Liigat

Pääkalloennakko: Teräs oheni jälleen, mutta murtuuko se vieläkään?

14.09.
2021
Liigat

Steelers lähtee kauteen tutun haastavista lähtökohdista. Kuva: Juhani Järvenpää

Heikentynyt ja uuden päävalmentajan alaisuudessa F-liigakauteen suuntaava Steelers aloittaa runkosarjan sunnuntaina 19.9. Vieraaksi Hämeenlinnaan saapuu OLS.

Lähtökohdat:
Steelersin viime kauden alku oli loistava, mutta kauden edetessä hämeenlinnalaisten tulokset sakkasivat. Kauden ensimmäiset 13 ottelua toivat pistepussiin 15 pinnaa, jälkimmäiset 13 vain seitsemän. Lopulta Steelers säilytti sarjapaikkansa vasta liigakarsinnoissa voitettuaan Rangersin puhtaasti 3–0.

Viime kauden ailahtelu johtui osin loukkaantumissumasta. Toisaalta Steelers sai tilalle tasokkaita paluumuuttajia Sveitsistä, kun Pieti Alatalo ja Niko Einiö pelasivat kauden loppuun Teräsmiehissä.

Pelaajisto on heikentynyt, jonka lisäksi joukkueen valmennus vaihtui. Sivuun jääneen Tommi Ojalan tilalle tuli Mikael de Anna. Italian maajoukkuevalmentaja luotsasi viime kaudella SaiPaa, sitä edellisellä hän oli TPS:n apuvalmentaja.

Valmentajavaihdoksen myötä joukkueen pelitapa tulee päivittymään. Aiemmilla kausilla Steelers on vetäytynyt ja hyökännyt vastaan. De Annan Steelersiltä on lupa odottaa organisoidumpaa pallollista peliä. Avaus- ja hyökkäyspelaamiseen on tuotu selkeitä rakenteita, jotka auttavat nuorta ryhmää. Hämeenlinnassa kuitenkin tunnistetaan ryhmän realiteetit. Häntäpään pelaajamateriaalilla ei voi ottaa aloitetta jokaisessa pelissä.

Viime kauden Steelersissä silmiinpistävä piirre oli vahva erikoistilannepelaaminen. Ylivoima tuotti 52,3-prosenttisesti, mikä oli sarjan viidenneksi paras lukema. Taakse jäi mm. Classic ja TPS. Myös alivoima oli sarjan viidenneksi sitkeintä, se piti 61,3 prosenttisesti.

Steelersin lähtökohdat alkavaan kauteen eivät ole otollisimmasta päästä. Koronakaranteenit ovat sotkeneet preseasonia ja peruneet harjoituspelejä. Pelatuissakaan otteluissa ei ole kulkenut, sillä joukkue hävisi kahdesti Divarin Kooveelle.

Positiivisena asiana koko seuran kannalta on plussalle kääntynyt talouspuoli, josta seura tiedotti muutama viikko ennen kauden alkua. Haastavan taloustilanteen vaikutusta liigajoukkueeseen on mahdoton todentaa, mutta huomionarvoista viime kauden tuloksissa oli se, että ne kääntyivät laskuun juuri loppuvuodesta, kun Steelersin hallitus erosi ja seurassa tehtiin merkittäviä sopeutustoimia.

Kokoonpano:
Siirtomarkkinoilla tuli totutusti lunta tupaan. Isoin menetys on maajoukkuevahti Eero Kososen lähtö Hämeenlinnasta. Lisäksi joukkue menetti yli maali per peli tahtia viime kaudella osuneen Niko Einiön sekä toiseksi parhaan pistemiehensä Daniel Megyaszain. Molemmat siirtyivät LASBiin. Kolmostykki Nico Matilainen palasi Riihimäelle.

Uusia Teräsmiehiä ovat LASBin pohjakentissä raastanut Henri Stenberg sekä Classicin organisaatiosta tulleet puolustaja Juuso Woivalin sekä hyökkääjä Valtteri Molkka. Tärkein uutinen oli Markus Siprosen jatko. Helmikuussa polvensa loukannut hyökkääjä on kuitenkin alkukauden sivussa.

Ykkösveskarina kauden avaava Pietari Jääskeläinen on paljon vartijana. Classic-kasvatti esitti viime kaudella ajoittain hyviä otteita, mutta paine on Kososen lähdettyä huomattavasti kovempi. Ehdottomiin avainpelaajiin lukeutuu 21 pistettä viime kaudella puolustajan paikalta iskenyt kapteeni Jarno Mäkinen, joka on ryhmän harvoja kokeneita pelaajia. Myös viime syksyn komeetalta Teuvo Kinnuselta odotetaan tehoja. Ykkössentteri Pieti Alatalo lukeutuu niin ikään avainpelaajiin.

Steelersin ryhmässä on edellisvuosien tapaan paljon nuoria pelaajia. Toistaiseksi liigatason läpimurrot ovat kuitenkin olleet kortilla ja monien kohdalla pelaaminen on ollut enemmänkin selviytymistä. Tässä valossa on kiehtovaa nähdä, nostaako astetta progressiivisempi pelitapa nuorten pelaajien tasoa.

Kiinnostava pelaaja: Teuvo Kinnunen
Laituri ehti pelata viime syksynä 11 peliä ennen kauden päättänyttä loukkaantumistaan. Niihin syntyi komeat 12+7=19 pistettä. Kinnusta voisi luonnehtia vanhan liiton snaipperityypiksi. Jalka on hieman raskas, mutta laukaus ja kyky hakeutua maalipaikkoihin erinomaista tasoa. Paluun kaukaloihin tekevän Kinnusen pistetehtailu olisi Steelersille ensiarvoisen tärkeää, sillä nykyryhmän hyökkäyksestä ei löydy Siprosen jälkeen ainuttakaan 20 pisteen ylittäjää.

Tähtipelaaja: Markus Sipronen
Nouseva tähti: Pieti Alatalo
Päävalmentaja: Mikael de Anna

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Pääkallo.fi