Liigat

Anssi Silvo koki viikon välein kaksi isoa merkkipaalua ja pitkäaikaisen tuomariparin jäähyväiset – ”Ensimmäinen vihellys oli rasti pään päällä”

26.10.
2021
Liigat

Anssi Silvo on tuominnut IFF:n kansainvälisiä otteluita enemmän kuin kukaan muu. Kuva: Esa Takalo

Anssi Silvosta tuli lokakuussa salibandyhistorian kolmas erotuomari, jolle tuli täyteen 400 ottelua miesten liigassa. Sama peli oli myös pitkäaikaisen parin viimeinen liigassa.

Ennen Silvoa 400 ottelun rajapyykin ovat puhkaisseet vain Mikko Alakare ja Vesa Vilkki, joiden ura jatkuu yhä.

– Ne ovat tavallaan vain numeroita, mutta onhan siinä jotain pientä sellaista, että ei meitä liikaa ole tuollaisilla lukemilla. Ehkä se tekee siitä jossain määrin hohdokkaampaa, Silvo pureskelee.

– Legendaarisen kliseisesti voisi todeta, että kiva, kun luottoa on löytynyt.

Tamperelainen kertoo olleensa tietoinen ottelumäärästään.

– Kun viime keväänä se jäi 395:een, niin katsoin syksyllä asettelujen pamahtaessa, että koskas se tasaluku tulee.

Silvo palkittiin viime perjantaina Classic-TPS-ottelussa, joka oli hänelle itse asiassa uran 401. ottelu. Virallinen rajapyykki oli 9.10. Seinäjoella pelattu SPV-EräViikingit, mutta tuon ottelun muistamiset koskivat Andrew Lewisiä, Silvon pitkäaikaista erotuomariparia. Lewis vihelsi tuolloin viimeisen liigatason ottelunsa, ja kertoi omista ajatuksistaan F-liigan haastattelussa.

– Tunteikas hetki. Kyllä siinä tunteita heräsi siinä kohtaa, kun kaverille lyötiin kukkapuska. Pitkä matka on kuljettu, toistakymmentä vuotta, Silvo tunnustaa.

– Vääjäämättä siinä tuli mieleen, että enemmän näitä itselläkin alkaa olla takana kuin edessä.

Pitkäaikaista erotuomariparin kanssa vietettyä aikaa kuvatessaan Silvo palaa kahden vuoden takaisiin sanoihin, jotka hän lausui Pääkallo.fi:n raportoidessa erotuomareiden pelimatkasta Kuopioon: ”ollaan vähän kuin vanha aviopari”.

– Minulle on sinällään yksi ja sama, kuka siellä toisella puolella höylää. Aina koetetaan löytää yhteinen sävel. Mutta tietysti kun toistakymmentä vuotta on menty, niin aina se jossain määrin helpottaa. Tietää vähän, mitä tapahtuu seuraavaksi, Silvo kuvailee.

Kansainvälisesti omilla lukemilla

Silvon ja Lewisin yhteiset vihellykset eivät ole tyystin ohi, sillä he ovat vielä vuoden 2022 loppuun saakka IFF:n kansainvälisiä erotuomareita.

400 liigaottelun rajapyykistä seuraavana viikonloppuna Silvolle tuli täyteen toinen hurja merkkipaalu: hän sai täyteen 200 vihellettyä IFF:n ottelua. Se on enemmän kuin kenelläkään muulla maailmassa.

200 kansainvälisen erotuomaritehtävän raja täyttyi Suomen U23-miesten ja Latvian kohdatessa sunnuntaina 17.10. Kaverina oli – tietysti – Lewis.

Silvo aloitti aikanaan kansainvälisen uransa Jukka Pason kanssa.

Arvokisoja Silvo-Lewis-parille ei enää tule. Niihin valitaan vain ”kultatason” erotuomareita, ja kyseisellä tasolla mukanaolo edellyttää paikka kotimaan pääsarjassa.

– Poikien MM-kisat (tänä syksynä Tshekissä) taisivat olla niin sanotusti sen tarun loppu.

Silvo ja Lewis kelpaavat kuitenkin edelleen esimerkiksi MM-karsintoihin sekä niin sanottujen pienten salibandymaiden kehitystehtäviin, joista he ovat kertoneet Pääkallon haastattelussakin.

– Uskoisin, että niitä löytyy vielä. Katsotaan nyt, kuinka tuo maailma tästä aukeaa.

Kuopatut joukkueet kuopatussa hallissa

Nyt kasassa on yli 400 liigapeliä, mutta mikä oli se ihka ensimmäinen? Silvo muistaa ottelun edelleen lopputulosta myöten: 27.9.2003 Gunners – SB-Pro. Kotijoukkue voitti 7-3.

– Se oli Tampere-areenalla. Ei ole sitäkään hallia enää, niin kuin ei ole miesten tasolla Gunnersia ja SB-Protakaan, Silvo hymähtää.

Erotuomariparina liigadebyytissä oli Tommi Riihimäki.

– Ensimmäinen vihellykseni oli ajassa yksi minuuttia jotain: Silvolla oli rasti pään päällä.

Rangaistuslaukauksella alkaneet vihellykset jatkuvat nyt liigassa niin sanotusti mentorituomarin roolissa, kun Silvo jakaa kokemustaan eri erotuomarien parina.

Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola