Välierissä pelataan neljännet ottelut – tilastojen valossa ne ovat olleet ottelusarjojen kannalta ratkaisevia

Turussa kohtaavien Oilersin ja TPS:n rekordit 4. peleissä ovat lähes identtiset. Kuva: Anssi Koskinen

Turussa kohtaavien Oilersin ja TPS:n rekordit 4. peleissä ovat lähes identtiset. Kuva: Anssi Koskinen

Miesten F-liigassa pelataan tänään välierien neljännet ottelut. Pääkallo tutkaili korrelaatiota neljännen pelin voittamisen ja koko ottelusarjan voittamisen välillä.

Neljäs peli on tärkeä. Sarja voi joko katketa, toinen joukkue hankkia itselleen kolme ottelupalloa tai voitot tasoittuvat. Molemmat meneillään olevat välieräsarjat ovat tilanteessa 2–1 illan vierasjoukkueiden hyväksi.

Pudotuspelihistorian perusteella neljäs peli on ollut, jos ei ratkaiseva, niin hyvinkin merkittävä. Paras seitsemästä sarjoja on pelattu keväästä 2016 lähtien. Tämän kevään puolivälierät mukaan lukien paras seitsemästä -systeemillä on ratkaistu 29 ottelusarjaa.

Näistä peräti 22 (76%) on mennyt sen joukkueen nimiin, joka on onnistunut voittamaan neljännen pelin.

Jos otantaa syvennetään välierävaiheeseen, lukemat muuttuvat nelospelin hävinneiden kannalta vieläkin synkemmäksi. Kahdeksasta välieräsarjasta ainoastaan yksi on päättynyt neljännen pelin hävinneen joukkueen kannalta voitokkaasta. Tämä tapahtui keväällä 2017, kun EräViikingit voitti seitsemännen ottelun jatkoajalle venyneen sarjan SPV:tä vastaan, vaikka hävisi neljännen pelin Seinäjoella.

Tällä hetkellä välierissä olevista joukkueista Classic on ollut rautaa nelospeleissä. Kymmennestä nelospelistä on irronnut yhdeksän voittoa. Tamperelaisten vastustaja Nokian KrP taas on voittanut vain yhden nelospelin.

Toisessa sarjassa lukemat ovat identtiset. Sekä Oilers että TPS ovat voittaneet neljä seitsemästä nelospelistään viimeisen viiden vuoden aikana.

Niin Classic, Oilers kuin KrP:kin ovat voittaneet ottelusarjan kertaalleen hävittyään neljännen ottelun. Oilers ja KrP onnistuivat tempussa tämän kevään puolivälierissä Indiansia ja Happeeta vastaan. Classicin ainoa nelospelin pummi on keväältä 2019, kun se kaatui Indiansille jatkoajalla, mutta hoiti sarjan voitoin 4–1.

TPS taas ei ole onnistunut pudotuspelihistoriansa aikana voittamaan ottelusarjaa ilman, että se olisi tuulettanut neljännen pelin voittoa. TPS:n plakkarista löytyy kolme voitettua ottelusarjaa.

Oilers ja TPS ovat myös hävinneet yhdet ottelusarjat vaikka onnistuivat voittamaan neljännet ottelut. TPS putosi nelospelin voitosta huolimatta Happeelle kevään 2016 puolivälierissä. Oilers koki saman kohtalon vuotta myöhemmin samassa vaiheessa SPV:tä vastaan.

Perjantai-illan kamppailut ovatkin erittäin merkittäviä. Historiatilastojen valossa tulevien pelien voittajien pitäisi voittaa koko sarja 76 prosentin todennäköisyydellä.

Välieräjoukkueiden 4. pelit numeroina keväästä 2016 alkaen:

Classic: 10 ottelusarjaa, 10 ottelusarjan voittoa.
4.pelin voitot 9/10
4.pelin voitot välierissä 3/3

Nokian KrP: 5 ottelusarjaa, 2 ottelusarjan voittoa
4.pelin voitot 1/5 (Voittanut ottelusarjan kerran hävittyään 4.pelin 2021)
4.pelin voitot välierissä 0/1 (Hävisi sarjan 2018)

Oilers: 7 ottelusarjaa, 4 ottelusarjan voittoa
4.pelin voitot 4/7 (Hävinnyt ottelusarjan kerran voitettuaan 4.pelin 2017, voittanut ottelusarjan kerran hävittyään 4.pelin 2021)
4.pelin voitot välierissä 1/2 (Voitti sen sen sarjan, jossa voitti 4.pelin 2016 ja hävisi sen, jossa hävisi myös 4.pelin 2019)

TPS: 7 ottelusarjaa, 3 ottelusarjan voittoa
4.pelin voitot 4/7 (Hävinnyt ottelusarjan kerran voitettuaan 4.pelin 2016)
4.pelin voitot välierissä 1/1 (Voitti sarjan 2019)