Liigat

Huippuvireinen Toriseva on toipunut vammoistaan ja katuu yhtä tempaustaan: ”Se tilannehan oli ihan farssi multa”

09.04.
2021
Liigat

Lassi Torisevan ohittaminen on ollut todella vaikeaa F-liigan finaaleissa. Kuva: Esa Takalo

Esport Oilersin ja Tampereen Classicin toinenkin finaalikohtaaminen oli lopulta selvää kauraa. Torstain ottelussa Classic oli parempi maalein 6-1 ja johtaa sarjaa nyt voitoin 2-0.

Tamperelaisjoukkue oli jälleen selkeästi edellä. Kauden loppua kohden alati parantanut Classic rupeaa hipomaan suoritustasoltaan jälleen absoluuttisia huippujaan. Molemmissa finaalipeleissä se on ollut Oilersia edellä sekä hyökkäys- että puolustuspäässä.

Maalivahti Lassi Toriseva päästi vain yhden maalin, kuten ensimmäisessäkin pelissä. Toriseva ei kuitenkaan lähtenyt liikaa ylistämään joukkueen suoritusta, vaan antoi jopa hiukan sapiskaa yhdestä seikasta.

– No ei se kyllä ollut kauhean täydellistä. Mielestäni ensimmäinen erä oli hyvä, tokassa tuli ehkä joku ylpeyden tunne vai mikä lie. Siinä ruvettiin vähän katsomaan tuomareita, että tuleeko rikettä vai ei ja jäätiin vähän purnaamaan, eikä siksi heti käännytty pelin puolelle.

– Nuo ovat pieniä juttuja, mutta kuitenkin merkityksellisiä. Jos tulet heti pois niistä tilanteista niin olet heti pelissä mukana, mutta jos jäät purnaamaan, niin olet aina vähän jäljessä seuraavasta tilanteesta, Toriseva arvioi Tapiolan urheiluhallin uumenissa pelin jälkeen.

Jos on hehkutettu Eemeli Salinin ja Sami Johanssonin muodostamaa tehoduoa, niin myös Torisevan suoritustaso on noussut todella korkealle. Vielä välierien ensimmäisissä peleissä Torisevalla oli hiukan ongelmia, mutta varsinkin ratkaisupeleissä, viidennestä välieräottelusta alkaen Classic-torjuja on ollut ilmiliekeissä.

Viimeisessä neljässä pelissä tamperelaisvahti on päästänyt yhteensä kahdeksan maalia. Finaaleissa omiin on mennyt kaksi osumaa, eikä kyse ole ollut pelkästään hyvästä puolustuspelistä ja toimettomuudesta. Oilersilla on sarjan parhaita hyökkäysarsenaaleja ja Toriseva on pysäytellyt palloja 94 prosentin varmuudella, mikä on salibandyssa todella hyvä lukema kahteen otteluun.

– Hyvinhän tämä on mennyt. LASB-sarja oli toki mitä oli, ja siellä sai seisoskella enemmän kuin olla polvillaan. Se ehkä sitten näkyi KrP-sarjan alussa sellaisena pienenä yliyrittämisenä. Siitä kun pääsi vähän rauhoittumaan niin homma rupesi kulkemaan. Vedetään samalla setillä jatkossakin niin ihan hyvin kulkee.

– Pakko sanoa myös, että polvet ja lonkat on sen verran hyvässä kunnossa, että on todella mukava pelata kun ei ole kipuja joka päivä tai pelipäivän jälkeen, Toriseva kertoi melko vakavana.

Mistä johtuu, että ne on nyt hyvässä kunnossa?

– En tiedä. Viime kausi meni enemmän tuon polven ongelmien kanssa. Juokseminen tai jopa rappusten nouseminen ja alaspäin pääseminen oli hankalaa. Fysiikkaa ei voinut treenata ihan hirveästi. Nyt on taas pystynyt harjoittelemaan ihan oikeasti fysiikkaa ja liikkuvuutta sekä lajia. Kun ei ole kipuja tai muuta niin onhan se ihan helvetin hienoa pelatakin.

Classicin huippuvire lähti jälleen rullaamaan kaikkein tärkeimmässä vaiheessa. Runkosarjan voittajan pelaaminen kuitenkin yski alkuvuodesta ja ongelmia oli välierissäkin Nokian KrP:ta vastaan, Classicin jouduttua selkä seinää vasten. Välierien viidennen pelin jatkoaikatappion jälkeen tamperelaisjoukkue on ollut pitelemätön.

Vaikeista vaiheista joukkue kasvoi vain entistä vahvemmaksi ja vastustajille vaikeammaksi.

– Kyllä se varmasti sitäkin on. Ollaan hallittu ja ollaan voitettu, mutta kyllä se on kasvutarina joka vuosi. Kyllä kausi aina nollista lähtee. Tuo välierävaihe antoi varmasti sen viimeisen sysäyksen sille, että ollaan taas kasvettu tähän pisteeseen, ja tiedetään mitä se voittaminen vaatii oikeasti, Toriseva pohti.

EräViikingit-ottelun reagointi kaduttaa

Salibandyn puolella puhutaan harvemmin näyttelemisestä tai vastustajan rikkeiden korostamisesta. Sellaista kuitenkin näkyy aika ajoin, ja joiltakin paikoin enemmän. Toriseva on maalivahtina noussut esiin tällä saralla, ainakin välillä. Yksi erikoinen hetki nähtiin EräViikinkejä vastaan runkosarjan loppupuolella. (Ruudun tallenteelta laajempi tilannekatsaus kohdasta 5.55.)

Tämän vuoksi lienee paikallaan kysyä onko tässä kyse mahdollisesti joskus melko suojattomienkin maalivahtien itsesuojeluvaistosta vai ihan puhtaista näyttelijäsuorituksista törmäysten korostamiseksi.

Kokonaisvastaus on yllättävä.

– Ainakin nuorempana olin kuulemma tosi dramaattinen, joten sieltä se varmaan tulee, veskari aloitti.

– Täytyy kuitenkin sanoa vakavasti, että salibandyn seuraajat varmasti muistavat meidän EräViikingit-kotipelin. Se tilannehan oli ihan farssi multa ja se meni lopulta mulla tosi syvälle itseeni. Tuli tosissaan mietittyä mitä siellä kentällä pitää oikeasti tehdä.

– Sen jälkeen olen löytänyt rauhallisuuden. Pelienkin jälkeen on ollut huomattavasti energisempi olo, kun ei ole meuhkannut koko aikaa, tamperelainen kommentoi rehdisti ja avoimesti.

Veskareista melko iso osa on toteemimaisen rauhallisia pelien aikana. Osalla kiuas käy hiukan kuumempana.

– Olen temperamenttinen ja vielä enemmän olin nuorempana. Se on osa persoonaa, mutta sitä pitää pystyä myös hallitsemaan. Ei voi sen taakse mennä kuitenkaan.

Kovissa peleissä Toriseva on ollut jälleen omimmillaan, vaikka kausi ei ole kokonaisuudessaan ollut täydellinen. MM-kisavuonna varsinkin punnitaan onnistumisia kovissa peleissä, koska MM-kisoissa panokset ovat mitalipeleissä aivan tapissa.

Pitkään Suomen ykkösvahtina toiminut Eero Kosonen pelasi viime viikot hiukan erilaisia otteluita kuin Toriseva, sillä Steelers taisteli liigapaikastaan playouteissa ja karsinnoissa. Torisevan loisto-otteet huippuotteluissa nostavat tamperelaisen osakkeita varmasti myös joulukuun MM-kisojen ykkösvahdin paikasta kilpailtaessa.

Oletko tällä hetkellä Suomen paras maalivahti?

– (Hymähtää.) Saa nuo päättää sitten. Tai te voitte päättää castissa (KalloCast) ja muualla. En minä jaksa tuota noin oikein miettiä.

– Sillä tavoin sitä tulee kuitenkin mietittyä, että MM-kisat on joulukuussa ja sitä kohti tässä mennään. Ei sitä kannata kuitenkaan liikaa pohtia, Toriseva väisti kysymyksen, joka aiheuttaa Petteri Nykylle vielä unettomia öitä loppuvuodesta.

Lisää ottelusta:
Pääkallotodistus: Classicin ykkönen löi jälleen tahtia – Kaltiainen Oilersin paras
Classic jatkoi vahvasti finaaleissa – pöllytteli yläkulmia Tapiolassa
Matias Veikkolalla on selkeä näkemys, miten Classicin ykkösen saisi aisoihin: ”Tilanteenvaihdot, niissä pitää olla parempia”

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen