Liigat

ErVi:n Oskari Savolainen paloi ensin loppuun, sen jälkeen hänellä todettiin keskivaikea masennus – ”Ajattelin olevani häpeäksi tälle lajille”

25.07.
2021
Liigat

Oskari Savolainen viime kauden promokuvassa. Kuva: Ville Vuorinen

EräViikinkien miesten F-liigajoukkueen puolustaja Oskari Savolainen julkaisi tällä viikolla Instagram-tilillään videon, jossa puolustaja avautui haastavista viime vuosista.

Savolainen, 22, sanoo videon alussa kokevansa tarvetta kertoa kokemistaan asioista julkisesti.

Vaikeudet alkoivat kaksi vuotta sitten, kun puolustaja meni urheilukouluun suorittamaan asepalvelusta. Huippu-urheilun ja asepalveluksen yhdistelmästä muodostui ylivoimainen vastus kunnianhimoiselle nuorukaiselle.

– Uuvuin aivan totaalisesti ja paloin loppuun, Savolainen kertoo videolla.

– Siitä alkoi lääkärissä ravaaminen. Otettiin testejä, mutta ei löydetty selkeää fysiologista selitystä, vaikka ylirasitus-diagnoosin sainkin. Siltikään en sitä ihan täysin ostanut. Tiesin, että jotain on vialla.

Kausi 2019-20 jäi neljään otteluun. Into harjoitteluun ei kuitenkaan palautunut. Motivaatio oli kateissa. Lopulta Savolainen sai lähetteen psykiatrille, joka totesi hänen sairastavan keskivaikeaa masennusta ja ahdistusta.

– Se ei sinällään tullut yllätyksenä. Se oli helpotus. Hän määräsi minulle lääkkeet, joita syön edelleen.

– Kokoajan oli ajatuksena, että pääsisin siihen samaan formuun ja mielentilaan mitä aiemmin, jotta voisin tavoitella omia unelmia. Se ei kuitenkaan ole vielä tähänkään päivään mennessä toteutunut, kaksi F-liigaottelua viime kaudella pelannut puolustaja totesi.

Savolainen kertoi pohtineensa paljon juurisyytä ongelmiinsa. Hän sanoo tunteneensa arvottomuuden tunnetta ja häpeää itsestään.

– Ajattelin olevani häpeäksi tälle lajille ja kun hyppäsin pelikentille, mietin kokoajan mitä katsojat ajattelee, mitä vastustajan valmentajat ajattelee. Tuo on varmaan se surkea pelaaja. Voitte miettiä, että kun ajattelette tuolla lailla, kun menette kentälle, niin se ei ole kovin nautinnollista. Kun on rakentanut koko identiteettinsä urheilun varaan niin kuin minä ja se ei suju ja se romuttuu, sun koko elämä romuttuu.

Kuvaamallaan videolla Savolainen nostaa esiin valmennuskulttuurin. Häntä häiritsee tapa, jossa virheen tehneelle pelaajalle huudetaan, muun muassa ”huolellisuutta”. Savolainen näkee, että juuri virheiden alleviivaaminen tuottaa häpeän ja alemmuuden tunnetta pelaajissa, jotka tietävät jo ilman huomautustakin tehneensä virheen.

– Jos se on hyvä tapa, niin kertokaa minulle miksi. Miten se auttaa sitä pelaajaa?

– Pelaajia pitäisi rohkaista pelaamaan vaistoilla ja omilla vahvuuksilla. Pitää kannustaa, innostaa ja inspiroida, eikä vaan puuttua niihin yksittäisiin suorituksiin. Pitäisi keskittyä prosessiin, jonka pitäisi olla kivaa. Yleensä huippu-urheilijat nauttii kehittymisestä, kun niillä on joku päämäärä, minne ne haluaa mennä. Ne pärjää sen takia, koska ne nauttii siitä. Kahden viimeisen vuoden aikana en ole nauttinut tästä ollenkaan.

Savolaisen omalle Instagram-tililleen julkaiseman videon voi katsoa kahdessa osassa alta:

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Lari Oskari Savolainen (@kalpa99) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Lari Oskari Savolainen (@kalpa99) jakama julkaisu

Artikkeli on julkaistu Oskari Savolaisen luvalla.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira