Divarikyylä: Miksi Divarin pelaajilla on enemmän huumoritilejä Twitterissä kuin liigapelaajilla?

Divarikyylän fokus on sananmukaisesti Divarin tapahtumissa. Kuva: Anssi Koskinen

Divarikyylän fokus on sananmukaisesti Divarin tapahtumissa. Kuva: Anssi Koskinen

Pääkallon uutena palstana aloittaa Divarikyylä, jossa seurataan toiseksi korkeimman sarjatason tapahtumia muutaman viikon tasaisella aikajaksotuksella.

Kyylän henkilöllisyys pysyköön arvoituksena, mutta todettakoon, että kyylän kiikarit on tarkkaan suunnattuna Divarin tapahtumiin mahdollisimman laaja-alaisesti tietenkin. Palstalle tulee asiaa Divarissa vakavalla ja vähemmän vakavalla kulmalla.

Sarjaa on nyt pelattu divarimaisesti 2-5 ottelua per joukkue. Mitkä joukkueet ovat toistaiseksi ylittäneet odotuksia, ja mitkä alittaneet niitä?

Posit:

– M-Team haki ensimmäisessä pelissä vielä tuntumaa, mutta sen jälkeen on nähty vahvaa tekemistä, eikä omiin ole uponnut montaa per peli. Pieni kompastuminen oli lähellä Welhoja vastaan, kun kone yski ensimmäiset 40 minuuttia raskaan edellispäivän jälkeen, mutta lopussa lukemat karkasivat selkeiksi. Hyvä perustaso näkyi myös Soittorasiaa vastaan, kun aina haastava arkiottelu altavastaajan luona hoitui lopulta.

– LNM on aloittanut kauden hyvin ja uusia vastuunkantajia on löytynyt lähteneiden kokeneempien pelaajien tilalle. Erityisesti maalintekijät olivat etsinnässä, kun Eerik Lukkari siirtyi liigakentille ja Mika Heiskanen Sveitsiin, mutta nuoret pelaajat ovat astuneet isoihin saappaisiin itsevarmasti.

– SaiPa jäi koiralauman jalkoihin, mutta muissa otteluissa joukkue on suorittanut vahvasti. Hienona yksityiskohtana nuorten vuonna 2004 syntyneiden Aapo Kilpeläisen ja Juho Seppälän iso vastuunkanto ykköskentässä.

– Myös SalBaa voi pitää hienoisena odotusten ylittäjänä vahvalla startilla, mutta Ruskeasuon bussivarikolla nähtiin todellinen teurastus lukemin 10-1, eikä tehokkaasti toimineesta maalinteosta ollut merkkiäkään. Räväkkä aloitus nosti kuitenkin raumalaisten osakkeita reippaasti.

Negat:

– Kärkisija menee helposti O2-Jyväskylälle. Joukkueesta poistui hyviä pelaajia, mutta neljän ensimmäisen pelin perusteella ”Amppareilla” on todella hankalaa löytää pelikirjan samalle sivulle. Tai edes pelikirjan äärelle. 0 pistettä ja maaliero -18 jo tässä vaiheessa on kaukana odotetusta.

– Viime kevään finalisti Rangers ei ole saanut syksyllä avauskierroksen yllätyspisteiden jälkeen käännettyä otteluita tuttuun tapaan itselleen, vaan kirkkonummelaiset ovat taipuneet kolmesti putkeen melko vaisuilla esityksillä. Altavastaajan rooli sopii ryhmälle suosikkia paremmin, joten ehkä tappioputki tähän paikkaan on vain hyväksi?

– FBC Turku on yksi mestarisuosikeista, mutta keskiviikon tappio Soittorasiaa vastaan oli tuttua viime kausilta. Kuunnellaanko Kupittaalla keväällä haikeasti Pedron tarinaa liiganousun livetessä jälleen käsistä vai saako turkulaisten uusi luotsi Mikko Stenfors koulittua ryhmän vihdoin irti näistä ohipeleistä?

Alun perusteella, kuka on tätä nykyä sarjan Sami Saarinen eli “Divarin paras”?

– (Sarjan absoluuttisesti parasta pelaajaa on vaikea valita, mutta yritetään.)

– Kooveen latvialaishyökkääjä Peteris Trekse jatkaa kolmannella Divarikaudellaan varmaa pisteiden tykittelyä ja juuri nyt tahti on vain kiihtynyt aiempiin kausiin verrattuna. Taitava ja viihdyttävä pistelinko on melko nuoresta iästään (1999) huolimatta sarjan ehdotonta kärkeä.

Entä kuka on ollut kiinnostavin seurattava?

– Treksen lisäksi nostetaan esille kaksi upeaa pallollista puolustajaa, Kooveen Aki Hietanen ja kaimansa M-Teamin Aki Mäkinen. Nämä herrat nauttivat pallon kanssa pelaamisesta ja tarjoilevat upeita syöttöjä kenttäkavereille jatkuvalla syötöllä.

– Kiinnostavaa pelikentän ulkopuolella on ollut sarjanousija Soittorasian striimit, joiden omalaatuinen selostustyyli viihdyttää Solidsportin äärellä olevia. Ilmeisesti liikaakin, sillä kahdessa ensimmäisessä ottelussa on ollut yhteensä alle 100 katsojaa paikalla.

Joskus sanottiin, että SalBa ei katoa ydinsodassakaan liigakartalta, mutta nyt voisi varmaan todeta Kirkkonummen legendaarisesta Pommarista, jossa aina vain pelaillaan pääsarjapelejä. Minä vuonna Pommari katoaa pääsarjakartalta?

– Jos asia on Kirkkonummen kunnasta kiinni, tuskin ikinä. Ilmeisesti kulttuuria, kosteutta ja pihkaa tihkuvasta pelipaikasta halutaan pitää kiinni nähtävyytenä vieraspaikkakuntalaisille. Muuta selitystä uuden pelipaikan jatkuvien ongelmien, kuten puuttuvan kaukalon ja katsomon avaamisongelmien, takana tuskin voi olla.

Aloittiko Soittorasian maalivahti Antti Järvinen uuden trendin torjumalla ilman kypärää, mutta käyttäen häkkiä räpylänä?

– Harmillisesti tuomarit eivät nähneet ratkaisua uutta luovana ja positiivisena yllätyksenä.

– Eiköhän tästä lähde uusien maalivahtien aalto liikkeelle, kun kaikki ottelun nähneet juniorit haluavat olla tulevana viikonloppuna hallilla pyöriessä samijohanssonin tai peterkotilaisen sijasta anttijärvisiä.

Alkukauden perusteella: miksi seurata Divaria kaudella 2021-22?

– Alati viihdyttävä sarja tarjoaa lähes jokaisessa ottelussa jotain erilaista kuin laadukkaammin organisoidut liigaottelut. Joukkueista löytyy viihdyttäviä kulttihahmoja, joiden taso ei ehkä riitä ihan liigatasolle, mutta ovat tähtiä Divarissa. Heitä ei myöskään pelota näyttää temppuja hieman villeimmissäkin paikoissa.

– Myös pelaajien hyvinkin erilaiset pelihistoriat tarjoavat hyvin uniikkeja kamppailuja. Saa nähdä pelaako 10.10. vastakkain ikähaitarin ääripäät – ÅIF:n todellinen konkari Jan Qvickström-Helling (v. 1979) ja O2-Jyväskylän vuonna 2007 syntynyt ikäluokkansa kovimpiin kuuluva Aatu Knuuti.

Miksi muuten Divari-pelaajilla on enemmän huumoritilejä Twitterissä kuin liigapelaajilla?

– Divari on aika raskas sarja, jossa pelaajat sitoutuvat melko isoihin treenimääriin ja pelireissuihin sekä hoitavat mahdollisesti myös kausimaksunsa itse ilman liigatason gloriaa.

– Joukkuehenki näissä Divarin porukoissa on kautta linjan erinomainen ja se näkyy ulospäin esimerkiksi näiden huumoritilien kautta.

– Huumoritileistä aktiivisin tällä kaudella lienee LNM:n viime kevään yllätysratkaisija Iiro Savelan tili, josta näkyy selkeästi pohjoisen pitkien ja raskaiden bussireissujen tuoma joukkueen liiallinen yhdessäolo.

– Divari – viihdettä kentällä ja kentän ulkopuolella!

Divarikyylällä on oma keskusteluketju foorumilla ja linkki löytyy alta.