Liigat

TOP 5: Miesten F-liigan läpimurtopelaajat kaudella 2020-21

25.04.
2021
Liigat

Waltteri Vesterinen otti päättynellä kaudella paikkansa TPS:n kärkikentistä. Kuva: Juhani Järvenpää


Pääkallon seuraava top5-listaus käsittelee läpimurtopelaajia. Kelpuutimme kategoriaan sellaisia pelaajia, jotka ovat aiemmilla kausilla olleet pienemmässä roolissa ja vähemmällä huomiolla, mutta nostivat tällä kaudella profiiliaan, niin joukkueiden sisäisessä hierarkiassa kuin koko liigan mittapuulla.

5. Alpo Laitila, Classic

Syksyllä peliaika oli kortilla, mutta keväällä sauma aukesi loukkaantumisten myötä. Siihen 18-vuotias hyökkääjä tarttui ja lunasti paikkansa Classicin kivikovan rosterin kakkosvitjasta, mikä jo itsessään täyttää läpimurron tunnusmerkit. 16 pudotuspeliin Laitila summasi 5+2=7. Pistemäärä ei huimaa, mutta pelaaminen, jota Laitila etenkin pudotuspeleissä esitti hurmasi. Viihtyy paljon pallossa, mutta ei hukkaa sitä. Uskaltaa haastaa pieniinkin väleihin, mutta ei tyhmänrohkeasti. Myös karvaajana erinomainen pallorosvo. Pelasi ikäisekseen hämmästyttävän kypsää ja kokonaisvaltaista salibandya.

4. Valte Karvonen, OLS

OLS-sentterin salibandyura on ollut melkoista nousukiitoa. Poimittiin kaudeksi 2018-19 hallisarjoista 2-divariin. Nyt toisen liigakauden päätteeksi tipahti kutsu U23-maajoukkueeseen – ansaitusti. Ensimmäisellä OLS-kaudella Karvonen, 23, opetteli vielä liigan tavoille, tällä kaudella profiili nousi merkittävästi. Teholukema +6 oli varsin mainio 11+17=28 pisteen kylkeen. Taitava ja peliälykäs keskushyökkääjä otti ison harppauksen perusliigapelaajasta kohti pelipaikkansa eliittiä.

3. Waltteri Vesterinen, TPS

Väläytteli jo edellisellä kaudella, mutta silloin saumat aukesivat lähinnä muiden loukkaantumisten myötä. Tällä kaudella Vesterinen otti paikkansa TPS:n kärkikentistä. Iski runkosarjaan 16+11=27 ja pudotuspeleihin 4+4=8 pistettä. Kamppailuissa vielä heiveröinen, mutta osaa välttää niitä älykkäällä sijoittumisella ja mailan käytöllä. Kehittyi myös mailapuolustuksessa. 18-vuotiaaksi sentteriksi todella kova paketti jo nyt. Kädet käyvät, liike on todella kepeää, havainnoi kenttää mainiosti. Myös pelirohkeus sekä kyky rytmittää peliä ovat kovalla tasolla. Jos puhutaan alle parikymppisistä keskushyökkääjistä, lienee Suomen suurin sentteritalentti sitten Jani Kukkolan.

2. Markus Salmi, EräViikingit

Läpimurtoa odoteltiin jo viime kaudella, mutta silloin jäi vielä piippuun. Päättyneellä kaudella Salmi, 20, oli heikon kauden pelanneen ErVi:n paras pistemies. 23 maalia oikeuttivat maalipörssin 13. sijaan, 35 pistettä pistepörssin 19. tilalle. Nousi lupauksesta laadukkaaksi liigapelaajaksi. Salmi on ennen kaikkea maalintekijä, mutta pelkästään hyvällä laukauksella hän ei elä. Osasi hyödyntää hyviä käsiään ja räjähtävää liikettään, mikä loi alati uhkaa aina kun nuorukainen oli kentällä. Ura jatkuu Happeessa.

1. Toni Salminen, TPS

Vuonna 1997 syntynyt Salminen pelasi ensimmäiset liigapelinsä jo kaudella 2014-15, mutta vakiinnutti paikkansa turkulaisten takalinjoilla vasta kaudella 2018-19. Vielä viime kaudella Salminen raapi kolmoskentässä. Tällä kaudella sai mahdollisuuden kärkikentissä ja vastasi huutoon takomalla 21 pistettä runkosarjaan ja seitsemän pudotuspeleihin. Ei jäänyt enää viivaan kurkkimaan, vaan nosti rohkeasti hyökkäysten tueksi. Teki maaleja myös kauempaa. Koko kauden teholukema oli mainio +26. TPS:n puolustuksen pallollinen johtohahmo nousi sarjan puolustajaeliittiin, eikä ole kaukana maajoukkuekutsusta.

Pääkallo.fi