Liigat

Pääkalloennakko: Uusi kotihalli, sama tuttu Classic

11.09.
2021
Liigat

Classic lähtee jahtaamaan kuudetta perättäistä mestaruutta. Kuva: Esa Takalo

Hallitseva Suomen mestari Classic aloittaa liigakautensa 19.9. kotiottelulla Jyväskylän Happeeta vastaan. Kauden suurin uudistus piileekin kotiluolassa, sillä Classicin uusi koti on Lempäälän Ideapark.

Lähtökohdat:
Dynastia horjui viime keväänä, mutta piti lopulta pintansa ja marssi suvereenin finaaliesityksen jälkeen viidenteen peräkkäiseen mestaruuteen. Classic lähtee tähänkin kauteen selkeänä mestarisuosikkina, mutta ei ehkä ihan niin ylivoimaisena kuin pariin edelliseen kauteen. Syitä tähän on kaksi. Ensinnäkin tamperelaisten haastajat ovat nostaneet tasoaan ja tulleet lähemmäs. Toisekseen Classicin peli yskähteli viime kaudella. Runkosarjan maalierosta putosi 47 maalia edelliskauteen nähden.

Tosipaikan tullen – välierien viimeisissä peleissä ja finaalisarjassa – Classic nosti kuitenkin riman niin korkealle, ettei haastajille jäänyt mahdollisuuksia.

Classicin taktisesti monipuoliseen sabluunaan tuskin tulee muutoksia. Nykyinen prosessi alkoi syksyllä 2015 Petteri Nykyn johdolla ja on jatkunut viimeiset kolme kautta Samu Kuitusen vetämänä. Hitailla hyökkäyksillä Classicin organisoitua puolustuspeliä on lähes mahdoton murtaa. Se on myös vastaiskuissa äärimmäisen murhaava.

Valtaosan peleistä Classic pelaa kuitenkin aloitteen kanssa ja jauhaa pitkiä hyökkäyksiä. Joukkueella riittää malttia kierrättää pelivälinettä ja hyödyntää kentän neliöitä. Classic ei pakota ratkaisuja, vaan pyrki houkuttelemaan vastustajat liikkeelle pelin painopistettä vaihtelemalla. Vaikka pallollinen peli on sarjan parasta, oli siinä viime kaudella myös kipukohtia. Etenkin negatiivisissa tilanteenvaihdoissa Classic oli toisinaan haavoittuvainen.

Vastahyökkäysten puolustamisen ohella Classicilla riittää mietittävää erikoistilanteiden kanssa. Hurja tulivoima realisoitui runkosarjassa vain 46-prosenttisesti. Alivoimaprosenttikin jäi alle 50:n.

Classicin suurin pelillinen vahvuus on kuitenkin kyky mukautua pelin virtaan ja vaatimuksiin. Tämä näkyi muun muassa finaalisarjassa. Kun tuomarilinja vaihtui toisen pelin jälkeen sallivammaksi, Classic mukautui välittömästi uuteen linjaan.

Harjoituspelejä Classic on pelannut säästeliäästi. Kaikki kolme treenipeliä ovat päättyneet varsinaisen peliajan jälkeen tasan. Jatkoajat tuottivat voiton Happeeta vastaan, tappion TPS:n kanssa ja tasapelin Oilersin vieraana. Esityksistä ei kuitenkaan kannata johtopäätöksiä repiä, sillä kokoonpano on pyörinyt maajoukkuetapahtumien puristuksessa. Kauteen valmistautuminen on sitä kautta ollut monia muita joukkueita haastavampi. Toisaalta kokeneen ryhmän rutiini on hurjan kovaa tasoa.

Kokoonpano:
Tamperelaiset lähtevät puolustamaan mestaruutta totutun vähin muutoksin. Huippupuolustaja Krister Savonen palasi Sveitsistä, Aaro Helin suuntasi käkikellomaahan.

Materiaali on sarjan paras. Ei kahta puhetta. Keihäänkärkenä on pitelemätön ykköskenttä, joka yltyi etenkin pudotuspeleissä murskaavaan iskuun. Kauden parhaana puolustajana palkitun Mikko Leikkasen teholukema oli +39. Finaalisarjassa kaksi maalia vastustaja Oilersia enemmän tehnyt Sami Johansson laittoi pudotuspelien piste-ennätyksen uuteen uskoon tehoilla 31+18=49. Myös ykkösveskarina jatkava Lassi Toriseva näytti, että on huipputasollaan pelatessaan sarjan paras maalivahti.

Classicin kokoonpanon suhteen on kiehtovaa nähdä, minkälaiseksi joukkueen roolitus kauden edetessä muodostuu. Viime kaudella liikaa maaleja päästänyt kakkoskentällinen oli murheenkryyni vielä pudotuspeleissäkin. Eetu Sikkisen tulo viisikon keskelle kuitenkin tasapainotti ja korjasi oman pään ongelmat. Loppukaudesta dynamiikka oli karkeasti se, että ykköskenttä murjoi maalit ja kaksi muuta kenttää hoitivat oman osuutensa.

Savosen paluu tampereleisryhmään vapauttanee Nico Salon takaisin keskushyökkääjäksi ja sitä kautta Ville Lastikan tehoilemaan Sikkisen johtamaan kakkosviisikkoon. Jussi Piha ei ole enää takavuosien tasoinen maestro, mutta sopii pallovarmana sentterinä nuoremmista pelaajista koostuvan kolmosketjun isähahmoksi.

Kiinnostava pelaaja: Alpo Laitila
19-vuotias nuorukainen on noussut tämän vuoden aikana räjähdysmäisesti salibandyestraadeille. Keväällä Laitila juhli SM-kultaa Classicin kakkoskentän oikeassa laidassa. Kolme viikkoa ennen kauden alkua pelatuissa nuorten kisoissa pienikokoinen hyökkääjä oli Suomen paras pelaaja. Kepeästi askeltavalla Laitilalla on poikkeuksellinen kyky kontrolloida palloa kovankin paineen alla. Viime kaudella nähtiin läpimurto liigassa, nähdäänkö tällä kaudella seuraava askel kohti sarjan eliittiä?

Tähtipelaaja: Sami Johansson
Nouseva tähti: Alpo Laitila
Päävalmentaja: Samu Kuitunen

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Pääkallo.fi