Liigat

Pääsarjojen kurinpito siirtyy uusiin käsiin – nämä nimet jakavat pelikieltoja jatkossa

07.05.
2021
Liigat

Erotuomarit jakavat oikeutta kentällä, ja kurinpito jatkaa siitä tarvittaessa otteluiden jälkeen. Arkistokuva: Juhani Järvenpää

Salibandyn pääsarjojen kurinpito reivataan uuteen uskoon ensi kaudeksi. Vastuuta jaetaan useammille harteille.

Jussi Wahe jää pois pääsarjojen kurinpitäjän tehtävästä ja hänen roolinsa kurinpidossa ottaa kolmihenkinen konklaavi. Salibandyliiton liittohallitus on tehnyt jo päätöksen asiasta.

Pääkallon tietojen mukaan Wahe jää pois omasta halustaan ja hän olisi ilmoittanut jo viime syksynä, että päättynyt kausi on hänelle viimeinen tehtävässä.

Jussi Wahe ehti toimia pääsarjojen kurinpitäjänä syksystä 2015 alkaen eli kuuden kauden ajan.

Kurinpitäjän vastuun ottaa kolmihenkinen joukko: Sasu Heino, Timo Toivonen ja Tuomo Timonen.

Heino on entinen liigapelaaja ja koulutukseltaan lakimies, joka työskentelee nykyisin FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnassa asiantuntijana.

Toivonen on entinen maajoukkue- ja liigapelaaja, joka on urallaan ollut voittamassa yhdeksää suomenmestaruutta ja yhtä maailmanmestaruutta.

Timonen on entinen naisten Salibandyliigan erotuomari, joka on toiminut myös kansainvälisissä erotuomaritehtävissä.

Pääkallon tietojen mukaan joukkoon haluttiin oikeudellista osaamista sekä kokemusta pelaajien ja erotuomarien näkökulmasta.

Pääsarjojen videotuomarina jatkaa Rainer Ehro. Ehro on toiminut pääsarjojen videotuomarina syksystä 2015 alkaen eli tuleva kausi on hänelle seitsemäs tehtävässä. Ehro on entinen Salibandyliigan erotuomari, ja hän on toiminut urallaan videotuomarina myös jääkiekon SM-liigan ja KHL:n otteluissa.

Miten laajalle ratkaisuvalta ulottuu?

Kun miesten ja naisten F-liigan tai miesten Divarin ottelussa on annettu punainen kortti tai jostakin tilanteesta tehty videotutkintapyyntö, tilanne on edennyt videotuomarin arvioitavaksi.

Videotuomari on päättänyt, eteneekö tilanne kurinpitäjälle, joka taas on arvioinut, tuleeko tilanteesta pelikieltoa. Kurinpitäjä Wahe on voinut lätkäistä korkeintaan kolmen ottelun pelikiellon.

Jos hän on arvioinut tilanteen vaativan sitä pidemmän kakun, tilanne on viety eteenpäin kilpailu- ja kurinpitoryhmän ratkaistavaksi.

Kilpailu- ja kurinpitoryhmän kokoonpano säilyy ennallaan. KKR:n muodostavat jatkossakin puheenjohtaja Olli Rauste, sihteeri Mika Hilska ja Veli Halonen.

Ilmeisesti vielä ei ole päätetty, rajoittuuko myös uuden, kolmihenkisen kurinpitopoppoon valta korkeintaan kolmen ottelun pelikieltoihin vai kasvatetaanko sitä. Niin ikään auki on ilmeisesti vielä sekin, vaatiiko kurinpidon päätösvaltaisuus kaikkien kolmen osallistumisen vai riittääkö ratkaisujen tekemiseen myös pienempi määrä.

Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola