Antti Suomela, oletko pudotuspelien paras puolustaja? ”Sitä en tiedä, mutta hyvin on mennyt”

Antti Suomela on ollut yksi Oilersin tukipilareista tänä keväänä. Kuva: Anssi Koskinen

Antti Suomela on ollut yksi Oilersin tukipilareista tänä keväänä. Kuva: Anssi Koskinen

Oilersin ykköskentän puolustaja Antti Suomela on ollut tänä keväänä erinomaisessa vedossa. Tulevassa finaalisarjassa hän ei haluaisi luovuttaa pallollista aloitetta Classicille.

Suomela, 22, on summannut kevään pudotuspeleissä tehot 5+3. Kolmatta kauttaan Oilersin takalinjoilla pelaava OLS-kasvatti on ollut pallolla itsevarmuus ja esiintynyt luotettavasti myös puolustuspäässä. Etenkin vastahyökkäysten pysäyttäjänä hän on erottunut.

Arvio, jonka mukaan Suomela on ollut pudotuspelien toistaiseksi paras puolustaja ei mene ihan metsään. Mitä mieltä mies itse on?

– Sitä en tiedä, mutta hyvin on kyllä mennyt. Aika tasaisesti olen pystynyt pelaamaan ja koko ajan on tuntunut hyvältä, Suomela vastaa.

Vaikka Suomela on kotiutunut Oilersin takalinjoille, Oulun murre erottuu puheesta. Pelaaja on ”pellaaja”. Suomelan pakkipari Matias Veikkola on niin ikään Oulusta, Kainulaisen veljekset Rasmus ja Justus Hollolasta. Ykköskentän oikea laituri Markus Markkola on helsinkiläinen.

Onko takavuosina turhan espoolaiseksi moititun Oilersin salaisuus siis se, että ykköskentän pelaajat ovat muualta?

– Se voi olla, Suomela naurahtaa.

– Hyvä vaan, että on tullut pelaajia muualtakin. Meillä on hyvä kenttä kasassa. Siinä on taitavia pelaajia ja ollaan kaikki hyviä hyökkäyspäähän.

Oilersin ykkönen on ollut ajoittain maaginen. Toisinaan riskitasot ovat nousseet liian korkealle. Aiemmissa sarjoissa siltä on voinut kuitenkin odottaa aina kentällä ollessaan dominointia. Nyt kupletin juoni muuttuu, jos se pelaa Classicin ykköstä vastaan.

Suomela sanookin, että planeetan ehkäpä parasta kentällistä vastaan riskitasoja täytyy laskea. Hän kuitenkin uskoo, että oma viisikko pystyy vastaamaan tamperelaisten ykkösnyrkin peliin.

– Aika ajoin pelataan sairaan hyvin, mutta välillä tulee heikompia hetkiä ja heitellään riskisyöttöjä. Kyllä niitäkin pitää uskaltaa antaa, mutta Classicia vastaan niitä ei ihan joka paikkaan voi heittää. He kääntävät niin hyvin ja rokottavat paikoista.

– Uskon kuitenkin, että meidän kenttä pystyy hyvin haastamaan. Ollaan yhtä hyviä pallon kanssa, kunhan vaan löytyy malttia pallolla.

Tänä keväänä on puhuttu Oilersin henkisestä vahvuudesta. Eikä suotta. Esimerkiksi TPS-sarjassa se käänsi kaksi kahden maalin takaa-ajoasemaa tasoihin päätöserässä ja voitti jatkoajalla. Indiansia vastaan joukkue tuli kolmesti takaa ohi.

Silti Oilersin pelin ongelmakohtiin on kiinnitetty ehkäpä muita enemmän huomioita. Etenkin pallollisen pelin ja 5v5-pelaamisen perään on heitetty kysymysmerkkejä. Ajoittaisista ongelmista huolimatta espoolaiset ovat pystyneet kääntämään pelejä edukseen.

– Ehkä voi olla, että meitä on aliarvioitu, mutta tosi hyvin on pystytty kääntämään niitä pelejä, joissa on ollut vaikeuksia. Ollaan henkisesti vahva joukkue.

– Aina on ollut se fiilis, että pystytään tulemaan takaa ja kääntämään peli. Kertaakaan ei ole tuntunut, että ei tultaisi.

Suomela näkeekin, että positiiviset kokemukset tiukoissa paikoissa ovat kasvattaneet Oilersin henkistä kapasiteettia kevään edetessä. Kolikolla on myös kääntöpuolensa.

– Vaikka ollaan tultu takaa-ajoasemista ulos, olisi hyvä jos voitaisiin pelata alusta asti hyvin ja saada meno heti alussa samanlaiseksi kuin viimeisissä erissä.

Tulevan finaalisarjan ennakkoon kiehtovimpia taktisia kysymyksiä on se, kumpi ottaa pallollisen aloitteen. Classicin Sami Johansson sanoi aiemmin, ettei asia ole niin mustavalkoinen. Molemmille siunaantuu sarjan aikana hetkiä, kun peliväline on enemmän omalla joukkueella, Johansson pohti.

Oilersilla on hurja määrä henkilökohtaista taitoa. Silti matalien blokkien murtaminen on tuottanut haasteita. Etenkin pallollisen maltin kanssa on ollut ongelmia. Classic taas osaa jauhaa, mutta sekin on sortunut ajoittain ylihyökkäämiseen. Jos pohtii joukkueiden vahvuuksia, Oilersille voisi olettaa sopivan asetelma, jossa Classic ottaa pelivälineen hallinnan.

– Ainahan se on kuitenkin paljon kivempi olla pallon kanssa. Pitää vaan malttaa jauhaa, eikä laukoa ekoihin äijiin. Näen, että ei lähdetä luovuttamaan palloa Classicille. Itse ainakin viihdyn pallon kanssa niin hyvin, Suomela päättää.

Ennakkopaketti:
Pääkalloennakko: Classic heräsi talviunilta viimeisellä hetkellä – riittääkö Oilersin maltti finaaleissa?
Top 5: Seuraa näitä asioita liigafinaaleissa
Pääkalloparlamentti: Finaalien käsikirjoitus valmiina – ”Maailmanluokan yksilötaitoa kentällä sekä erätauoilla somemyrskyä”
Antti Suomela, oletko pudotuspelien paras puolustaja? ”Sitä en tiedä, mutta hyvin on mennyt”
Pudotuspelien piste-ennätyksen uusiin lukemiin siirtänyt Sami Johansson: ”Sekin vielä, että ’Mihu’ on sen aikanaan tehnyt”
KalloCast: Classic-Oilers finaaliennakointia – ”1980-luvun paperitehtaat vastaan IT-buumi”
Top 5: Seuraa näitä pelaajia liigafinaaleissa