Liigat

Pääkalloennakko: Oikeanlaisia tarvehankintoja – onko KrP:sta nyt finalistiksi?

15.09.
2021
Liigat

Joona Rantalan arvoa KrP-hyökkäyksessä ei voi aliarvioida. Kuva: Esa Takalo

Nokian KrP lähtee kirkastamaan pronssitilaansa tulevalla kaudella ja aloittaa kautensa sunnuntaina 19.9. isännöimällä Nurmon Jymyä Raholassa.

Lähtökohdat:
KrP:n viime kaudessa oli omat aallonpohjansa, mutta lopulta joukkue löysi hyvän vireen kesken Happee-puolivälieräsarjan. Voinee kuitenkin todeta, että jos se olisi pelannut tasaisemmin runkosarjan lopun, ja sijoittunut toiseksi tai kolmanneksi niin se olisi voinut hyvinkin yltää finaaleihin Classicia vastaan. Välierissäkin se haastoi mestarit erinomaisesti, mutta taipui lopulta voitoin 4-3, vaikka johti jo 3-2.

Vaikka runkosarjan loppu oli heikonpuoleinen niin KrP paransi neljä pistettä edelliskaudesta. Se myös teki 18 maalia enemmän ja päästi kuusi vähemmän. Viime kauden KrP:ssa silmiinpistävää oli puolustuspelin ja viisikkotasapainon paraneminen. Siltikin huiput olivat korkeita, mutta laaksot vielä turhan syviä.

Avauspelissä KrP ei hiero turhan pitkään, vaan pyrkii pelaamaan nopeasti palloa syvään taitaville laitureille. Sillä on kuitenkin myös hitaampi pelimuoto tarvittaessa, jahka se saa pallon hyökkäysalueelle. Vaarallisimmillaan se on kuitenkin edelleen nopeissa käännöissä, joita laitojen tehopakkaukset osaavat päättää monipuolisesti. Pallollisessa pelissä joukkue saattaa olla parhaimmillaan ihan sarjan kärkeä, mutta malttia sillä voisi olla vielä nykyistä enemmän.

Fyysisesti ja pallollisen puolustamisen osalta joukkue on kehittynyt vuosien varrella huimasti. KrP:lta löytyy hyviä prässääjiä, ja viime kaudella se osasi ansoittaa hyvin myös keskialuetta. Tulevalla kaudella sen palloton puolustuspeli tulee todennäköisesti olemaan aiempaa aktiivisempaa.

Pallottomassa puolustuspään puolustuspelissä on toki vielä kehitettävää, eikä joukkuetta voi sanoa sarjan kärkiporukaksi oman pään pelaamisen osalta. Puolustusta on kuitenkin vahvistettu ihan materiaalisestikin ja näätärokki on laitettu pienemmälle kaiuttimissa. Voi siis sanoa, että KrP ei enää hyökkää puolustuksen kustannuksella tai päinvastoin, ja täten se on yhä lähempänä kokonaisvaltaisempaa viisikkopeliä, vaikka ainakin tähän mennessä Jarmo Härmän luosaama KrP ei ole tiettävästi pyrkinyt ”kliiniseen” suorittamiseen.

Erikoistilanteissa KrP oli ylivoimalla viime kauden runkosarjassa kakkonen (53,8 %). Alivoimatilastossa oli ja on vielä parannettavaa, sillä lukema 58,5 % oli sarjan kahdeksanneksi paras.

KrP pelasi kauden alla yllättävän paljon harjoituspelejä. Indiansille ja Happeelle se kärsi tappiot, mutta voitti Karhut, LASBin, Happeen ja Jymyn. Tuloksista ei varmasti kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Kokoonpano:
KrP:n maalivahtiosasto on ainakin kärjen osalta hyvällä mallilla. Miro Tuomala oli viime kauden parhaita veskareita ja kuuluu sarjan parhaimmistoon tulevallakin kaudella. Jesse Kanervan rooli ei oletettavasti ole kovin suuri, jos Tuomala pysyy kunnossa.

Nokialaisten siirtokesä oli vaihteeksi harvinaisen kova. Juuri sillä tavoin, että se teki oikeanlaisia tarvehankintoja paikoille, jonne se pelaajia tarvitsi. Merkittävin uusi pelaaja on pallollisesti taitava ja monipuolinen puolustaja Miska Mäkinen. Nuori Topias Simonen tuo myös leveyttä pallollisten puolustajien kavalkadiin. Kokeneen Joni Henttosen jatko auttaa myös ryhmää paljon. Morics Krumins on hyvä molempiin suuntiin. Jere Mattila on pelannut jo pitkään liigassa nuoresta iästään huolimatta ja kuuluu tärkeisiin puolustajiin joukkueen kannalta.

Hyökkäys on materiaaliltaan todella kova ja uutena nimenä mukaan tulee niin ikään nuori pelaaja eli Jere Koistinen. Hyökkäyksestä KrP myös menetti pelaajamateriaalia, mutta käytännössä kaikki menetykset olivat korkeintaan kolmosketjun miehiä. Keskikaistalle ratkaisuja ei ole edelleenkään liikaa, ja Nico Jonaeson häärinee ykkössentterinä. Vasemmalle laidalle kattaus on jopa sarjan kovin, ja silti ykkösmies on edelleen veteraani-ikäinen Henri Johansson. Joona Rantala on tulevalla kaudella todella tärkeä palanen ykkösviisikossa ja joukkueen ykköstähti. Sen päälle Joonatan Kovanen ja Mikko Laakso ovat kovan tason pelimiehiä liigassa.

Muutamana erikoisuutena voidaan nostaa ne seikat, että Janne Kainulaisen siirryttyä KrP:n valmennusryhmään, on KrP:lla varmasti ainakin Suomen toiseksi kovin valmennusryhmä. Härmä, Kainulainen ja Ilja Pantzar ovat jokseenkin nuoremman polven vastaus Classicin maajoukkuevalmennukselle, ja voisivat jokainen olla jonkin liigajoukkueen ykköskäskijöitä tulevalla kaudella.

Toisena nostona otetaan vielä se, että kovasta kokoonpanosta huolimatta näyttää siltä, että KrP:sta yksikään pelaaja ei ole mukana Suomen MM-kisajoukkueessa. Se ainakin vähentää pelaajien kuormaa, ja antaa myös mahdollisuuden hienosäätää pelaamista kesken kauden, jos pelaajat ovat Kruminsia lukuunottamatta maajoukkueen ulkopuolella.

Kiinnostava pelaaja: Miska Mäkinen
LASBissa viimeisellä kahdella kaudella todellisen läpimurtonsa tehnyt Mäkinen on kehittynyt pikku hiljaa liigan kärkeen pallollisten puolustajien osalta. Entinen hyökkääjä on taitava pallon kanssa, liikkuu hyvin ja syöttötaito on hyvällä tolalla. Juuri Mäkisen kaltaista pelaajaa KrP on kaivannut viime vuosina, joten rooli ykkösviisikon takana tulee olemaan merkittävä ja odotukset sen mukaisesti korkealla.

Tähtipelaaja: Joona Rantala
Nouseva tähti: Topias Simonen
Päävalmentaja: Jarmo Härmä

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Pääkallo.fi