Maajoukkueet

Suomen kakkosketjua johtava Oliver Sillanpää on tyytyväinen kolmeen voittoon, mutta: ”Ollaan käynnistytty aika hitaasti”

27.08.
2021
Maajoukkueet

Viidesti osunut Oliver Sillanpää on avannut turnauksen mallikkaasti. Kuva: Salibandy.fi

Suomen U19-pojat päättivät alkulohkonsa kolmanteen voittoon kaadettuaan Slovakian. Hyvässä iskussa alkusarjan otteluissa ollut Oliver Sillanpää veti Pääkallon haastattelussa yhteen turnauksen tähänastista antia.

Suomi selvitti alkusarjan puhtaalla pelillä. Isäntämaa Tšekki kaatui avauspelissä 6–4, Latvia jäi jalkoihin lukemin 14–4 ja Slovakia 13–4.

– Kaikissa peleissä on ollut vähän vaikeuksia, eikä se mitenkään täydellistä ole ollut. Ollaan kuitenkin tehty se mitä on vaadittu ja saatu pisteet, eli pitää olla ihan tyytyväinen, puhelimitse tavoitettu Sillanpää summasi.

Toisessa ja kolmannessa pelissä vastaan tulleet Latvia ja Slovakia eivät olleet mittareita Suomen nimekkäälle ryhmälle. MM-kultaa puolustava Tšekki sen sijaan oli kovempi haaste. Suomi nousi maalin takaa voittoon päätöskympillä.

– Omasta mielestä tunnelma joukkueessa on ollut tosi hyvä jo Eerikkilässä. Mutta kyllä se varmasti vaikuttaa positiivisesti, kun saadaan yhteisiä kokemuksia tuommoisen nousun jälkeen. En pidä sitä mitenkään isona juttuna, vaan ennemminkin hyvänä lisä, Sillanpää pohti kysyttäessä oliko Tšekki-pelin voitto henkisesti vapauttava.

Suomen kakkosketjun sentterinä operoinut Sillanpää on ollut hyvässä iskussa. 19-vuotias hyökkääjä on summannut kolmeen peliin tehot 5+2=7 ja on Suomen toiseksi paras pistemies. Sillanpään johtaman kentällisen pelikin on rullannut mallikkaasti. Etenkin sen jälkeen, kun tehot 6+5=11 latonut Matti Minkkinen istutettiin Sillanpään ja Alpo Laitilan rinnalle Tšekki-ottelussa.

– Ollaan kaikki tunnettu kauan, oltu leireillä paljon yhdessä ja pelattu yhdessä. Ketjun roolitukset toimivat tosi hyvin. Alpo on paljon pallolla. Itse pidän keskustaa ja saadaan sitä kautta tilaa Minkkiselle. Hän pelaa toisen pallollisen pelaajan roolia hyvin ja hakee kokoajan paikkoja. Ollaan myös päästy hyvin kääntöihin.

Ylivoimaharjoitukset

Yksi silmille pomppaava huomio Suomen alkusarjan peleistä on runsas ylivoimapelin määrä. Tšekki ja Slovakia ottivat Suomea vastaan kaksi kaksiminuuttista, Latvia peräti yhdeksän. Kaikkiaan 13 ylivoimasta Suomi on hyödyntänyt kahdeksan, käytännössä yhdeksän jos Oskari Tenhon kaksi sekuntia Latvian ensimmäisen jäähyn päättymisen jälkeen laukoma osuma laskettaisiin mukaan.

Sillanpää itse naulasi kolme maalia Latvian verkkoon juuri ylivoimalla.

– On se tosi kova (Suomen ylivoima). Koostumuksetkin ovat vaihdelleet, mikä kertoo, että laatua riittää. Se on varmasti vastustajillekin vaikeaa, kun ei tiedä, ketkä tulee kentälle.

EräViikinkejä seurajoukkuetasolla edustavan ÅIF-kasvatin mukaan ylivoimaa ei kuitenkaan ole hinkattu mitenkään erityisen paljon.

– Ollaan harjoiteltu sitä jonkun verran, mutta ei mitenkään ihmeellisen paljon. Olisiko kolmen lajitreenin lopuksi. Moni pelaa kuitenkin seurajoukkueessa ylivoimaa ja ovat pelanneet jo vuosia. Se tulee sitä kautta aika itsestäänkin.

Toinen silmiinpistävä tilastohuomio on se, että jokainen Suomen 18 kenttäpelaajasta pääsi pisteille alkusarjan otteluissa.

– Kyllä sillä varmasti jotain arvoa on, kun kaikki ovat saaneet onnistumisia ja se varmasti myös miellyttää kaikkia. Ei se kuitenkaan ole mitenkään tärkeä juttu, koska kaikki tietävät oman roolinsa jengissä.

Selkeimpänä kehityskohteena tuleviin mitalipeleihin Sillanpää tunnistaa otteluiden alut.

– Ollaan käynnistytty aika hitaasti. Pallollisessa pelissä voidaan myös olla parempia. Jatkossa pitää pystyä pitämään palloa paremmin ja pääsemään sitä kautta vaarallisempiin paikkoihin. Nyt ollaan tehty paljon maaleja käännöistä ja karvista, Sillanpää analysoi.

Vastaan asettuu naapuri majapaikasta

A-lohkon voittanut Suomi kohtaa huomisessa välierässä joko Ruotsin tai Sveitsin. Molemmat ottelunsa voittaneet joukkueet kohtaavat illalla toisensa B-lohkon päätöspelissä. Suomi saa vastaansa ottelun häviäjän.

Kisojen alla ja niiden aikana on puhuttu paljon siitä, että joukkueet eivät juuri tunne toisiaan, koska kansainväliset pelit ovat jääneet koronapandemian takia pelaamatta. Sillanpää muistelee, että Ruotsin kisaikäluokkaa hän ei ole kohdannut, mutta Sveitsin 2002-syntyneitä vastaan hän on pelannut alkuvuodesta 2020, juuri ennen kuin korona sulki sarjat.

– Hirveästi ei ole keskitytty muihin joukkueisiin. Ollaan katsottu vähän pelejä, mutta ei kummastakaan ole juurikaan tietoa. Illan ottelun jälkeen palaveerataan ja katsotaan tulevaa vastustajaa tarkemmin.

Mielenkiintoinen sivujuonne tulevan välierän alla on se, että Ruotsi ja Sveitsi majoittuvat Suomen kanssa samassa hotellissa kisapaikalla Brnossa. Henkistä sodankäyntiä ei kuitenkaan ole aloitettu, Sillanpää naurahtaa.

– Aika omissa oloissa kaikki ovat olleet. Ruotsalaisia on tullut pari kertaa vastaan hississä. Puhun äidin kanssa ruotsia kotona, joten ymmärrän hyvin, mitä he puhuvat. Konflikteja ei ole tullut.

Päivitys: Suomi kohtaa Sveitsin lauantaina klo 18.30 alkaen. Ruotsi-Tshekki-välierä pelataan klo 15.30 alkaen.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira