Liigat

Pääkalloennakko: Kovia siirtomarkkinoilla kokenut Tiikerit on tiukan paikan edessä

17.09.
2021
Liigat

Tiikereiltä lähti iso kasa maalintekovoimaa viime kauden jälkeen. Kuva: Juhani Järvenpää

Tikkurilan Tiikerit lähtee vahvasti uudistuneella ryhmällä F-liigakauteen 2021-22 ja aloittaa kautensa kotipelillä Westend Indiansia vastaan sunnuntaina.

Lähtökohdat:
Viime kaudella Tiikerit säilytti liigapaikkansa ilman karsintoja sijalta 11, jonka se nappasi Steelersiltä lopulta voittamalla viimeisellä kierroksella Classicin jatkoerässä. Sinänsä muutos edelliseen kauteen ei ollut suuri, sillä Tiikerit oli myös ensimmäisellä liigakaudellaan 11. sarjassa.

Viime kaudella Tiikereiden maaliero oli ensimmäistä kautta armollisempi. Se päästi 31 maalia vähemmän, mutta teki viisi osumaa vähemmän. Voinee todeta, että varsinkin puolustuspelissä tuli jonkin verran parannusta. Molempia aiempia Tiikereiden liigakausia vaivasi eritoten vaisu startti, mutta parannus loppukautta kohden avitti sarjassa pysymiseen asti.

Materiaaliltaan selkeästi heikentynyt Tiikerit joutuu karsimaan todennäköisesti pallollisesta pelistään osin siksi, että se tuskin pääsee hallitsemaan otteluita kovinkaan usein. Tiikerit on pyrkinyt aiemmilla kausillaan pelaamaan modernia pallollista peliä, mutta nyt reaaliteetit johtavat siihen, että vastaiskupelaaminen on joukkueen ykköshyökkäystaktiikka.

Puolustuspelissä Tiikerit pyrkii tilkitsemään keskustaa yhä tiiviimmin. Aiemmilla kausilla sillä on ollut ongelmia puolustuksen pallottomassa pelaamisessa, joten tiiviimpi pakka tuskin tekee pahaa sen suhteen. Pallon kanssa pystyy toki lievittämään puolustuskuormaa, mutta toteutus tulee olemaan aiempaa haastavampaa.

Erikoistilanteissa Tiikerit oli viime kaudella liigan 10. paras tehokkuudella 39,1 %. Alivoimalla se oli sarjan keskitasoa ollen seitsemänneksi paras 59,1 % onnistumisella. Erikoistilanteet ovat tällä kaudella tärkeä asia, jos joukkue mielii säilyä sarjassa.

Harjoituspelit Tiikerit aloitti hyvin, kun se hävisi EräViikingeille vasta rankkareilla, mutta loput ottelut sujuivat kehnommin tuloksellisesti. Divarin M-Team oli selkeästi parempi ja saman sarjan SaiPa kaatoi myös Tiikerit muutamalla maalilla.

Kokoonpano:
Tiikereiden kokoonpanosta lähti merkittäviä pelaajia kymmenkunta ja ykkösvahti vaihtui, joten jokaista lähtijää ei kannata tässä yhteydessä erikseen mainita. Voidaan kuitenkin hyvin puhua noin kahdesta kentällisestä merkittävimpiä pelaajia.

Maalivahtiosastolla Nemo Sipilän manttelinperijä on Jens Beijar, joka oli viime kaudella joukkueen mukana. Kokenut Mikko Sjöholm palaa joukkueeseen parin vuoden tauon jälkeen.

Puolustukseen jääneistä pelaajista edelleen nuori Niklas Kuisma on ehkäpä tärkein yksittäinen pelaaja. On mielenkiintoista nähdä miten vuonna 2003 syntynyt Valtteri Järnfors pärjää liigavauhdissa. Sveitsiläisvahvistus Timon Merz on myös nuori, ja itsessään kiintoisa hankinta liigatasolle. Puolustus on sanalla sanoen nuorekas, sillä vanhimmat pelaajat ovat vuonna 1995 syntyneet Karri Budde ja Aki Kolari.

Hyökkäysosastolle jäi ainakin tehomiehille tilaa, sillä top10-pistemiehiä katosi oikein urakalla. Paljon lepääkin kokeneempien Miika Iskaniuksen, Mattias Kokljuschkinin ja Christian Remeksen hartioilla. Toisaalta tulijapuolellakin on kokemusta Welhot-konkari Olli Taskisen muodossa. Liigassa aikoinaan jo yrittänyt ja Saksassakin pelannut Samuli Granlund on kiintoisa nimi. Nuorista pelaajista kannattaa kiinnittää huomiota Tuomas Tiaiseen, joka on myös vuonna 2003 syntynyt pelaaja.

Kaiken kaikkiaan Tiikereiden kokoonpano vaikuttaa ohuelta, ja varsin kokemattomalta, vaikka mukana on nyt enemmän niitä pelaajia, jotka olivat nostamassa Tiikereitä aikoinaan liigaan. Sen päälle päävalmentaja Janne Juote on liigatasolle uusi nimi päävalmentajana. Haasteita on varmasti tiedossa tulevalle kaudella, mutta häntäpään taisto lienee silti tasainen, muutamankin joukkueen kauppa.

Kiinnostava pelaaja: Timon Merz
Sveitsiläispelaaja, joka on esiintynyt myös maan U19-maajoukkueessa, ei ole ihan tavanomaisin hankinta Suomen liigatasolle. 19-vuotias Merz ei ole tiettävästi pallollisesti mikään taituri, muttei kehnokaan. Sveitsiläiseen salibandyperinteeseen nojaten fyysisesti hyvä pelaaja, joka tekee paljon töitä kentällä.

Tähtipelaaja: Miika Iskanius
Nouseva tähti: Valtteri Järnfors
Päävalmentaja: Janne Juote

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Pääkallo.fi