Liigat

Pääkalloennakko: Kellarikerroksessa kuumat oltavat – onko Classic vieläkään lyötävissä valtaistuimelta?

18.09.
2021
Liigat

Classicilla on liigan laadukkain miehistö. Kuva: Esa Takalo

Miesten F-liiga käynnistyy sunnuntaina 19.9. täydellä kierroksella. Tässä uutisessa on Pääkallon kauden kokonaisranking kaikkine ennakoineen.

Ennakoiden ranking perustuu kuuden asiantuntijoiden arvioihin, joista on otettu keskiarvo. Linkkien takaa löytyvät myös joukkuekohtaiset ennakot.

Ennakkotekstin alla on vielä KalloCastin tuore jakso, jossa arvioidaan tulevaa kautta puhemuodossa.

Näin pelataan kaudella 2021-22

Runkosarjassa joukkueet kohtaavat kahdesti, eli jokainen joukkue pelaa runkosarjassa 26 ottelua. Yhteensä otteluita pelataan runkosarjassa 182. Runkosarjan jälkeen joukkueet sijoilta 1.-8. jatkavat playoffseihin.

Runkosarjan kaksi viimeistä joukkuetta (13. ja 14.) putoavat Divariin ja 12. sijoittunut joukkue pelaa F-liigakarsinnassa Divarin sijoille 1.-7. sijoittuneiden joukkueiden kanssa. F-liigakarsinnassa F-liigan 12. sijoittunut joukkue ja Divarissa sijoille 1.-2. sijoittuneet joukkueet saavat karsinnan ensimmäisessä vaiheessa valita vastustajansa Divarin sijoilta 4.-7.

F-liigakarsinnassa pelataan kolmivaiheiset pudotuspelit paras viidestä järjestelmällä ja karsinnan voittaja pelaa F-liigassa kaudella 2022-23.

F-liiga pelataan kaudesta 2022-23 eteenpäin 12 joukkueen kolminkertaisena sarjana eli jokainen joukkue pelaa runkosarjassa 33 ottelua.

Avauskierros:
19.09.2021 17:00 Ideapark Bläk Boks Classic – Happee Ruudun studiolähetys (TV-kanava Jim klo 16.30)
19.09.2021 17:00 Porin UT Karhut – EräViikingit Ruutu
19.09.2021 17:00 Raholan lk Nokian KrP – Jymy Ruutu
19.09.2021 17:00 Seinäjoen Urheilutalo SPV – LASB Ruutu
19.09.2021 17:00 Loimua Areena Steelers – OLS Ruutu
19.09.2021 17:00 Trio Sport Center Tiikerit – Indians Ruutu
19.09.2021 17:00 Kupittaan ph TPS – Oilers Ruutu

1. Classic, Tampere

Perustelu sijoitukselle:
Viime kaudella Classicilla oli jo hiukan nuhaisempia vaiheita kauden aikana, mutta se lopulta pelasi finaaleissa huiman ylivoimaisella tasolla. Classicin suurin pelillinen vahvuus on sen mukautuvaisuus. Se voi hallita tapahtumia pallon kanssa, tai puolustaa nöyrästi ja hyökätä vastustajan antaessa sauman. Classic pystyy sekä nopeaan että hitaaseen hyökkäspeliin parhaimmillaan sarjan laadukkaimmin. Toki tässä avittaa huippulaadukas miehistö josta kaksi kentällistä on maajoukkuepelaajia (+maalivahti), ykkösviisikko on täysin ylivoimanen kentällinen ja Sami Johansson pitelemätön maaliseppo. Krister Savosen paluu levensi joukkueen jo ennestään laadukasta ryhmää. Classicin kohdalla pitää enemmänkin miettiä syitä miksi se ei voittaisi mestaruutta, kun haastajien kohdalla kysymys asetellaan toisin päin.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 1,3

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: Uusi kotihalli, sama tuttu Classic

2. Esport Oilers, Espoo

Perustelu sijoitukselle:
Oilers otti viime kaudella isoja harppauksia ja oli sarjan toiseksi paras joukkue. Classicia siitä ei ollut haastamaan finaaleissa. Oilers on parantanut pallollista pelaamistaan, mutta se on edelleen vaarallisimmillaan vastaiskuissa. Puolustuspelissä espoolaiset ovat vahvan fysiikkansa ansiosta hankalia vastustajia pallottomana, ja pystyvät hidastamaan vastapuolta keinojakin kaihtamatta. Hyökkäyspeli on vielä osin taitavien yksilöiden varassa, mutta senkin suhteen on tullut parannusta. Jos kehittyy edelleen niin jatkanee finaaliputkea. Kärkipelaajista veljekset Justus ja Rasmus Kainulainen ovat kova pala mille tahansa puolustukselle.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 2,5

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: Oilersilla on vielä yksi askel ottamatta – jatkuuko nouseva trendi?

3. Nokian KrP

Perustelu sijoitukselle:
Nokian KrP oli viime kauden kolmonen ja lähtee kirkastamaan sijoitustaan kiperien kauden pettymysten jälkeen. Se oli nimittäin erittäin lähellä finaalipaikkaa ja Classicin kaatamista, jonka lisäksi se kärsi kirvelevän tappion myös Suomen Cupin finaalissa. KrP:n Näätärokista on pudotettu pari pykälää pois ja joukkue kykenee jo tasapainoiseen viisikkopeliin. Sen puolustuspeli on kohentunut, ja myös materiaalisesti puolustus on vahvistunut. Hyökkäyksessä nokialaisten paletti on yksi Suomen monipuolisimmista ja parhaista, joten sitä ei kannata päästää ainakaan vastahyökkäyksiin. Viime kaudella suoritustaso ailahteli vielä liikaa. Joona Rantala on joukkueen selkeä ykköstähti, vaikka ryhmästä löytyy muitakin kovan luokan pelimiehiä.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 2,8

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: Oikeanlaisia tarvehankintoja – onko KrP:sta nyt finalistiksi?

4. TPS, Turku

Perustelu sijoitukselle:
TPS oli sarjan neljänneksi paras viime kaudella, eikä sijoitus todennäköisesti heitä paljoa tulevallakaan kaudella. Turussa on tehty sinällään hyvää pelaajien kehitystyötä vuosien ajan ja hankintojakin on saatu Aurajoen rannoille, mutta pelillinen kehitys on hiukan laahannut päävastuksista. Osin kyse on siitä, että TPS on kyllä erinomainen, ellei jopa sarjan paras joukkue puolustuspäässä, mutta hyökkäyspelin modernisointi on jäänyt vaiheeseen. Osin kyse on vanhasta ”tepsiläisyydestä”, jossa työteliäisyys ajoi ohi muista arvoista. Moni voi pitää hyökkääjiä Mikko Hautaniemeä ja Miko Kailialaa joukkueen tähtinä, mutta ykköstähti on luunkova puolustaja Lauri Stenfors.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 3,3

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: Pystyykö TPS monipuolistamaan hyökkäyspeliään?

5. Happee, Jyväskylä

Perustelu sijoitukselle:
Jyväskylän Happee putosi viime kaudella puolivälierissä menettämällä sarjajohtonsa Nokian KrP:ta vastaan. Joukkueen materiaali on kova ja vahvistui viime kaudesta jälleen hiukan. Happeen yläpuolella leijuu kuitenkin jonkinasteinen mystisyyden aura. Periaatteessa joukkueella on saumoja kärkinelikkoon, mutta otteista on puuttunut jotain. Varsinaisen “hirvirytkeen” varaan ei enää lasketa niin paljon, vaan viisikkopeli on jo tasapainoisemmalla tolalla. Happeella onkin palikoita pelata oikein hyvää pallollista peliä tarvittaessa, mutta kontrolli vaihtelee vähän päivittäisen kunnon mukaan. Peter Kotilainen on joukkueen ykköstähti, ja kantaa suurimman tulosvastuun pistetehtailusta.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 5,2

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: Rytkeryhmä on vahvistunut, mutta löytyykö rutiinitaso?

TPS ja KrP nähtäneen jälleen kärkinelikossa. Kuva: Anssi Koskinen

6. Westend Indians, Espoo

Perustelu sijoitukselle:
Indians jäi Oilersin leikkuriin viime kauden puolivälierissä, mutta runkosarjankin perusteella joukkue oli kuudenneksi paras. Indians on viime vuodet ihastuttanut hyvällä pallollisella viisikkopelillään. Ongelmia on tuottanut niin sanottu murtautuminen maalipaikoille ja siihen Indiansissa on myös laitettu paukkuja. Indiansin pelitapa on kehittänyt paljon kovia pelureita, ja hiukan vaisun kauden jälkeen sillä on paljon näytettävää. Aaro Astala on joukkueen kiistaton ykköstähti ja parhammillaan ihan F-liigan kirkkainta kärkeä.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 6

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: Indians on edelleen hyvä pelaamaan pallon kanssa, mutta mitä muuta?

7. EräViikingit, Helsinki

Perustelu sijoitukselle:
EräViikingit epäonnistui edellisellä kaudella. Kohtuullisen kovasta miehistöstään huolimatta se jäi lopulta kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle. Tähän syynä voi pitää eritoten heikkoa syyskautta. ErVin kokenut kärkikaarti ei ollut parhaassa mahdollisessa iskussa ja lumipallo ehti vierähtää jo väärille raiteille, joten hyvä loppukausikaan ei pelastanut joukkuetta. Pelillisesti Ervi on pallollisesti hyvä, ja puolustaa pallottakin pääosin hyvin. Sillä on kuitenkin samantyyppisiä ongelmia kuin Indiansilla, eli hyökkäyspään murtautumisvaiheesta puuttuu ripaus luovuutta ja röyhkeyttä. Ehkäpä tämä asia on kuitenkin korjaantumassa tulevalla kaudella. Jani Kukkola ja Lauri Kapanen ovat ikäsmiesikäisinäkin vielä tyrkyllä MM-kotikisoihin ja kaksikon harteilla lepää paljon myös ErVin menestysvastuusta. Edelleenkin.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 7

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: EräViikingit pyrkii toipumaan floppikaudestaan – palaako Helsinki pudotuspeleihin?

8. SPV, Seinäjoki

Perustelu sijoitukselle:
SPV pelasi viime kaudella yllättävän nihkeän runkosarjan, eikä pudotuspeleissä nähty sen parempaa tulosta saati esitystä. SPV on tietyllä tavalla vedenjakajalla, sillä kokeneemmat pelaajat ovat joko väistyneet tai pikku hiljaa väistymässä kokoonpanosta. Tommy Koposen suojatit tuskin keksivät pyörää uudelleen, vaikka joukkue pyrkiikin pitämään palloa hiukan enemmän rakennusvaiheessa. Syvällä SPV on kuitenkin sarjan suoraviivaisimpia ryhmiä ja hakee ahnaasti ratkaisuja. Tasaisessa ryhmässä ei ole mitään ylivoimaisia tähtiä, mutta Jari Hankkio saattaa äityä kovaankin maalivireesen kauden aikana.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 7,8

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: SPV ei ole opetellut uusia temppuja, mutta on pikku hiljaa uuden edessä

9. OLS, Oulu

Perustelu sijoitukselle:
OLS ei yltänyt viime kaudella pudotuspeleihin ja se on majaillut kevään 2016 jälkeen hyvinkin tukevasti sijoilla 9-11. Nyt se onnistui vahvistamaan kokoonpanoaan ensi kerran vuosiin, mikä ei varmasti ainakaan vähennä odotuksia tulevaa kautta ajatellen. OLS on tietynlaisessa murroskohdassa pelillisesti, sillä varsinkin viime kaudella se pyrki kehittämään pallollista peliään laadukkaammaksi. Se taas toisaalta vei jonkin verran pois joukkueen tunnetusti vahvasta puolustus- ja kamppailupelaamisesta. OLS:n ensi kauden mielenkiintoisin nimi on Joni-Arttu Sieppi joka palaa kotiin SPV-vuosien jälkeen.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 9

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: ”Vonkaleen” naarannut OLS osaa pelata pallolla – nyt sen pitäisi oppia taas puolustamaan

Nurmon Jymy on edellistä kautta valmiimpi liigatasolle. Kuva: Ari Arola

10. LASB, Lahti

Perustelu sijoitukselle:
Lahtelainen salibandy rikkoi yhden rajapyykin viime kaudella pääsemällä historiallisesti pudotuspeleihin. Varsinkin syyskausi oli vahva, mutta loppukausi päinvastoin jopa vähän murheellinen joulun jälkeen. LASB on perinteisesti pelannut hyvää ja vahvaa pallollista peliä. Se ei kuitenkaan loista hyökkäyspelissään, vaan ottelut ovat usein vähämaalisia ja tasaisia. Kokoonpano heikkeni jonkin verran muutaman avainpelaajan lähdön myötä. Maalia vartioiva Santtu Pohjonen on joukkueen isoin yksittäinen pelaaja, joka antaa myös pelaajille vapauksia toteuttaa itseään.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 10

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: Jatkaako LASB pudotuspelijoukkueena?

11. Nurmon Jymy, Seinäjoki

Perustelu sijoitukselle:
Junttihurmos riitti viime kaudella lopulta liigapaikan säilyttämiseen karsintojen kautta, josta se voi osin kiittää myös Welhojen totaalista surkeutta. Jymy on yrittänyt hiukan parantaa pallollista pelaamistaan, mutta realismia lienee se, että se joutuu puolustamaan suurimman osan peleistä tiiviisti ja iskemään vastaan tilanteiden tullessa eteen. Jymy on hyvä joukkue venymään, mikä näkyi viime kaudella. Kokoonpano parani hitusen, vaikka kokemusta lähtikin. Materiaaliltaan Jymy on liigan alinta kolmannesta ja helppoa kautta sille ei voi povata. Tommi Hakala osoitti viime kaudella olevansa joukkueen kovin syömähammas ja on tulevallakin kaudella isossa pistevastuussa.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 11,3

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: Nuorentunut Jymy ei pelkää, mutta selviytymistaistelu on jälleen luvassa

12. Karhut, Pori

Perustelu sijoitukselle:
Nousijajoukkue oli viime kaudella Divarin paras ja esiintyi vakaasti kaataen pudotuspelijoukkueet tieltään vakuuttavasti. Liigassa haaste tulee olemaan kuitenkin selkeästi kovempi. Porilaisten eduksi voi laskea kuitenkin simppelin ja riisutun pelitavan, jossa se puolustaa tiiviisti ja riskittömästi kytäten paikkoja vastaiskuihin. Tällöin riskitasotkin pysyvät melko pieninä. Kaikkiaan joukkue ei juuri uudistunut, eikä varsinkaan vahvistunut, mutta ryhmä on kokenut pääsarjatasolla. Nuori ja taitava Juuso Ahola on joukkueen ehdottomasti kiinnostavin seurattava.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 11,7

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: Karhut ei säkenöi, mutta voi tehdä tarvittavan liigapaikan säilyttääkseen

13. Steelers, Hämeenlinna

Perustelu sijoitukselle:
Steelers joutui karsimaan viime kaudella liigapaikastaan loppuun asti ja se on ollut joukkueelle tuttua puuhaa käytännössä koko vuodesta 2016 lähteneen liigataipaleen ajan. Steelers on viime vuosina pyrkinyt kyllä parempaan pallolliseen peliin, mutta käytännössä pelimerkkejä sen toteuttamiseen on ollut hyvin vähän käsillä. Uuden valmennuksen myötä tähän tullaan pyrkimään myös tulevalla kaudella. Käytännössä joukkue joutunee kuitenkin puolustuskannalle lähes illasta toiseen. Kokoonpano heikkeni jälleen, mutta Steelersissä on edelleen hyvä määrä liigakokemusta. Ykköstähtenä häärii hyökkääjä Markus Sipronen.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 12,8

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: Teräs oheni jälleen, mutta murtuuko se vieläkään?

14. Tikkurilan Tiikerit, Vantaa

Perustelu sijoitukselle:
Tiikerit säilytti viime kaudella liigapaikkansa ilman karsintoja, kuten edeltävälläkin kaudella. Nyt se on kuitenkin ison haasteen edessä, sillä viime kauden joukkueesta lähti huomattavan paljon osaamista ja taitoa, eikä tilalle löytynyt samantasoisia korvaajia. Tiikerit on aiemmin pyrkinyt hallitsemaan palloa, mutta tulevalla kaudella lienee realismia, että joukkue ei ole pallollisesti hallitsevampi osapuoli kovinkaan monessa ottelussa. Täten se joutuu puolustamaan tiivisti keskustaa ja todennäköisesti iskemään vastaiskuin jos se on suinkin mahdollista. Selkeitä tähtiä joukkueessa ei ole, mutta tulosvastuuta lepää varsinkin Miika Iskaniuksen ja Christian Remeksen hartioilla.

Arvioijien keskiarvosijoitus: 14

Varsinainen ennakkoteksti:
Pääkalloennakko: Kovia siirtomarkkinoilla kokenut Tiikerit on tiukan paikan edessä

KalloCastin kausiennakko:

Löydät sen myös Spotifysta.

Pääkallo.fi