Viikon top 5: Miesten liigan tehokkaimmat debyyttikeväät pudotuspeleissä

Janne Hyvönen oli iskussa keväällä 2016. Kuva: Topi Naskali

Janne Hyvönen oli iskussa keväällä 2016. Kuva: Topi Naskali

Viikon top 5 -listalla rankattiin tehokkaimmat debyyttikeväät miesten liigan pudotuspelien historiassa. Listalle siis poimittiin pelaajat, jotka onnistuivat kellottamaan kovimmat pistelukemat uransa ensimmäisissä pudotuspeleissä.

Välihuomiona ennen listaan hyppäämistä todettakoon, että uransa ensimmäisiä pudotuspelejä pelaavalla Nico Jonaesonilla (4+8=12) on erinomainen mahdollisuus nousta jopa listan kärkeen.

5. Kaarlo Mahlberg, Indians (2018) 8+4=12

”Kevään Kaarloksikin” nimetty Indians-hyökkääjä yltyi sensaatiomaiseen kevätvireeseen – täysin puskista – kun espoolaiset ylsivät seurahistoriansa toistaiseksi ainoaan välieräpaikkaan. Runkosarjassa 17 otteluun kolme pistettä iskenyt Mahlberg nelinkertaisti pistesaldonsa pudotuspeleissä. Sittemmin Jyväskylään muuttanutta ja O2:n siirtynyttä hyökkääjää ei ole nähty liigan pudotuspeleissä.

Kunniamaininta myös Oilersin Justus Kainulaiselle, joka summasi uransa ensimmäisissä pudotuspeleissä 7+5=12 pistettä keväällä 2019.

4. Johannes Jokinen, Happee (2014) 5+8=13

Jokinen hyökkäsi kakkoskentän vasemmassa laidassa Joonas Pylsyn ja Jami Mannisen rinnalla, kun Happee juhli seurahistoriansa toistaiseksi ainutta Suomen mestaruutta. Tuolloin 20-vuotias hyökkääjä oli liekeissä etenkin ylivoimalla alustettuaan kuusi maalia. Mestaruuden ratkaisseessa neljännessä finaalissa Jokinen syötti kaksi osumaa. Kevään 2014 pudotuspelien pistepörssissä Jokinen sijoittui seitsemänneksi.

3. Janne Hyvönen, Viikingit (2016) 7+7=14

Raumalaissentteri debytoi pudotuspeleissä varsin kypsässä 28 vuoden iässä. Hyvösen summaamaa 14 pistettä voi pitää todella kovana suorituksena, sillä hän hyökkäsi Viikinkien kolmoskentässä. Teholukema +13 oli myös vähintäänkin vakuuttava ja neljänneksi jääneiden Viikkarien paras pudotuspeleissä.

2. Peik Salminen, SSV (2006) 10+5=15

Loviisa-ikonin kova pistetehtailu ei ollut yllätys, sillä Salminen, tuolloin 24, oli jo meritoitunut pelimies. Runkosarjaan lävähti 32+20=52 pistettä. SSV ei kuitenkaan mahtanut finaaleissa mitään hurjalla hyökkäyspelillä mestaruuteen rynnistäneen Oilersin puristuksessa. Salminen valittiin kauden päätteeksi Suomen vuoden 2006 MM-kisajoukkueeseen, joka jäi niin ikään hopealle. Sittemmin Salminen voitti SSV:n riveissä kolme SM-kultaa (2007-2009), mutta ei enää yltänyt debyyttikeväänsä pistelukemiin.

1. Juhani Tuomainen, Josba (2006) 9+8=17

Kovasta laukauksestaan tunnettu vanhan liiton snaipperi oli kovassa liidossa keväällä 2006. Tuomainen pommitti jo runkosarjaan 20+20=40 pistettä, mutta kiihdytti pistetehtailuaan pudotuspeleissä. 17 pistettä lävähtivät historiankirjoihin vain kahdeksassa pelissä Josban yllettyä pronssille. Pudotuspelien pistepörssissä Tuomainen sijoittui viidenneksi.