F-liigasta tarjoillaan ensi kaudella enemmän laatulähetyksiä – ”Viime kausi oli katsojaluvuiltaan kolmen vuoden paras”

SSBL Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Nurminen kertoi, että F-liigasta tulee ensi kaudella aiempaa enemmän laatulähetyksiä. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

SSBL Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Nurminen kertoi, että F-liigasta tulee ensi kaudella aiempaa enemmän laatulähetyksiä. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Salibandyn suomalainen kärkituote F-liiga käynnistyy syyskuun kolmantena viikonloppuna naisten (18.9.) ja miesten (19.9.) sarjan osalta. Tulevan kauden televisio- ja verkkolähetysten kohtalo on kiinnostanut lajin seuraajia.

F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen avasi lähetystilannetta Pääkallolle ja liigapomolla oli hyviä uutisia niille, jotka ovat kaivanneet lisää laatutuotantoja liigapeleihin.

– TV-tuotteeseen tulee kehitystä siinä mielessä, että Sanoman ja Ruudun manuaalisia tuotantoja tulee 35+5 (miesten liiga+naisten liiga) runkosarjan osalta. Nämä ovat tuotannoltaan korkealaatuisempia 2+4 kameran tuotantoja, joissa kaikissa on mukana aina myös studio-osuus sekä haastatteluita. Tuotannon laatua korotettiin, Nurminen kertoo.

Ruudun tuottamien lähetysten määrä siis vähenee jonkin verran, mutta laatu kasvaa. Studioisäntinä toimivat Panu Markkanen sekä Toni Lötjönen ja selostuksesta vastaa Tuomo Reponen. Lähetysten vieraina nähdään alustavasti ainakin lajin legendoihin kuuluvia nimiä kuten Tero Tiitu ja Mikko Kohonen.

Liigaseuroilla on taasen yhä suurempi vastuu lähetysten kokonaispaletista.

– Loput miesten liigan pelit lähetetään seurojen tuottamina ja se on ollut seurojen toive, että pääsevät vahvemmin mukaan tuotantoihin. On jo sellaisia seuroja, jotka laadun osalta pääsevät jo sille laadun tasolle mitä Ruutu tarjoaa. Aiemmin on ollut seuroja, jotka eivät ole pelilähetyksiä tuottaneet, mutta nyt se on miesten puolella sarjamääräyksessä.

– Näissä seurojen tekemissä peleissä on selostukset ja väliaikahaastattelut mukana. Osa seuroista, joilla on vähemmän kokemusta lähetyksistä, kokee tietysti pientä painettakin tuotannoista, Nurminen valottaa.

Jokaista naisten liigan peliä ei tulla todennäköisesti lähettämään, mutta seuroja on tuettu toiminnassa.

– Kaikille F-liigan naisten joukkueille on nyt myös annettu tuotantovälineet ja tekniikka lähetysten toteutukseen, mutta heillä ei samaa sarjamääräyksen velvoitetta ole. Paremman tekniikan myötä tuotannon laatu kuitenkin paranee joukkueiden tarttuessa toimeen. F-liigassa on myös neljä seuraa, joilla on joukkueet molemmissa sarjoissa, mitä voi käyttää hyödyksi tässä asiassa.

Avauskierrokselta lähetetään ensimmäinen laadukkaampi lähetys.

– 19.9. tulee ensimmäinen Ruudun tuottama lähetys Classic-Happee, joka näkyy myös Jimin kautta. Sen jälkeen ennen maajoukkuetaukoa on päätetty kaikkiaan yhdeksän Ruudun lähetyksen aikataulut. Sen jälkeen on jäljellä vielä 26 tällaista peliä. Ensimmäinen naisten naisten liigan Ruudun tuottama lähetysottelu on 18.12. pelattava TPS-Classic, Nurminen kertoo.

Silloisen Salibandyliigan ja nykyisen F-liigan välinen lähetyssopimus solmittiin vuonna 2018. Silloin sopimus oli mallia 3+2 vuotta. Ensimmäinen optiovuosi on siis lähtemässä käyntiin ja muutokset osuvat sinällään oivaan saumaan.

– Ei ollut kovin yksinkertaiset neuvottelut lähteä muovaamaan näin suuria muutoksia. Seuroilla oli tosiaan halua päästä lähemmin mukaan tuotantoihin ja määräämään itse enemmän sisällöistä. Sen kautta myös subventoimaan jotain rahallisesti tuotannoista.

– Sanomalla on viime vuosina ollut laaja tarjonta, mutta tuotanto on ollut melko tasalaatuista. Viime kevään finaalit olivat jo selkeä parannus laadullisesti. Silloin 3,5 vuotta sitten neuvoteltu sopimus oli siihen ajankohtaan paras neuvottelutulos, mutta ajat ovat sittemmin muuttuneet nopeasti.

– Seurojen kanssa neuvoteltiin asiasta koko kevättalvi. Toukokuussa saatiin asiat maaliin ja esiteltiin suunnitelmat hyvässä hengessä kesäkuussa. Kokonaisratkaisu osoittaa, että Sanoma uskoo F-liigaan ja salibandyn kehitykseen. Viime kausi oli katsojaluvuiltaan kolmen vuoden paras. Koronalla oli toki vaikutusta, mutta uskon kasvun jatkuvan, vaikka yleisö palaisi lehtereille, Nurminen selventää.

Tarjontaa myös ulkomaille

Lajiseuraajille on ollut mahdollisuus katsoa joitakin harjoituspelejä uuden konseptin kautta. F-liigaTV:n kautta on lähetetty kaikkiaan kolme ottelua. Uusi palvelu ei ole kuitenkaan Suomeen suunniteltu.

– F-liigaTV liittyy kansainvälisen toiminnan kehitykseen. Liittyy siihen samaan kaupalliseen strategiaan, joka julkaistiin joitain vuosia sitten, ja jonka perusteella F-liiga aikoo olla maailman arvokkain salibandysarja tällä vuosikymmenellä. Viime vuosina liigaa on näytetty 55 ottelun verran Tshekissä ja Slovakiassa. Latviassa näytettiin paikallisen liiton toimesta kolme peliä. Yksi peli pelattiin silloin 2017 Singaporessa.

– Tämä ei ole itsetarkoituksellista, mutta mahdollistaa sitä jos haluaa olla maailman paras. Seurat ovat olleet tässä mukana ja Sanoma tukee toimintaa. Me hoidetaan maksupalvelu ja striimit. Jokainen peli on ostettavissa joko yksittäin tai kuukausipassia hyödyntäen. Tarkoituksena on tehdä maltillinen hinnoittelu, millä maksimoidaan kiinnostusta, Nurminen aloittaa ja jatkaa.

– Lähetykset ovat siten geoblokattuja, että ne ovat vain ulkomailla katsottavissa, sillä Sanoma omistaa lähetysoikeudet Suomessa. Tämä täydentää meidän tarjontaa ja F-liigaseurat ovat asiasta innoissaan. Julkaisemme aiheesta lisää tietoa myöhemmin myös kansainväliseen jakeluun.

– Alustaa on testattu kolmen harjoituspelin osalta ja se toimii. Ensimmäinen lähetys tulee SuperCupista ja se on ilmainen. Kansainvälisten lähetysten osalta maksuvalmius on kiinnostava asia seurattavaksi, Nurminen kertoo

Sanoman ensimmäiset studiolähetykset:

Su 19.9. Classic – Happee (JIM)
Pe 24.9. Oilers – Classic
La 2.10. Happee – SPV
Ke 6.10. ErVi – TPS
Su 24.10. SPV – Indians
Ke 27.10. TPS – Karhut
Ke 3.11. Nokian KrP – Classic
Pe 12.11. Oilers – TPS
Pe 19.11. Indians – ErVi

Maajoukkuetauko*

18.12. TPS – Classic (Naiset)
*=Ruutu ilmoittaa maajoukkuetauon jälkeiset seuraavat studioidut lähetykset syksyn aikana.