Hautaniemi pelasi vahvat Ruotsi-ottelut Kainulaisten kanssa – ”Halutaan tehdä vastustajan elämästä helvettiä”

Mikko Hautaniemen pysäyttäminen vaatii usein kovia otteita. Kuva: Juhani Järvenpää

Mikko Hautaniemen pysäyttäminen vaatii usein kovia otteita. Kuva: Juhani Järvenpää

Suomi kärsi sunnuntaina viikonlopun toisen tappionsa Ruotsin käsittelyssä. Sinikeltaiset veivät voiton Lahdessa maalein 4-1.

Numerot mairittelevat hiukan Ruotsia, sillä peli oli melko tasainen. Suomen esitys ei ollut erityisen hyvä ensimmäistä erää lukuunottamatta. Ruotsi ei varsinaisesti vienyt peliä, mutta oli kuitenkin Suomea tehokkaampi ja puolusti hyvin. Lauantain Vantaan pelin Ruotsi voitti 4-3.

Lauantain pelissä Suomi aloitti huonosti, mutta paransi. Sunnuntaina alku oli hyvä, mutta loppu meni toisin päin…

– Niin se meni. Panostettiin tuohon alkuun ja mielestäni eka erä meni oikein hyvin. Sitten en tiedä mikä oli. Vähän puskettiin päätä seinään, viikonlopun suomalaisiin valopilkkuihin kuulunut TPS-laituri Mikko Hautaniemi kommentoi pelin jälkeen Lahdessa.

Hautaniemi oli lauantaina Suomen parhaimmistoa tullessaan ottelun puolenvälin paikkeilla Justus ja Rasmus Kainulaisen kanssa samaan kentälliseen. Veljeksillä ei ole vielä MM-kokemusta, kuten Hautaniemellä, mutta hyökkäyskentällinen antoi vahvat näytöt MM-kotikisoja ajatellen. Kolmikko oli Ruotsille vaikea pideltävä.

– Tosi hyvin sujui. Pelataan aika yksinkertaisesti ja halutaan tehdä vastustajan elämästä helvettiä tuolla kentällä. Semmoisia aika isoja poikia ollaan. Ennakkoluulotonta peliä meidän kentältä. Tänään ei kuitenkaan saatu ekan erän jälkeen peliä oikein mylläämään, Hautaniemi pohti ketjudynamiikkaa.

Lauantain pelissä Hautaniemi onnistui myös maalinteossa, mutta isokokoisen hyökkääjän arvon voi mitata monella tavalla. Turkulainen vääntää ja kääntää vastustajan puolustuksen kanssa, ja on pelaaja joka omilla otteillaan sytyttää myös Suomen joukkuetta.

Hautaniemi harvoin tekee mitään turhaa ja ylimääräistä. Vaikka laituri osaa myös yllättää niin pienet pelin sisäiset ratkaisut ovat usein fiksuja pallon kanssa ja ilman, vaikka liike ei ole sulavinta tasoa. Pallon suojauksessa mies lienee maailman kärkeä, mikä taas pakottaa vastustajat usein rikkomaan pallon napatakseen.

– Eilen oli vahva peli, mutta tänään meni omasta mielestä ensimmäisen erän jälkeen vähän penkin alle. Siinä mielessä olen pettynyt omaan suoritukseen. Simppelit asiat tein hyvin, mutta ne nyt pystyy tekemään unissaankin. Pitää pystyä parantamaan selvästi, Hautaniemi ruoti esityksiään.

Missä Ruotsi oli eniten edellä näissä peleissä?

– Tällä kertaa ne käänsi tosi hyvin ja pitivät palloakin ihan ok.

Elokuun puolivälissä Suomi pöllytti Ruotsia Eerikkilässä 8-3 ja 8-4. Silloin kokoonpanot olivat kuitenkin erilaiset ja Ruotsilta puuttui omia kärkinimiään.

– Joo ihan täysin eri kokoonpanot oli silloin.

Jäikö niistä peleistä liian hyvä fiilis puseroon?

– Onhan se tietty mahdollista, että eikö ihmismieli sillä tavoin toimi, että kahden selvän voiton jälkeen saattaa aliarvioida. Voi olla, että niin kävi, mutta niin ei saisi käydä. Me hävittiin ja vastustaja oli selvästi parempi tänä viikonloppuna, Hautaniemi linjasi.

Tasapuolisuuden nimissä Suomella ei ollut Lahdessa ja Vantaalla paras mahdollinen kokoonpano. Eemeli Salin, Lauri Stenfors ja Nico Salo olivat pois loukkaantumisten vuoksi. Lahden pelissä Suomella ei ollut kokoonpanossa Saloa eikä Joonas Pylsyä, jotka ovat lähtökohtaisesti Suomen ykkös- ja kakkossentteri.

Onko tällaisilla harjoitusmatseilla ja niiden tuloksilla merkitystä? Historiaa jos katsoo niin MM-pelit ovat eronneet aika paljonkin harjoituspeleistä, eikä niistä voi paljoa vetää päätelmiä. Pelaajan kannalta tilanne on Hautaniemen mukaan yksinkertainen.

– En osaa sanoa onko näillä tuloksilla merkitystä. Minun tehtävä on vain treenata täysillä ja pelata sitten kun menee kentälle. Mulla on simppeli homma, Hautaniemi vakuutti.

Lue myös:
Suomelle viikonlopun toinen tappio Ruotsia vastaan – Nilsson kovassa iskussa
Kovaan kuntoon päässyt Jani Kukkola ei ota stressiä MM-paikastaan: ”En laita siihen hirveästi fokusta”
Heikko avauserä koitui Suomen kohtaloksi Vantaalla – Ruotsi voitti 4-3

Petteri Nykyn mietteitä viikonlopun maaotteluista ja MM-valinnoista julkaistaan maanantaina Pääkallossa.