Maajoukkueet

Suomi on porhaltanut Ruotsin ohi salibandyssa – miten siihen suhtaudutaan länsinaapurissa?

21.08.
2021
Maajoukkueet

Ruotsalaisten ilonaiheet jäivät viime kohtaamisissa vähäisiksi. Kuva: salibandy.fi

Suomi ja Ruotsi pelasivat viime viikolla kaksi maaottelua, joissa Ruotsi oli molemmissa vastaantulija. Suomi voitti pelit 8-3 ja 8-4 ollen selkeästi länsinaapuria parempi.

Perttu Kytöhonka kirjoitti näkökulmassaan alkuviikosta siitä minkälainen kuilu Suomen ja Ruotsin välillä on tällä hetkellä. Kytöhonka kuului Ruotsin valmennusjohtoon vuodet 2019-2020.

Vuoden 2021 alusta alkaen Ruotsilla on ollut kaksi päävalmentajaa, Thomas Brottman ja Niklas Nordén, mikä on jokseenkin erikoinen ratkaisu. Ensimmäiset koitokset eivät lähteneet kovin hyvin liikkeelle. Suomi ja Ruotsi mittelivät edellisen kerran marraskuussa 2019 ennen koronaviruspandemian puhkeamista. Syksyn 2019 pelit olivat tasaisia, mutta nyt vaakakuppi näyttäisi kääntyneen Suomen eduksi.

Ruotsalaisen salibandylehden Innebandymagazinetin toimittaja Henrik Jansson kertoi tietoja Ruotsissa käytävästä keskustelusta sekä reaktioista. Yleisesti ottaen länsinaapurissakin nähdään Suomen olevan niskan päällä.

Ruotsi hävisi Suomelle kaksi kertaa selvänumeroisesti viime viikolla. Miten Ruotsissa koetaan maiden välinen voimasuhde, ja kumpi on edellä tällä hetkellä?

– Suomi on selkeästi edellä, kaikki ovat siitä yksimielisiä. Minun mielestäni tavallaan jopa selkeämmin kuin koskaan aiemmin, ja viime MM-kisoissa tilanne oli vielä aika lailla 50/50. Nyt Suomi on suuri ennakkosuosikki. Osa ruotsalaisista on huolissaan, ja osan mielestä kyse on uuden prosessin alusta.

– Henkilökohtaisesti en ole varma onko Ruotsi edes toiseksi paras tällä hetkellä. Viime kisoissa oli lähellä, että Sveitsi olisi voittanut Ruotsin ja heidät on todennäköisesti yhä vaikeampi voittaa tänä vuonna. Uskon, että viime viikon tulokset ja Suomen selkeä paremmuus kahdessa pelissä sekä kaikissa kuudessa erässä yllättivät ruotsalaiset. Tämä koskee myös pelaajia ja valmennusta.

Missä asioissa suomalaiset ovat ruotsalaisten mielestä nyt selkeimmin ruotsalaisia edellä, ja mitä seikkoja ruotsalaisten tulisi kehittää kisoja kohden?

– Sepä se. Kyse on oikeastaan aivan kaikesta. Valmennus keskittyi paljon uuteen pelisysteemiin ja suomalaiset näyttivät olevan erityisen paljon edellä erikoistilanteissa sekä vapaalyönneissä, joita Ruotsi ei ole vielä työstänyt. Se mikä saa ihmiset huolestumaan on iso ero henkilökohtaisella tasollla. Tärkeät asiat kuten laukausten blokkaus ja laukominen. Suomalaiset vaikuttivat paljon kurinalaisemmilta pallon kanssa ja ilman sitä.

Ruotsi vaihtoi valmennustaan vuodenvaihteessa. Mitä ruotsalaiset ajattelevat uudesta valmennusryhmästä?

– Kyseessä on kaksi suosittua valmentajaa, jotka ovat olleet menestyneitä SSL:ssä. Erityisesti Brottman, jonka onnistumistaso finaalipeleissä on ollut mieletön. Nordén ei ole valmentanut yhtä hyviä joukkueita, mutta pääsi kerran finaaliin Växjön kanssa.

– Osa ihmisistä ajattelee, että he ovat liian erilaisia. Brottman on rauhallinen ja perinteisiin nojaava. Nordén on taasen tunteellinen ja haluaa olla innovatiivinen sekä kokeilla uusia asioita. Uusi pelityyli on todennäköisesti yli 90% Nordénin ideointiin perustuva. Mutta ehkä he täydentävät toisiaan hyvin. Se jää nähtäväksi.

Onko Ruotsissa kuultu kriittisiä ääniä siitä, että valmennusryhmää vaihdettiin vuosi ennen kisoja?

– Eipä oikeastaan. Tässä on kaksi suosittua valmentajaa ja oli tunne, että Ruotsin pitäisi muuttaa jotain. Edellinen projekti jätti joitain kysymysmerkkejä ilmaan. Ehkä ei kuitenkaan osattu odottaa näin suurta muutosta pelisysteemiin näin vähän ennen MM-kisoja. Se saattaa vaikuttaa hiukan naiivilta.

Ruotsin joukkueessa oli mukana jonkin verran täysin uusia nimiä. Miten he pärjäsivät?

– Suurin osa heistä ei ollut tarpeeksi hyviä. En usko, että yksikään heistä ainakaan paransi mahdollisuuksiaan päästä MM-kisoihin.

Osa ruotsalaista tähtipelaajista ei ollut mukana Eerikkilässä. Miksi?

– Nilsberthillä (Robin) on joitain loukkaantumispulmia. Kim Nilssonin piti pelata, mutta hän peruutti jostain syystä reissun. Rasmus Enstöm sekä Alexander Galante Carlström ovat taidoiltaan niin tuttuja pelaajia, että heidän paikkansa on varma. Tämän vuoksi näyttötilaisuus haluttiin antaa muille pelaajille. Alexander Ruddilla on ollut vaikeuksia lain kanssa ja hän ei ole pelannut hetkeen lainkaan, Jansson summasi.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen