Miten salibandyn sääntökirja muuttuu 1.7. 2022? Termeistä sukupuolineutraaleja, fyysisen pelin sanasto muuttuu

Salibandysääntöihin tulee ainakin pieniä muutoksia ensi kesänä. Kuva: Juha Käenmäki

Salibandysääntöihin tulee ainakin pieniä muutoksia ensi kesänä. Kuva: Juha Käenmäki

Salibandyn kansainvälistä säännöstöä on ruuvailtu jälleen uuteen uskoon. Tuoreimmat säännöt tulevat voimaan 1.7. 2022.

Varsinainen muutosprosessi aloitettiin jo vuoden 2020 alkupuolella. Lopullisen päätöksen Sääntö- ja kilpailukomitean uusista sääntömuutoksista teki Kansainvälisen Salibandyliiton hallitus.

Sääntökirjan tekstimuotoon tehtyjä muutoksia

Sukupuolineutraalius: Kansainvälisissä säännöissä ei käytetä enää jatkossa termiä ”he”, joka viittaa mieheen, vaan viittaukset ovat jatkossa sukupuolineutraaleja.

Sanahakemisto: Sääntöihin lisätään yleisimpien salibandytermien sanasto. Tällä pyritään selventämään lajin sääntöjä sellaisille henkilöille, joille laji ei ole ennestään tuttu.

Rakenteellisia muutoksia: Sääntökirjaa muutetaan rakenteellisesti loogisempaan suuntaan. Koskee erityisesti jäähyosiota.

Varsinaisia sääntömuutoksia:

2+2 minuutin rangaistus korvaa viiden minuutin rangaistuksen ja termit ”vähäinen” sekä ”merkittävä” rangaistus otetaan mukaan: Viiden minuutin jäähy ratkaisee usein salibandyottelun. Sen vuoksi sitä myös käytetään liian harvoin. Vähentämällä rangaistuksen määrää hiukan, toivotaan, että sitä käytettäisiin oikeissa kohdissa oikein. Pelaajien odotetaan myös oppivan olemaan tekemättä vakavampia rikkeitä ajan myötä rangaistuksen pelossa.

Fyysisen pelaamisen terminologia muuttuu: Uudenlainen terminologia koskien fyysistä pelaamista tulee osaksi sääntökirjaa. Fyysisen pelaamisen termistöä pidettiin epäloogisena ja niiden kääntämistä vaikeana. Tämän vuoksi säännöissä on neljä uutta merkittävää termiä: varomaton, holtiton, väkivaltainen ja raaka. Näistä voidaan jakaa neljän eri tyypin rangaistuksia, joista osa on vähäisiä, osa merkittäviä joiden lisäksi on kahdenlaisia ottelurangaistuksia.

Pelaaja saa potkaista palloa useammin kuin kerran: Vuonna 2018 muuttui siten, että jalkasyöttö otettiin käyttöön ja sääntöä on kehitetty eteenpäin, jotta pelaaminen olisi jouhevampaa.

Ylivoiman saanut joukkue jatkaa pelaamista vapaalyönnillä myös siirretyn rangaistuksen tapauksessa: Vuonna 2018 tuli voimaan sääntö, jonka mukaan peli jatkuu vapaalyönnillä ylivoimalle päässeen joukkueen toimesta. Nyt sääntöihin lisätään, että asia koskaa myös tilanteita, joissa on ollut kyseessä siirretty rangaistus.