Liigat

Pääkalloennakko: Nuorentunut Jymy ei pelkää, mutta selviytymistaistelu on jälleen luvassa

14.09.
2021
Liigat

Jymy menetti kokemusta. Kulttipelaaja Ville Rynnäksen villejä tuuletuksia ei nähdä ensi kaudella Nurmohallissa. Kuva: Juha Käenmäki

Nurmon Jymy vältti viime kaudella putoamisen F-liigasta. Pohjalaisryhmä on nuorentunut, eikä tulevasta kaudesta ole odotettavissa helppoa. Jymy aloittaa kautensa Nokian KrP:n vieraana sunnuntaina 19.9.

Lähtökohdat:
Viime kaudeksi F-liigaan nousseen Jymyn kausi sujui odotetuissa merkeissä. Vaikeaa oli. Nurmolaiset taistelivat läpi kauden häntäpäässä, mutta onnistuivat lopulta välttämään jumbosijan. Playout-sarjaan Jymy sai ”junttihurmoksen” päälle ja varmisti sarjapaikkansa kaadettuaan Steelersin voitoin 3–2.

Viime kaudella Jymy pelasi altavastaajasalibandya sanan varsinaisessa merkityksessä. Se vetäytyi puolustuspäässä matalaan blokkiin ja hyökkäsi vastaan. Pelitapa toimi häntäpään joukkueita vastaan, mutta kärkiryhmien käsittelyssä Jymy jäi pahasti jalkoihin. Omissa kolisi 210 kertaa. Pudotuspelijoukkueista Jymy yllätti alavireisen LASBin loppukaudesta. Muuten pisteet tulivat häntäpään joukkueita vastaan.

Tulevalle kaudelle Jymy on pyrkinyt poispäin inhorealismista ja kehittämään pallollista peliään. Pitkässä juoksussa pelin kehittäminen on fiksua. Sarjan kuitenkin supistuessa kahdella joukkueella, pisteet ovat häntäpään joukkueille korostetun tärkeitä. Voi siis olla, että päävalmentajana jatkavan Jarmo Eteläahon ajatukset progressiivisemmasta Jymystä jäävät melko nopeasti ajatuksen tasolle. Kulmikas pelaajamateriaali ei mahdollista järin modernia pelaamista ilman, että tulos kärsisi.

Toinen osa-alue, johon Jymy on panostanut, on urheilullisuus. Kamppailuvoiman ja kestävyyden lisääminen vie Jymyä lyhyellä tähtäimellä enemmän eteenpäin kuin pyrkimys pallollisempaan pelitapaan. Jymy on kuitenkin niitä joukkueita, jotka ovat vaaravyöhykkeellä sarjauudistuksen myötä.

Tulevallakin kaudella Jymyn pitää olla puuduttava ja sitä kautta inhottava vastustaja muille häntäpään ryhmille. Isompien kiusaamiseen rahkeet eivät edelleenkään riitä. Myös erikoistilannepelaamiseen pitäisi löytää lääkkeitä. 23-prosenttinen ylivoima ja 35-prosenttinen alivoima olivat molemmat sarjan selvästi huonoimpia lukemia ja vieläpä omilla kymmenluvuillaan.

Nurmolaisten kauden alku ei ole helpoimmasta päästä. Ensimmäisen kuuden ottelun aikana vastaan tule viime kevään kärkinelikko (Classic, Oilers, Nokian KrP, TPS) sekä ”isoveli” SPV.

Kokoonpano:
Nurmolaisten ryhmä nuorentui viime kauden jälkeen. Kokeneet Hannu Palomäki, Joona Kukko ja Erik Härkönen jättävät tuntuvan aukon. Myös kulttipelaaja Ville Rynnäs lopetti. Tulijapuolella on nuorta talenttia. KrP:n kolmoskentän sähikäinen Anton Roth siirtyi lakeuksille isomman roolin perässä. Potentiaaliaan jo pari kautta väläytellyt Riku Hakanen tuli paikalliskilpailija SPV:stä, nuoret Elmeri Haveri ja Eemeli Karjanlahti Peliveljien A-junioreista. Kovasta laukauksestaan tunnettu Eetu Sariola palasi takalinjoille Kooveesta.

Vanha klisee vuoden kokeneemmasta ryhmästä sopii erityisen hyvin juuri nurmolaisiin. Viime kausi oli valtaosalle ensimmäinen liigakaukaloissa. Tuleva kausi ei siis ole samalla tapaa sumuun hyppäämistä. Ryhmästä löytyy kuitenkin nuorta talenttia. Esimerkiksi Matias Mäenpää, Eetu Puntanen ja U19-maajoukkuetta kipparoinut Viljami Järvikangas.

Ryhmän tärkein yksilö on Tommi Hakala. Kokenut SPV-kasvatti siirtyi paikalliskilpailijaan isomman roolin perässä ja summasi 18+16=34 pistettä. Hakala olikin Jymyn paras pistemies pelottavan suurella 14 pisteen marginaalilla. Nykyryhmästä Oskari Kauppila, Didrik Lillas ja Niko-Arttu Perälä ylsivät 15 pisteeseen. Hakala tarvitsee siis tulitukea.

Kiinnostava pelaaja: Riku Hakanen
SPV:stä tulleen, kovia tehoja junioripeleissä latoneen Hakasen läpimurtoa liigakaukaloissa odoteltiin pari vuotta. Nyt 2001-syntyneelle laiturille on tarjolla iso rooli Jymyn hyökkäyksessä. Tommi Hakalan viime kauteen peilaten, Hakasella on nyt samanlaiset aihiot. Sillä erotuksella toki, että Hakala oli Jymyyn tullessaan rutinoinut liigapelaaja, Hakanen satunnaisesti väläytellyt junioritähti.

Tähtipelaaja: Tommi Hakala
Nouseva tähti: Viljami Järvikangas
Päävalmentaja: Jarmo Eteläaho

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Pääkallo.fi