Liigat

Pääkalloennakko: Karhut ei säkenöi, mutta voi tehdä tarvittavan liigapaikan säilyttääkseen

17.09.
2021
Liigat

Karhut oli Divarin paras viime kaudella, mutta tulevalla kaudella haaste on tyystin erilainen. Kuva: Juhani Järvenpää

Porilainen Karhut palaa liigatasolle muutaman Divarin kauden jälkeen ja aloittaa kauden sunnuntaina 19.9. kotiottelulla EräViikinkejä vastaan.

Lähtökohdat:
Viime kaudella Karhut oli Divarin runkosarjan kakkonen, mutta kokonaisuutta katsoen selkeä ykkönen. Se kaatoi Rangersin lopulta melko helposti Divarin finaaleissa. Edellisellä kaudella sillä oli vaikeuksia saada edes kunnollista kokoonpanoa kasaan, mutta kauden 2020-21 Karhut esiintyi vakuuttavasti hyvällä ryhmällä.

Edellinen liigavisiitti kaudella 2018-19 ei ollut hyvä porilaisittain ja hissi vei samantien takaisin Divariin. Silloin vaikutti siltä, että Karhut ei ollut valmis liigavauhtiin. Nyt joukkuetta on kypsytetty myös pelitavallisesti, ja se näkyi jo viime kauden runkosarjan maalierossa 162-90, joka oli lopputulemaltaan lähes 50 maalia edellistä Divarin kautta parempi.

Karhut ei juuri kursaile pelillisessä mielessä. Se puolustaa tiivisti syvältä ja maltilla, sitä kautta vastahyökkäyksiä hamuten. Edellisellä visiitillä Karhut yritti monipuolistaa pallollista pelaamistaan, mutta se karahti jossain määrin kiville, eikä joukkueella ollut oikein selkeää sabluunaa pelillisesti.

Karhut on viime vuosina myös satsannut fyysisen puolen kehitykseen fysiikkavalmentaja Juhani Honkavuon johdolla. Sen ansiosta ryhmä on myös fyysisesti valmiimpi liigavauhtiin. Vaikka ryhmä ei varsinaisesti onnistunut siirtomarkkinoilla, niin pelitavan ollessa suuremmalle osalle selkeä, on sillä paremmat onnistua altavastaajasalibandyn kautta kuin viimeksi idealistisemmalla tyylillään.

Karhut pelasi viisi harjoituspeliä. Nokian KrP tarjosi kovan koulutuksen 15-2-lukemin, mutta Divarin Pirkat kaatui selkein luvuin. Päävastuksiin kuuluvaa Nurmon Jymyä vastaan pelatuissa peleissä molemmat joukkueet ottivat selvälukuisen voiton kotikentillään.

Kokoonpano:
Porilaisten ykkösvahti on kokenut pääsarjapelaaja Arvid Vonk, jolla on liigamuistoja Tampereen Kooveesta ja Nokian KrP:sta. Myöskin kokenut Tomi Bergendahl jatkaa varavahdin roolissa.

Puolustuksessa tärkeää oli, että kokeneet Tatu Ruohonen, Kalle Santanen, Aapo Tamminen ja Tuomas Puisto jatkoivat joukkueessa. Erikoisempia vahvistuksia joukkue ei saanut puolustukseen, mutta toisaalta lähtijöitäkään ei juuri ollut. Tähtiluokan puolustajia joukkueessa ei ole, mutta toisaalta pallollista taitoa on jonkin verran, siinä missä puolustustaitojakin.

Hyökkäyksessä Karhuilla on yksi ehdoton timantti, ja se on vielä kauden alkaessa alaikäinen Juuso Ahola. Laituri on taitava ja moderni hyökkääjä, joka voi hyvinkin breikata parrasvaloihin jo ensimmäisellä liigakaudellaan. Kokeneemmista pelaajista Ville Salonen on luotettava sotaratsu, siinä missä Eero Vanhatalokin. Tomi Jerkku on onnistunut liigatasolla lähes piste per peli -tahdilla, joten tulosvastuuta voi sälyttää rightin pommittajan harteille. Uusista pelaajista Eerik Lukkari on näyttänyt maalinteko-osaamista Divarin tasolla iskemällä 125 osumaa 155 otteluun, mutta nyt Oulun seudulta länsirannikolle siirtyneeltä pelaajalta odotetaan osumia astetta kovemmalla tasolla.

Kokonaisuudessaan Karhujen kokoonpano on hyvin tasapaksu, eikä varsinaisia tähtitason vonkaleita löydy ryhmästä. Viime kaudella Pekka Nylund muodosti kenttiä siten, että joukkue paineli oikeastaan kolmella tasaisella viisikolla. Liigatasolla tilanne on kuitenkin hiukan erilainen, ja voi olla että parhaat munat pitää lyödä samaan koriin.

Kiinnostava pelaaja: Juuso Ahola
Ahola meinasi jo jättää Karhut, mutta oli joukkueen kannalta hyvin tärkeää, että huippulahjakkuus jäi vielä joukkueeseen. Moderni pelaaja, joka on taitava pallon kanssa, liikkuu hyvin ja operoi hyvän pelisilmän kanssa pallon kanssa sekä ilman sitä. Aholalla on myös hyvä laukaus. Liigavauhtia nuorukainen ei ole vielä päässyt maistamaan, mutta kaudet Divarissa ovat antaneet ymmärtää, että Ahola pärjää hyvin aikuisten tasolla. Rooli tulee todennäköisesti olemaan hyvin merkittävä jo debyyttikaudella.

Tähtipelaaja: Tomi Jerkku
Nouseva tähti: Juuso Ahola
Päävalmentaja: Pekka Nylund

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Pääkallo.fi