Liigat

Näkökulma: Oilers on liikkunut koko kauden harmaalla alueella – nyt se kostautui pahimmalla mahdollisella hetkellä

07.04.
2021
Liigat

Oilersilla riittää miettimistä, miten Rasmus Kainulaisen jättämä aukko paikataan toisessa finaalissa. Kuva: Esa Takalo

Pallottomien pelaajien estäminen on puhuttanut tällä kaudella. Niihin on hankala puuttua, koska tuomarit seuraavat pääosin palloa ja estämiset jäävät usein heidän näkökulmastaan katvealueelle. Valtaosa pelitilanteiden ulkopuolisista kontakteista on harmittomia, minkä vuoksi niiden valvonta on jäänyt vähemmälle. Kaksi oikeutta jakavaa silmäparia ei riitä kaikkeen. Peliin on syntynyt sitä kautta tietynlainen porsaanreikä, harmaa alue.

Juuri Oilers on hyödyntänyt tätä harmaata aluetta tällä kaudella. Se on törmäillyt pallosta luopuneisiin pelaajiin ahkerasti. Olen keskustellut aiheesta lukuisien pelaajien ja valmentajien kanssa. Mielipide on jopa poikkeuksellisen yksimielinen. Oilers harrastaa tätä niin paljon, että se vaikuttaa systemaattiselta. Eivät tietenkään kaikki Oilers-pelaajat, mutta useampi.

Tämän asian sanoi ääneen SPV-luotsi Tommy Koponen aiemmin Pääkallon pitkässä haastattelussa. ”Rajamailla liikkuminen on lisääntynyt valtavasti. Vaikuttaa, että siihen on jopa panostettu”, Koponen sanoi.

Onko Oilers-pelaajia ohjeistettu estämään pallottomia, on vaikea aukottomasti todentaa. Asiaa tuskin sanotaan ääneen. Frekvenssin perusteella johtopäätöksen voi kuitenkin tehdä. Jos pelaajia ei ole ohjeistettu, pallottomien törmäilyyn ei ainakaan ole puututtu riittävän painokkaasti, sillä sitä tapahtuu jokaisessa pelissä ja useita kertoja.

Pallottomien estäminen ei ehkä osoita hyvää urheiluhenkeä, mutta se voi olla myös fiksua, jos sen osaa tehdä hienovaraisesti. Sillä voi rikkoa vastustajan hyökkäysrytmiä. Pallosta luopuneen pelaajan voi blokata hetkeksi pelin ulkopuolelle.

Ruotsin maajoukkueen valmennuksessa vaikuttanut Perttu Kytöhonka nosti aiemmin muutaman esimerkin marraskuussa 2019 pelatusta Suomi–Ruotsi-maaottelusta. Niissä suomalaispelaajat blokkasivat pallosta luopuneita ruotsalaisia asemoitumalla juoksulinjalle, nimenomaan etupuolelle ja ilman, että kädet tai olkapäät nousivat. Näin pallosta luopunut pelaaja pystyi havainnoimaan ja valmistautumaan tilanteeseen. Eikä tuomareille annettu pienintäkään mahdollisuutta viheltää jäähyä.

Siinä vaiheessa, kun pallottomiin aletaan törmäämään vauhdilla, juostaan päin ja hakemalla haetaan kontakti, mennään kuitenkin harmaalle alueelle. Vaarallisuutta lisää se, että pallottomat pelaajat eivät yleensä osaa odottaa kontaktia, mikä lisää seurausten arvaamattomuutta. Miksi pitäisikään odottaa? Hehän ovat pallottomia.

Valtaosa Oilers-pelaajienkin törmäilyistä on vapaalyönnin tai korkeintaan kahden minuutin estämisjäähyn arvoisia. Harmaalla alueella liikkumisessa on kuitenkin riskinsä. Ylilyönnin raja tulee helposti vastaan.

Maanantaina raja ylittyi, kun Rasmus Kainulaiselle määrättiin yhden ottelun pelikielto. Pelikieltoon johtanut pelitilanteen ulkopuolinen kontakti tuskin oli vahingoittamisyritys. Kontakti oli kuitenkin turha ja tarpeeton. Se oli myös ottavana osapuolena olleelle ja leukojaan loukanneelle Jussi Pihalle vaarallinen. Kuten kurinpitäjä Jussi Wahekin tapauksen arvioinnissa kirjoitti: ”Kainulaisen olisi pitänyt mieltää, että Piha ei, tilannekuva huomioiden, ymmärrä valmistautua kontaktiin.”

Kainulainen painoi silti päälle. Aikomuksena oli luultavasti estää Pihan eteneminen, mutta harkintakyky petti ja voimaa tuli liikaa.

Vaikka ylilyöntejäkin on tullut, on Oilers osannut luovia harmaalla alueella riittävän varovaisesti. Törmäilyt eivät ole olleet niin kovia, että ne olisivat johtaneet jatkotoimiin. Kun harmaalla alueella kuitenkin liikkuu tarpeeksi, on ylilyönti jossain kohtaa väistämätön. Nyt se tuli Oilersin näkökulmasta pahimpaan mahdolliseen saumaan.

Ensimmäinen finaali ei ollut Kainulaisen tämän kevään paras esitys, mutta hän on Oilersille äärimmäisen tärkeä pelaaja. Oilers on tehnyt tänä keväänä 42 maalia tasakentällisin. Kainulainen on ollut kentällä 21 aikana eli tasan puolissa osumista. Kainulainen on ykköskentän hyökkäysalueen pallollisen pelin sielu, jonka kautta kentällisen maalipaikat yleensä syntyvät, joko suoraan Kainulaisen tarjoiluista tai hänen pelitekojensa seurauksina.

Juuri ehjää ja huippuvireistä ykköskenttää Oilers olisi toisessa finaalissa tarvinnut. Torstain ottelu on tärkeä, sillä avauspelissä jyrän alle jääneen Oilersin pitäisi pystyä todistamaan ennen kaikkea itselleen, että se pystyy haastamaan Classicin dynastian. Vaikka espoolaisten ykkönen joutui maanantaina Classicin ykkösen ruhjomaksi, se loi kaikki Oilersin huippupaikat.

Toivon mukaan huonoon kohtaan osunut jalkojen kastuminen herättää Oilers-leirin itsekriittiseen pohdintaan siitä, kuinka järkevää pallottomiin pelaajiin törmäily on. Ei blokkaaminen, vaan nimenomaan törmäily.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira