Liigat

Onko kotietu karissut yleisön puuttuessa lehtereiltä? – ”Ehkä siinä on enemmänkin kyse pienestä myyttisyydestä”

08.04.
2021
Liigat

Onko kotiedulla ollut tänä keväänä merkitystä? Jesperi Lindforsin mielestä ei niinkään. Kuva: Esa Takalo

Tämän kevään pudotuspelit ovat olleet poikkeukselliset. Ne pelataan ilman yleisöä. Onko kotiedulla siis mitään merkitystä nyt, kun yleisö ei pääse halleihin kannustamaan omiaan?

Pääkallo tutkaili kotiedun merkitystä tänä keväänä ja vertasi tilastoja aiempiin kausiin. Ennen tarkempiin lukuihin siirtymistä finaalijoukkueiden luottopuolustajat Jesperi Lindfors (Oilers) ja Mikko Leikkanen (Classic) pohtivat oman tuntumansa kautta, onko kotietu tuntunut vähäisemmältä, kun yleisöä ei ole ollut paikalla.

– Ei sillä mun mielestä ole juurikaan ollut merkitystä. Eikä ole ollut aiemminkaan. Se mikä vaikuttaa enemmän on, kun joillain paikkakunnilla voi olla erilainen alusta maton alla. Kaukalon kokokin saattaa vaihdella. Toki liigan määrittelemissä puitteissa. Se tuo lisämaustetta joissain paikoissa. Täytyy myös muistaa, että kotietu on ansaittu, kun toinen on ollut parempi joukkue runkosarjassa, Lindfors pohtii.

Leikkanen taas näkee, että kotiedun merkitys on pienentynyt. Yleisö tekee paljon, Classic-puolustaja summaa. Toisaalta hän näkee hyötyjä myös vieraspeleissä.

– Jos miettii siitä näkökulmasta, että nyt on pelattu vieraspelejäkin paljon arkena, eikä olla puhtaasti ammattilaisia. Töistä pääsee vähän aikaisemmin pois, ehtii bussimatkan rauhoittua ja keskittyä peliin. Eli on siinä hyviäkin puolia, Tampereen kaupungilla palvelusuunnittelijana työskentelevä Leikkanen näkee.

Tänä keväänä on pelattu yhteensä 37 pudotuspeliottelua. Niistä kotivoittoihin on päättynyt 20, eli 54 prosenttia. Jos rinnalle otetaan vuodet 2016-2019, kun lajissa on pelattu paras seitsemästä -sarjoja, kotijoukkueet ovat voittaneet 59 prosenttia otteluista.

Pienellä yhden kevään otannalla prosentit vaihtuvat nopeastikin. Kun prosentit esitettiin Lindforsille Oilersin voitokkaan kuudennen välieräottelun jälkeisenä päivänä (keskiviikko 30.3.), kotijoukkueiden voittoprosentti oli 53. Muutos aiempaan oli tuossa vaiheessa kuusi prosenttia.

– Ei se yllätä. En oikeen osaa sanoa sen kummemmin. Pudotuspeleissä on aina tasaiset joukkueet vastakkain. Tämän kevään välierissä ja puolivälierissä oli tasaisia pelejä vaikka sarjat menivätkin eri tavalla katki. Kun marginaalit ovat pienet marginaalit, molemmilla on hyvä mahdollisuus voittaa, Lindfors näkee.

Luvut esitettiin Leikkaselle ennen ensimmäistä finaalia. Tuossa vaiheessa kotijoukkueiden voittoprosentti oli 54.

– Kotiedusta kun puhutaan, niin ehkä siinä on enemmänkin kyse pienestä myyttisyydestä, kuten nuo tilastotkin kertovat. Toisaalta olisi voinut kuvitella, että kotivoittoja olisi enemmänkin, Classic-puolustaja toteaa.

Leikkanen pohtii vielä lukuja ja palaa kevään 2019 finaaleihin, jotka pelattiin Classicin ja TPS:n välillä.

– Silloin oli sairaan hyvä meininki Tampere Areenalla ja Kupittaalla. Molemmat jengit syttyy, kun on meininkiä ja porukkaa. Sataako se kotijoukkueen laariin, niin ei välttämättä.

Kun otoksia pilkotaan yksittäisiin kausiin, Leikkasen esiin nostama 2019 erottuu joukosta. Finaalisarjan viidestä ottelusta kolme päättyi vierasjoukkueen juhliin. Koko kevään aikana kotijoukkueet voittivat 53 prosenttia peleistään.

Tiputus aiempiin vuosiin oli melkoinen. Vuonna 2016, paras seitsemästä sarjojen ensimmäisenä keväänä, kotijoukkueet voittivat 64 prosenttia peleistään. Seuraavana vuonna (2017) 59 prosenttia ja viimeisenä supefinaalikautena (2018) 63 prosenttia.

Jos tämän kevään loput finaalit päättyisivät vierasvoittoihin, Classic juhlisi mestaruutta Tapiolassa voitoin 4–2. Se tarkottaisi, että 48 prosenttia kevään otteluista olisi päättynyt kotivoittoihin. Jos loput finaalit menisivät kotijoukkueiden nimiin, olisi kotietu pitänyt 60 prosenttisesti.

Tämän kevään perusteella ei siis voida vetää johtopäätöstä, että yleisön puuttuminen näyttelisi merkittävää roolia kotiedun kannalta. Lukujen valossa voidaan ennemminkin todeta, että yleisön puuttumisella ei ole ollut juurikaan merkitystä.

Esimerkiksi TPS voitti tämän kevään viidestä vieraspelistään neljä, mutta taipui seitsemässä kotipelissään viisi kertaa. Oilers on voittanut tänä keväänä neljästi kotona ja yhtä monta kertaa vieraissa. Myös kotitappioiden ja vierastappioiden määrä on sama, kaksi molempia. Classicin kevään neljästä tappiosta kolme on tullut vieraissa. Kotona se on pelannut kahdeksan kertaa ja poistunut voittajana seitsemään otteeseen.

Tämän kevään kotijoukkueiden voittoprosentti, 54 yhdistettynä kevään 2019 53 prosenttiin kuvastaa ehkä paremminkin sitä, että liiga on tasoittunut pudotuspelijoukkueiden osalta.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira