Liigat

Top 5: Miesten F-liigan suurimmat kysymysmerkit

16.09.
2021
Liigat

Panu Markkanen ja Oskari Saari vetivät viime keväänä finaalistudioita. Alkavalla kaudella studiolähetyksiä nähdään jo runkosarjassa. Kuva: Jarmo Koskela

Pääkallo nosti kauden alla esiin viisi suurinta kysymysmerkkiä. Ne vaihtelivat pelillisistä asioista kentän ulkopuolisiin.

5. Divarista tulleet pelaajat
Joka kausi liigaseurat ovat haalineet Divarin helmiä ryhmiinsä. Kovin odotuksin Lappeenrannasta Indiansiin tullut Samuli Huppunen ei vastannut huutoon, mutta Rangersista tullut Samuli Alaluusua pelasi mukiinmenevän kauden. TPS:n Juuso Forsman säväytti runkosarjassa, mutta hyytyi pudotuspeleissä. KrP:n Joonatan Kovasellakin meni kausi totutella liigan tempoon. Nyt läpimurtoa kärkkyvät SaiPa:sta Turkuun siirtynyt tehopakki Jere Niemelä, Indiansiin siirtynyt SB Vantaan tehomies Leevi Auranen sekä Josban liigakenttiin vaihtaneet Tatu Havula (LASB) ja Kasper Tähkä (SPV). Karhujen mukana liigaan noussut huippulupaus Juuso Ahola on myös luupin alla. Divarin tähtien pärjääminen liigassa antaa osviittaa pääsarjojen välisestä tasoerosta.

4. MM-kotikisat
Vielä vuoden 2010 alla osa odotti, että MM-kotikisat ja mahdollinen menestys säteilee liigakatsomoihin. MM-menestys ei ole kuitenkaan koskaan oikein suoraan vaikuttanut katsomoihin. Sinällään nyt ollaan muutenkin uuden edessä, kun katsomot avautuvat viime kauden rajoitusten suhteen. Syyskausi on mahdollisille MM-pelaajille kriittinen ja se voi näkyä kaukalossa ylisuorittamisena tai vastaavasti yliyrittämisenä. Näkyykö MM-salibandy sitten jotenkin muuten isommin, kun kyseessä on kohtuullisen iso urheilutapahtuma koronan pahimman vaiheen jälkeen? Se jää nähtäväksi.

3. TV-tuote
F-liiga näkyy jatkossakin Ruutu+-palvelussa, mutta lähetykset uudistuvat. 35 miesten liigan runkosarjaottelua näytetään laadukkaampina monikameratuotantoina studioiden kera. Laatuun on siis panostettu. Kolikon kääntöpuolena on kuitenkin lisääntyvä fanikameratuotantojen määrä. Seurojen tekemien fanikameralähetysten taso on vaihdellut merkittävästi. Etenkin pudotuspeleissä fanikameralähetykset nostattivat parranpärinää. Aiempi määrän preferointi korvattiin nyt laadulla. Odotukset studiolähetyksiä kohtaan ovat sitä kautta korkealla.

2. Putoamistaisto
Vuosia kestäneestä tasoero-keskustelusta päästään vihdoin eroon, sillä vuoden päästä F-liigakauteen valmistautuu 12 joukkuetta. Tämän kauden putoamistaisto onkin poikkeuksellisen raadollinen. Kaksi viimeistä putoaa suoraan, 12. sijoittunut joutuu pudotuspeleihin seitsemän divarijoukkueen kanssa, mikä tarkoittaa, että sen pitää sarjapaikan uusiakseen voittaa kolme pudotuspelisarjaa. Onkin kiehtovaa nähdä, miten siirtymäkauden sarjasysteemi vaikuttaa häntäpäähän povattuihin joukkueisiin pelillisesti. Nostaako selviytymistä maksimoiva inhorealismi päätään?

1. Fyysinen peli
Fyysisen pelin rajat ovat puhuttaneet vuosia, mutta viime keväänä ikiliikkuja nosti päätään toden teolla. Moni näki, että peli on kehittynyt pelaajian mukana ja siitä on tullut sitä kautta vauhdikkaampaa, mutta säännöt ovat jääneet laahaamaan jälkeen. Kesäkuussa tiedotettiin Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivallan jo keväällä lupailemasta ryhmästä, joka tarkastelee sääntöjä ja niiden tulkintoja fyysisen pelin osalta. Ryhmään kuuluu tuomareita, maajoukkuevalmentajia sekä entisiä että nykyisiä maajoukkuepelaajia. Myös kritiikkiä saanut kurinpito meni uusiksi. Jussi Waheen korvasi kolmen hengen delegaatti. Toimia fyysisen pelin rajojen selkeyttämiseksi on siis tehty. Tulevalla kaudella selviää, miten ne näkyvät käytännössä.

Pääkallo.fi