Maajoukkueet

Jatkoaikatrilleri päättyi Suomen kultajuhliin! – kolmesti osunut Suvi Hämäläinen U19-tyttöjen sankari

05.09.
2021
Maajoukkueet

Suomi juhlii U19-tyttöjen MM-kultaa. Kuva: Adam Troy/IFF

Suomi juhlii salibandyn alle 19-vuotiaiden tyttöjen maailmanmestaruutta. Äärimmäisen tiukka finaali päättyi Suomen kultajuhliin 5–4-jatkoaikavoitolla. Suomen sankariksi nousi hattutempun finaalissa naulannut Suvi Hämäläinen.

Ottelun avauserässä emäntäjoukkue Ruotsi oli hienokseltaan niskan päällä. Se pyöritti kuitenkin palloa kaukana Suomen maalista, eikä luonut jatkuvaa uhkaa tiiviisti puolustaneen Suomen maalille.

Finaalin kuparisen rikkoi Suomen ykköspyssy, kolme kertaa välierässä osunut Suvi Hämäläinen vastahyökkäyksen päätteeksi. Ulla Valtola leikkasi pallon kanssa keskustaa kohti, syötti pelivälineen Hämäläiselle, joka otti yhden kosketuksen eteenpäin ja latasi pallon tarkasti Ruotsin verkkoon.

Ruotsin kapteeni Maja Viström pääsi yrittämään tasoitusta rankkarista ajassa 15.43. Rankkarin Ruotsi sai Suomen puolustajan blokattua keltapaitojen maalintekoyrityksen molemmat polvet kentässä. Viström vei pallon rystylle, mutta hyvin mukana ollut Juulia Kataja venyi varmaan torjuntaan.

Vajaa minuutti myöhemmin Ruotsi tuli kuitenkin tasoihin. Suomen maalin edustalla pyörinyt kakkospallo päätyi Nellie Ohgrenille, joka sivalsi pelaajasuman takaa tarkan laukauksen maalin kattoon.

Ruotsin avauserän hallintaa kuvastivat myös maalivahtien torjunnat. Kataja venyi pallon tielle 10 kertaa, kun virkasisko Stina Callerfjord selvisi kahdella kopilla.

Toisessa erässä pelinkuva tasoittui ja Suomi pääsi paremmin pelin juonesta kiinni. Avauserän tapaan maalinteon aloitti Hämäläinen, joka osui ylivoimalla lähivaparikuvion päätteeksi ajassa 22.19. Syötön kirjasi Pinja Myllymäki.

Ruotsin tasoitus tuli reilut 10 minuuttia myöhemmin ja todella onnekkaalla tavalla. Matilda Lindgrenin kaukaa lähtenyt kaaliperhonen muutti suuntaa maalin edessä peitolla olleesta suomalaispelaajasta ja pomppi verkon perukoille.

Toisen erän torjunnat kirjattiin 3–3.

Kolmannessa erässä kupletin juoni jatkui samankaltaisena. Ajassa 44.54 Valtola purjehti omalta kenttäpuoliskolta ruotsalaisviisikon läpi ja huipensi upean soolonsa niittaamalla Suomen 3–2-johtoon.

Riemua kesti reilut kolme minuuttia, kunnes Ruotsi kiri jälleen tasoihin. Länsinaapuri sai onnistuneen jatkopaineen avulla pallonriiston hyökkäysalueen kulmasta ja pelasi kuulan nopeasti toiseen laitaan vapaana ollelle Lindgrenille. Ruotsalaispuolustaja ampui finaalin toisensa tarkalla kudilla etukulmaan.

Suomen kuitti tuli kolme minuuttia myöhemmin Sanni Uimarihuhdan toimesta. Meri-Helmi Höynälä katkaisi keskialueella vastustajan karmivan avausyrityksen, levitti 3v2-hyökkäyksessä laitaan Uimarihuhdalle, joka laukoi toisella kosketuksella tulisesti takayläkulmaan.

Johtoasema kuitenkin mureni reilut kolme minuuttia ennen loppua. Suomen viisikko nukahti pahasti Ruotsin kulmavaparissa ja Philippa Blom pääsi ykkössektorista lataamaan tasoituksen.

Kahden viimeisen minuutin aikana molemmilla oli muutama kelpo tontti. Etenkin Cira Virta oli lähellä maalintekoa puolittaisesta läpiajosta, mutta ujutus pysähtyi torjuntaan. Molemmat maalivahdit torjuivat päätöserässä kolme kertaa.

Jatkoajan alkajaiseksi Suomella oli huipputontti, mutta Callerfjord venyi Ruotsin maalilla maailmanluokan torjuntaan, Hämäläisen päästyä yrittämään maalintekoa lähietäisyydeltä.

Kultamitalin maku maistui suomalaisten suussa toistamiseen viiden minuutin kohdalla, kun Hämäläinen pelasi vastahyökkäyksessä tyhjän maalin taustalta nousseelle Valtolalle. Puolustajan kurotus osui kuitenkin vain sivurautaan.

Jatkoaikaa hallinneen Suomen yritys palkittiin hetkeä myöhemmin. Ruotsalaiset saivat hyökkäyksen jo kertaalleen katki, mutta kakkospallon poiminut Alma Laitila syötti Hämäläiselle, joka täydensi hattutemppunsa tarkalla kudilla suoraan syötöstä. Kellot pysähtyivät aikaan 66.30.

Suomen parhaana palkittiin tehot 1+1 kirjauttanut Ulla Valtola. Sekä finaalissa kolmesti maalannut Hämäläinen että Valtola valittiin myös turnauksen tähdistökentälliseen.

Ottelun tilastot

Ikäluokan maailmanmestaruus oli Suomelle sen historian toinen. Edellinen tuli keväällä 2012. Samalla Suomi rikkoi finaalikirouksensa Ruotsia vastaan. Kolme edellistä MM-turnausta toivat kolme hopeaa, mestaruuden matkatessa joka kerta länsinaapuriin.

Pronssia turnauksessa voitti Tšekki, joka kaatoi Sveitsin aiemmin päivällä pelatussa pronssiottelussa lukemin 6–2.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira