäynti on vähentynyt tosi paljon. Aina välillä tietysti läikkyy.

Myös paljon viime aikoina puhuttanut fyysinen peli on mennyt parempaan suuntaan?

– Ylilyöntejä on ehkä tullut enemmän, eikä niihin ole pystytty reagoimaan, mutta ei täällä enää ole niitä pelaajia, jotka tahallaan yrittävät muita vahingoittaa.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira